In vijf artikelen nemen we je mee met de motormode door de jaren heen, van functioneel naar veilig en modus. In het volgende artikel nemen we je mee naar de jaren 50 – 70.
Motorrijden is door de jaren heen sterk veranderd. Niet alleen werden de motoren sneller en betrouwbaarder, de motor zelf nam ook een steeds andere plaats in ons leven in. Natuurlijk werd ook de motormode daardoor sterk beïnvloed. Met een greep in de archieven proberen we die veranderende tijdsgeest te vangen.
Motormode – Het prille begin (jaren 30 en 40)
In de eerste helft van de vorige eeuw is de motorfiets nog een onmisbaar gereedschap in het dagelijks leven. Met name de minder bedeelde gezinnen hebben een motor, al dan niet met zijspan, als voornaamste manier van transport. Maar ook allerhande beroepsgroepen gebruiken een motorfiets. Allerlei soorten bakken worden gebouwd, bijvoorbeeld om vlees gekoeld te vervoeren. Men rijdt dan vaak ook in het gewone kloffie rond.
Het gros rijdt nog zonder helm
Helmen bestaan nog vrijwel niet en dus heeft men nog gewoon de boerenpet op. Tijdens de oorlog rijden Engelse militairen met leren mutsen, maar ook steeds vaker met ‘potjes’. Die pothelmen worden aan de andere kant van het Kanaal gekscherend de ‘puddingkom’ genoemd. Die ovalige helmen van verschillende fabrikanten bestaan aan de binnenkant uit kurk, dat een dempende functie heeft bij een val.
Zonder helm
Na de oorlog wordt die pothelm ook door sommige Nederlandse motorrijders geadopteerd, al rijdt het gros nog steeds zonder. Anders dan nu ligt er in die tijd nog geen strak asfalt. Tussen de kleinere dorpen vaak nog niet eens verharde weg. De kleding van de motorrijder uit die tijd bestaat daarom veelal uit lange jassen en hoge laarzen als bescherming tegen al het stof en straatvuil.
De kleding zit gemakkelijk aangezien het praktisch nut voorop staat. En aangezien de motoren nog niet enorm betrouwbaar zijn, gaat er weleens iets kapot. Snel afstappen om wat te prutsen en dan – met een beetje geluk – rap weer verder. Een lange jas is dan ook niet alleen een handig beschermingsmiddel tegen straatvuil, het voorkomt ook dat er olie en smeervlekken in de kleren komen. De motor wordt veelal uit pure noodzaak gereden en dat soort kleine nukken worden er op de koop toe bijgenomen.

Leuk stukje historie. Reden dat ik nog zo’n oude lange bruin leren jas heb hangen. Ik heb nog n oldtimer brommer (helaas (nog) geen motor) om af en toe in “stijl” een rondje te kunnen maken. Hopelijk loop ik tzt nog ns tegen n bijpassende oldtimer motor aan (bij wijze van spreken dan hé) om t geheel compleet te maken