Met de Profile-V wil de meest eigenwijze helmfabrikant jou introduceren in de ‘wereld van Arai’. Maar moet je dat willen?
Arai is een grote naam in de markt, met prachtige handgemaakte helmen en een prestigieus (en prijzig!) imago. Maar het is ook het merk dat onder andere (nog) geen systeemhelm heeft, weigert ultralicht te gaan en geen zonnevizieren en communicatiesystemen inbouwt. Features waar motorrijders wél op zitten te wachten, getuige het succes dat bijvoorbeeld Shoei en Schuberth hebben.
Gemiste kansen? Misschien, maar wel een bewuste keuze van de Japanners. Oprichter Hirotake Arai wilde de veiligste helmen maken en nog altijd is dat het uitgangspunt. En dus is alles wat de structuur van de helm aantast (lees: ingebouwde zonnevizieren, etc.) een ‘no go’.

Veiligheid
De Profile-V is een schoolvoorbeeld van de filosofie van Arai. Veiligheid bij een valpartij staat voorop en dat vind je overal terug. Vraag het aan de mensen van Arai en het eerste dat ze roepen is ‘glancing off’. Oftewel, áls je valt moet een helm blijven glijden. Daardoor verkleint de impact van de val. Hoeken in een helmontwerp werken dat glijden tegen en vergroten de krachten die je helm (en dus je hoofd!) te voorduren krijgen. Net als bij andere Arai’s is de glasfiber schaal van de Profile-V daarom zo rond mogelijk. Ook zit er (Formule 1-stijl) een extra verstevigde rand boven het vizier.
Daaronder zit een binnenschaal met verschillende dichtheden, die desondanks in één keer in een mal gespoten is. Droge informatie, maar wel belangrijk. Bij de concurrentie worden stukken met verschillende dichtheden aan elkaar gelijmd. Je kunt wel raden wat steviger is…
Met die obsessie voor veiligheid legt Arai de lat hoog voor zichzelf. En terecht, want een ECE-keurmerk of SNELL-test waarvoor een helm met dertig kilometer per uur is getest biedt weinig zekerheid. Andere merken gaan daarom doorgaans ook verder dan wat nodig is voor de tests, maar het pertinent afzweren van concessies in de helmstructuur zie je alleen bij Arai.

Comfort
Zoals gezegd dus geen ingebouwde hippe features in de Profile-V. Wel deelt-ie heel veel kenmerken met duurdere Arai’s. Zoals de uitneembare binnenvoering (behalve de bovenkant), een (in de racerij verplichte) Dubbel-D-sluiting en het VAS-viziersysteem (met een pinlock en het Arai Pro Shade zonnevizier als optie).
Een Arai had altijd één nadeel: de krappe ingang. Voor mensen in de winkel reden om halverwege het opzetten al te concluderen dat het niet ging passen, aldus Arai. Daarom wijkt de Profile-V af van de rest van de collectie. Onderaan de schaal zit een richel die aan beide kanten vijf millimeter extra ruimte geeft. Een wereld van verschil bij het opzetten!
Arai staat bekend om een geweldige pasvorm en comfort. En ook daarin stelt de Profile-V niet teleur. De druk zit op je kaak en niet op de wangen en ook na een lange rit ontstaat er geen druk op je voorhoofd. En mocht dat wel gebeuren kan de betere Arai-dealer de binnenvoering voor je aanpassen naar jouw voorkeur.

Rijden
Ik droeg de Profile-V de zomer door vol in de wind op een naked bike en af en toe met de kin op de tank van een superbike. Zelfs met (soms iets te) hoge snelheden bleef de helm stabiel, ook bij het over de schouder kijken. Dat is zeker niet vanzelfsprekend. Ook op een aantal bloedhete dagen bleef de helm comfortabel. Het ventilatiesysteem doet zijn werk en de blauwe kussens voelen nooit klam op je huid.
Met 1500 gram voor een Medium is het geen lichtgewicht, maar ook na een dag rijden heeft je nek weinig te lijden. Een Arai zal nooit heel stil zijn. Op dat vlak zijn er absoluut betere helmen dan deze, maar gehoorbescherming doet wonderen. Sowieso is het onverstandig zonder gehoorbescherming op pad te gaan, welke helm je ook draagt. Tot zover de betutteling.

Conclusie
Als Arai met iets nieuws komt, mag je ervan uitgaan dat het goed is. En inderdaad, met de Profile-V leveren de Japanners opnieuw een tophelm af. Het is het goedkoopste model in hun collectie, maar zo voelt dat niet. De look, feel en pasvorm van de helm zijn alles wat je van een Arai mag verwachten.
479 euro (voor uni-color, 579 euro voor een design) is nog steeds een flink bedrag, waardoor dit instapmodel eigenlijk in het middensegment zit. Toch, als-ie duurder was geweest had ik het ook geloofd. Op vrijwel alle fronten presteert de Profile-V als een premium helm.
Terugkomend op de vraag ‘moet je de wereld van Arai in willen?’. Dat is vooral een kwestie van prioriteiten. Een ingebouwd zonnevizier en minder herrie zijn immers heel fijn en óók een vorm van veiligheid, net als dat een systeemhelm super handig is. Maar het is niet voor niets dat zo veel motorrijders kiezen voor Arai en daarna nooit meer anders willen.
(Foto’s: Arai / Shot Up Productions)
En vergeet niet dat Arai ook nog steeds het toonaangevende merk in de MX wereld is!!
Ook dat geeft de kwaliteit van een Arai helm aan maar nog steeds moet de helm je goed passen want dan is een helm pas echt veilig!!