Velen staan er niet bij stil, het wassen van jouw motorkleding moet echt gebeuren! Als je vrienden alleen nog voor je willen rijden, dan is het tijd om jouw motorkleding eens kennis te laten maken met de wasmachine!
Naargelang hoeveel jij op de weg rijdt en bij welke temperaturen (transpiratie) raden we je aan regelmatig jouw motorkleding te wassen. Dagelijkse rijders raden we aan elke drie maanden alles fris te wassen. Rij je doordeweeks korte stukjes of veel in het weekend dan elke zes maanden en als je enkel op pad gaat als er in een 100km wijde omtrek geen wolkje aan de lucht is kan eens in het jaar de motorkleding wassen prima.
Waterdichte membranen moeten gewassen worden om te zorgen dat het ademende vermogen niet verloren gaat. Leer behandel je met een crème/vet zodat dit niet zal uitdrogen en scheuren. Denim jeans was je niet elke maand in de wasmachine, dan behoud je de kleur ook nog eens beter. Elke kleding is anders, we bespreken ze allemaal!
De denim motorjeans
De denim motor spijkerbroek was je gewoon in de wasmachine. Verwijder eventuele aanwezige protectie, haal alle zakken leeg, vouw hem binnenstebuiten en was hem volgens de wasvoorschriften. Vaak op 30 graden, het centrifugeer-toerental laag en zonder wasverzachter. Check hiervoor altijd het label even in de broek!
Ons advies, doe dit enkel als hij echt vies is! Na een meerdaagse trip tijdens warme temperaturen en veel transpireren of als je in de modder hebt gelegen. De mooie kleur van het denim neemt geleidelijk af naarmate je hem vaker wast en dat is zonde. Wij stoppen liever de spijkerbroek in een plastic zak en leggen hem 24 uur in de vriezer. Gewoon tussen de frikandellen en de spinazie! Bacteriën gaan hierdoor dood en eventuele vieze luchtjes verdwijnen ook.
Na 24uur hang je hem uit en laat je hem op temperatuur komen. Binnenstebuiten even strijken en je kan er weer een tijd tegenaan! Eventuele vlekken verwijder je met de hand en een sopje.

Lederen kleding
Een ééndelige overall in de wasmachine? Ja, mooi niet. Dat gaat niet passen! Reinigen en voeden van het leer gaat met de hand. Hang na elke rit de kleding op zodat het kan luchten. De buitenzijde van je leren kleding behandel je met een leervet waardoor het vuil- en waterafstotend is. Met een leder crème is dit perfect te doen en bij elke motorwinkel verkrijgbaar. Voor de binnenkant gebruik je een foam-reiniger zoals deze van Muc-Off. Hierdoor ruikt de binnenkant van jouw kleding lekker fris voor de volgende rit.

Textiele kleding
Wat een verademing, deze mik je gewoon in de wasmachine! Haal je zakken leeg, alle protectoren eruit en de eventuele binnenvoering en smijt hem binnenstebuiten in de wasmachine. Na de wasbeurt op 30 graden ruikt alles fris en fruitig!
Nou ja, zo kan het. Wij hebben een betere tip! Laat in ieder geval de wasverzachter achterwege. Bekijk het label even van de kleding voor je begint met wassen. Hierdoor weet je op welke temperatuur en toerental er gecentrifugeerd mag worden, dit voor het behoud van de stof. En schaf een busje Nikwax Wash en impregneer aan! Niet goedkoop (+/- 20 euro voor twee flesjes) maar wel geschikt voor 3 wasbeurten. Het zijn twee flesjes, TX.Direct Wash en Tech Wash. Klinkt onwijs stoer, maar het doet wat het belooft.
Eerst was je de kleding met de Tech Wash waardoor de kleding en eventueel aanwezige membranen schoon zijn en weer ademen. Zonder de kleding uit de machine te halen giet je de TX.Direct Wash in de machine – de juiste hoeveelheid staat op het flesje – en laat je de machine nog eens draaien. Deze tweede stap zorgt voor een waterafstotende laag op de kleding waardoor waterdruppels direct van de kleding ‘parelen’. Heb je geen waterdicht membraan in jouw kleding, dan is dit een goede manier om de kleding beter waterafstotend te krijgen.

Als alles droog is, is het enkel nog de protectie terug plaatsen. Houdt er rekening mee dat het plaatsen van de protectie best wat tijd met zich mee kan brengen. Trek de kleding tijdens het terugplaatsen van de protectie aan zodat je zeker weet dat het weer op de goede én fijne plek zit. Er is niets irritanter dan een kniebeschermer die te hoog of juist te laag zit. Neem hier de tijd voor!
Als alles weer op de goede plek zit, is het weer genieten van frisse kleding op de motor. Misschien mag je ook weer eens voorop rijden in de groep!
Bij Bartang.EU kreeg ik de volgende tip: impregneren in de wasmachine heeft als nadeel dat ook de voering van je jas wordt geïmpregneerd. Hij wordt daarmee ook waterafstotend aan de binnenkant, waardoor hij ook geen transpiratie meer opneemt. Je mooie ademende motorpak wordt daardoor een stuk minder ademend en dus minder comfortabel.
Het alternatief is impregneren met een spuitbus. Dat is wel lastiger (je mist gauw een plek), maar aan de andere kant: je kan het ook lokaal toepassen (kruis en zitvlak bijvoorbeeld, tip van Brouwer Motorsport).
De link naar Nikwax werkt niet meer, geeft de melding “Dit artikel is uit de collectie verwijderd of ge-update. Blader door de menu’s om verder te winkelen. Excuses voor het ongemak.” Even aanpassen graag.
Bedankt voor het aangeven! De link is direct aangepast.
Fijne tips! Eerste lading is vorige week in de wasmachine gegaan
Voor het impregneer middel voor mijn textiel pak heb ik Synthproof impregneermiddel 1 liter handspuit gekocht. Erg fijn te doseren en ik heb het textiel er helemaal mee kunnen impregneren. Nu nog testen …
Wasmachine is NOT-DONE!! de membranen van je broek/jas zijn te teer om de wilde omwentelingen van de wasmachine te kunnen trotseren. Met de hand dus in een tijl, wasbak of in bad met lauwwarm water en een textiel reiniger SPECIAAL voor motorkleding!!
De wasmachine kan geen kwaad als we het hebben over de waterdichte membranen. Hierbij ga ik dan uit van de expertise van REV’IT!
https://www.revitsport.com/nl_nl/kenniscentrum/was-en-verzorgingsinstructies-om-motorkleding-in-topconditie-te-houden/gore-tex/
Het nadeel van impregneren in de wasmachine is dat je broek er toch wel wat glad van wordt. Met inspuiten heb je daar geen last van.
Goede tips maar in de vriezer gaan bacteriën niet dood, ze gaan in ruststand en na het ontdooien vermenigvuldigen zij zich weer.
Toch maar gewoon wassen dus.
Jeans in de vriezer?! Wat een onzin. Bacteriën gaan NIET dood in de vriezer, en vieze luchtjes (die immers worden veroorzaakt door diezelfde bacteriën) verdwijnen ook niet.
Bij de leren kleding staat een foutje, waarom ik toch moest glimlachen: “De
buitenzijde van je leren kleding behandel je met een leervet waardoor het vuil en waterafstotend is.”
Ik zou er vuil- en waterafstotend van maken.