In vijf artikelen nemen we je mee met de motormode door de jaren heen, van functioneel naar veilig en modus. In het volgende artikel nemen we je mee naar de jaren 00 – 10.
Motorrijden is door de jaren heen sterk veranderd. Niet alleen werden de motoren sneller en betrouwbaarder, de motor zelf nam ook een steeds andere plaats in ons leven in. Natuurlijk werd de motormode daardoor sterk beïnvloed. Met een greep in de archieven proberen we die veranderende tijdsgeest te vangen.
Motormode: Schreeuwende kleuren (jaren 80 en 90)
Tot nu toe moet motorkleding eigenlijk maar aan twee dingen voldoen om gedragen te worden: het moet gemakkelijk zitten en het moet de rijder beschermen bij een valpartij. Motorrijden wordt nog veelal gezien als een gevaarlijk tijdverdrijf. Desondanks worden de helmen steeds veiliger door gebruik van nieuwe materialen zoals piepschuim en lichtere behuizingen.
Dit is het tijdperk van de flitsende kleuren op motoren
Voor motorkleding geldt natuurlijk hetzelfde, maar er is meer waardoor motorrijden steeds verantwoorder wordt. Door nieuwe wetgeving bijvoorbeeld. Neem nou de anti-alcoholwet die eind 1974 van kracht wordt. Hierdoor wordt het verboden om met een slok op achter het stuur te kruipen. Het heeft een paar jaar nodig (en we zijn er nog steeds niet helemaal) maar steeds meer mensen worden zich bewust van het gevaar en houden zich aan het verbod. Hierdoor zorgt alcohol in steeds minder gevallen voor gevaren in het verkeer dan voorheen. Daarbij wordt de regelgeving op de weg, maar ook de wegindeling verbeterd zodat het verkeer in veiligere banen wordt geleid.
Dat moet ook wel, want er zijn steeds meer mensen op de weg. Het wordt niet alleen drukker op de weg: dit is ook het tijdperk van de flitsende kleuren op motoren. Een van de meest notoire ‘schreeuwerds’ is de Honda CBR- 900RR, beter bekend als de eerste FireBlade. Als hij in 1992 op de markt komt, zijn de meningen sterk verdeeld over zijn blauwigpaars met rode uiterlijk. En ja, bij zo’n flitsende motor hoort natuurlijk een evenzo flitsend motorpak en dito helm.
Neonkleurige leren pakken zijn niet meer weg te slaan uit de motorzaken. Paars, roze, geel, groen, blauw: bedenk het en iemand rijdt ermee rond. Daarnaast is er nog een andere trend gaande in motorland: de nylon gewatteerde pakken. In de kast van vrijwel iedere motorrijder die in de jaren tachtig of negentig zijn of haar motorrijbewijs haalde hangt nog wel zo’n jas. Misschien is het een MQP of zelfs een Uvex. Lacherig zetten we dat soort jassen nu vaak weg als skipakken, maar ze waren veel warmer en met name beter bestand tegen regenbuien dan de textielen of leren jassen die men in de jaren ervoor had. Ideaal, want dit is de periode waarin men de financiën had om vaker en verder weg van huis op vakantie te gaan met de motor.
Een goed pak dat je tijdens zo’n verre trip beschermt tegen de elementen is dan zeer geliefd. Dit zijn dan ook de gouden jaren van de sport-tourmachines: motoren met een sportief uiterlijk, maar een veel hoger comfort. Denk aan een Yamaha FJ1200 of BMW K100RT. Doordat die tripjes steeds vaker en verder weg gaan groeit de vraag voor goede, veilige kleding die je in veel weersomstandigheden warm en droog houdt.
