In vijf artikelen nemen we je mee met de motormode door de jaren heen, van functioneel naar veilig en modus. In het volgende artikel nemen we je mee naar de jaren 20 en verder.
Motorrijden is door de jaren heen sterk veranderd. Niet alleen werden de motoren sneller en betrouwbaarder, de motor zelf nam ook een steeds andere plaats in ons leven in. Natuurlijk werd de motormode daardoor sterk beïnvloed. Met een greep in de archieven proberen we die veranderende tijdsgeest te vangen.
Motormode: Op avontuur (jaren 00 en 10)
De schreeuwende kleuren maken in de vroege jaren 00 al heel snel plaats voor veel saaier grijs, zwart of donkerblauw. De motorkleding past zich wederom snel aan die trend aan. Leren pakken kun je krijgen in alle kleuren, zolang het maar zwart is. De trend van het steeds vaker en verder op pad willen en kunnen gaan zet door. Het zijn dan ook deze jaren dat de allroad populair wordt!
Met een membraan kun je vrijwel alles aan!
Een beetje motorrijder ruilt zijn sport-tour in voor zo’n krachtige hoogpoter. En met de komst van die avontuurlijkere motorfiets verschuift ook de vraag wat betreft motorkleding. Ging je altijd al verder na huis op vakantie per motor, dan had je al een pak dat weersbestendig was. Maar met de komst van het ‘all-weatherpak’ kun je écht vrijwel alles aan. Zeker als er Gore-Tex gebruikt wordt: een membraan dat ‘ademt’, maar vocht buitenhoudt.
Die all-weatherpakken hebben een veel strakker design dan de textiel/nylon pakken van de jaren negentig. Kenmerkend zijn de vele zakken voor alles wat je nodig hebt onderweg. Daarbij is de bescherming veel groter door het gebruik van betere en flexibelere protectiestukken. Zo kun je zelfs een trip offroad veilig doorstaan. Je zou kunnen zeggen dat naast gemak en veiligheid nu zeker ook het uiterlijk en comfort vrijwel even belangrijk zijn geworden. Een vierdeling waaraan motorkleding moet voldoen.
Dat gemak en comfort zie je bijvoorbeeld ook terug in de systeemhelm, misschien wel de meest tekenende trend op gebied van motorkleding in deze periode. Een systeemhelm combineert de veiligheid van een integraalhelm met het gemak van een pothelm. Door een bewegend kinstuk kun je gemakkelijk een praatje maken, of iets eten of drinken bij een rustpauze, zonder de helm af te moeten zetten. Ga je weer op pad, dan sluit je het kinstuk en is je gezicht bij een valpartij beschermd.
Degelijke, gemakkelijk hanteerbare motorkleding dus. Dat de BMW R1200GS en zijn voorgangers in deze tijd de best verkopende motoren ter wereld zijn, sluit dan ook naadloos aan bij de mentaliteit van de motorrijder. Sleutelen aan de motor wordt in een garage bij de dealer gedaan, tijdens het motorrijden moet niets in de weg staan om fijn te genieten van deze – best wel prijzige – hobby.

Een paar persoonlijke kanttekeningen. Over smaak kan je twisten maar dat geen we hier niet doen. Ik heb 30 jaar lang met goroteks zeilpakken van €2000 op zee gezeten en ik kan je zeggen, je zweet een uur later dan met een niet ademend pak, maar zweten en steenkoud worden zul je. Ik doe dus niet meer mee met die techno rage. Ik heb een regenpak dat ik over een katoenen zomer- of leren winterjack aan doe. Dat regenpak is trouwens foeilelijk fluorgeel maar met donker weer wel zichtbaarder, dus alla, t moet maar. Systeemhelmen….help me even, wat is het systeem? Dat je kop van je romp waait met t kinnebakstuk omhoog? Dat de middeleeuwse tournooiridders al zulke helmen hadden? Of dat ze gewoon gruuuuwelijk lelijk zijn. Kom op zeg! Is je motor ook een lelijk compromis of maak je een keuze? Kies een pothelm of een integraal en sluit geen compromissen, zeker niet als je dan met zo’n lelijke open haaienmuil op je kop zit.
Tja, ik heb zo’n haaienmuil en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Als brildager is het voor mij gewoon een stuk eenvoudiger met op- en afzetten van de helm. Met de kinbak open rijden? Nee, dat is er niet bij. Lelijk is de helm ook zeker niet.