Er zijn ontelbaar veel fabels en onduidelijkheden als het gaat om motorkleding. En geen wonder, want door de enorme hoeveelheid mogelijkheden en verschillen tussen materialen, is het lastig om alwetend te zijn. Om enige orde te scheppen in deze chaos, vroegen wij de experts van REV’IT! om hulp wat betreft motorkleding. Hun kennis bundelden we in onderstaande thema's.
Leer vs. textiel
Leren motorkleding werd lange tijd als veiliger beschouwd dan textiel. Dat heeft met name te maken met het feit dat leer het langer volhoudt als je met hoge snelheid onderuitgaat. In dat geval ga je namelijk vaak glijden over het asfalt. Leer bewijst zich in dat soort situaties door de slijtvastheid.
Daarnaast is het bestand tegen de hoge temperaturen die door de frictie ontstaan. Maar leer is zwaarder, minder flexibel en niet waterbestendig, waardoor het juist in de koudere maanden niet prettig is om mee op pad te gaan. Daarnaast kun je qua ventilatie maar weinig kanten op met leer en is het comfortniveau daarom meestal lager. En omdat het een natuurproduct is, heeft niet ieder pak altijd dezelfde consistentie.
Textiel is veel consistenter te produceren qua kwaliteit en prestaties van de stof. Met textiel heb je ook veel meer mogelijkheden op het gebied van ventilatie en waterbestendigheid. Daardoor is het veel multifunctioneler en goed geschikt voor alledaags gebruik. Veel kledingstukken worden al op hetzelfde niveau (AA) gecertificeerd als veel leren producten.
In kledinglaboratoria zoals de onze zijn ze constant bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van steeds betere, comfortabelere en veiligere textielstoffen. Een balans vinden tussen veiligheid en comfort is altijd de grootste uitdaging. Overigens is het voor veel fabrikanten een streven om hun producten zo duurzaam mogelijk te maken. Aangezien textiel stukken duurzamer is willen we dat steeds meer gaan inzetten in plaats van leer.

Gore-Tex is het toverwoord
In de wereld van waterbestendige materialen is Gore-Tex het meest hoogwaardige materiaal wat er te krijgen is. Dit is dan ook te merken aan de hogere prijs. Een Gore-Tex-membraan bestaat uit meer dan 1,4 miljard microscopische poriën per vierkante centimeter. Deze poriën zijn twintigduizend keer kleiner dan een waterdruppeltje en toch zevenhonderd keer groter dan een waterdampmolecuul.
Zo kan het dat waterdamp wel kan passeren, maar vloeibaar water niet. De belangrijkste toevoeging van zo’n membraan is dat het over langere tijd water af kan weren. Over hoeveel water je het dan hebt? Dat wordt duidelijk uit een test die de ‘waterkolom’ heet. Hierbij wordt gekeken hoeveel millimeter water er op één vierkante centimeter van het materiaal kan staan voordat het water doorlaat.
De meeste materialen krijgen het predicaat ‘waterdicht’ als ze de proef doorstaan met een waterkolom tussen de 1.000 en 1.500 mm. Ter vergelijking: Gore-Tex biedt weerstand tegen een waterkolom tot wel 28.000 mm. Zo kun je dus gedurende je hele rit droog blijven waar je anders misschien één (licht) buitje kan doorstaan. Maar hoeveel ‘waterdichtheid’ je dan doorgaans nodig hebt in ons klimaat? Dat is lastig te zeggen; het weer wordt steeds extremer en de buien ook.
Tijdens een korte bui kan er tegenwoordig heel veel water naar beneden komen. Daarbij ligt het er ook maar net aan of je het hele jaar doorrijdt of enkel met mooi weer op pad gaat. Past Gore-Tex niet binnen je budget? Veel motorkledingmerken gebruiken hun eigen technologie voor waterdichtheid om producten betaalbaar te houden.
Houdbaarheidsdatum
Als de kleding op de juiste manier onderhouden wordt, dan zouden de materialen heel lang goed moeten blijven. Een specifieke houdbaarheidsdatum zit er dus niet op. De materialen die in motorkleding gebruikt worden, zijn zo sterk dat ze niet snel zullen slijten door normaal gebruik. Je kunt de algemene staat van je motorkleding checken door te letten op losse naden en vergelijkbare slijtage.
Laat je eventuele reparaties tijdig uitvoeren dan kunnen je spullen echt lang meegaan. Verder is het goed om te zorgen dat je je kleding goed schoonhoudt, door ze op de juiste manier te wassen en te drogen en door de spullen donker en droog op te bergen als je ze niet gebruikt. Op die manier heb je minder kans op verkleuring en schimmelvorming.
Toch zijn er aardig wat motorrijders bij wie de motorkleding wel een update zou kunnen gebruiken. Zo nu en dan zie je mensen in outfits voorbijkomen die rechtstreeks in het museum kunnen. Dat soort kleding van vroeger is niet per se slecht, maar ontwerpen van nu zijn gewoon stukken beter, qua protectieniveau maar ook wat betreft andere kenmerken zoals comfort, ventilatie, pasvorm en vooral ook qua design.
In 2018 is er nieuwe wetgeving gekomen waardoor de motorkleding van de laatste jaren weer een stap heeft gemaakt op het gebied van veiligheid, de zogenaamde PBM-regelgeving, naar persoonlijk beschermingsmiddel. In grote lijnen houdt deze regelgeving in dat wanneer kleding verkocht wordt als ‘beschermende motorkleding’, het ook aangemerkt wordt als beschermende persoonlijke uitrusting. Dit brengt strengere eisen met zich mee.

Motorkleding wassen
Je kunt motorkleding prima wassen, zolang je het op de juiste manier doet, met speciaal wasmiddel voor motorkleding, en het op de juiste manier laat drogen. Je kunt voor motorkleding namelijk geen gewoon wasmiddel of andere agressieve middelen gebruiken. Dit geldt vooral voor kleding met waterbestendig materialen.
Soms is het zelfs essentieel om je kledingstukken te wassen. Gore-Tex-materialen moeten bijvoorbeeld af en toe gewassen worden om de waterdichtheid te behouden, omdat het membraan vervuild kan raken na intensief gebruik. Als je dit echter niet op de goede manier doet, of met de verkeerde middelen, dan raakt het membraan beschadigd en is het niet langer waterbestendig.
Vaak vervalt ook de garantie als ontdekt wordt dat je het materiaal op de verkeerde manier gewassen hebt. Tenslotte moeten de materialen dus ook met beleid drogen. Omdat dit nogal precies komt, kun je maar beter altijd het wasvoorschrift en/of de uitgebreide informatie op de website van de leverancier of fabrikant controleren.