Niets is zo persoonlijk als je helm. Er is geen ander onderdeel van je outfit waar je zo’n intiem contact mee hebt, die zo belangrijk is voor je persoonlijke bescherming en zo bepalend is voor je uiterlijk op de motor. Best gek dus dat er nog zo veel onbeantwoorde vragen zijn. Over het keurmerk bijvoorbeeld.
Waar staat ECE voor?
Het oranje of witte labeltje in je helm vertelt je veel over de eigenschappen van de helm. Om te beginnen dat bekende ECE 22.05-keurmerk. Dat komt zeker van de Europese Commissie af? Nou, nee. Het zijn gek genoeg de Verenigde Naties die daar verantwoordelijk voor zijn. Die hebben daarvoor de Economic Commission for Europe, ofwel de (UN) ECE, in huis en die stelde de keuringseisen vast in de ‘Guideline 22’. In 1982 werden deze keuringseisen voor het eerst geïntroduceerd als de 22.02- norm. Inmiddels is de ECE 22.05-norm al ruim twintig jaar oud en vervangen door ECE 22.06.
Is ECE 22.06 een verbetering?
Hoewel de experts het er niet helemaal over eens zijn, wordt ‘06’ over het algemeen toch als een verbetering gezien. Met name het vervallen van de penetratietest van de buitenschaal bij de 05- keuring zorgde destijds voor gefronste wenkbrauwen. De hogere snelheden waarmee nu getest moet worden en de nieuwe valtest op een aambeeld dat onder een hoek van 45 graden staat en daarmee de realiteit beter benadert, worden wel als een verbetering gezien. Dit heeft echter wel gevolgen voor de constructie: helmen die aan de 22.06- norm voldoen zijn over het algemeen wat groter en zwaarder uitgevoerd dan bij 22.05 het geval was. Daarover later meer.
Er staat een omcirkelde E4 op het label, een verouderde helm dus?
Maak je geen zorgen, dat omcirkelde getal geeft alleen aan in welk land de helm is gekeurd. E1 staat bijvoorbeeld voor Duitsland, E4 voor Nederland en E6 voor België. Dat betekent overigens niet dat de helm alleen goedgekeurd is voor het betreffende land! Het geeft slechts het land aan waar de keuring is uitgevoerd, meer niet.
Lees ook: Hoe vind je de perfect passende helm!
Ik heb een helm met een DOT-keuring, mag ik daarmee rijden?
Nee. Europese ingezetenen moeten een ECE goedgekeurde helm dragen. Een DOT-, Snell- of Sharp-keurmerk is geen vervanging voor het ECE-label. Wel mogen rijders uit die landen legaal met een in het eigen land goedgekeurde helm rijden. Je Amerikaanse vriend die overkomt mag hier dus met zijn eigen DOT goedgekeurde helm legaal rondtoeren.

Zijn alle goedgekeurde helmen even goed?
Ja en nee. Het ECE-label geeft alleen aan dat de betreffende helm voldoet aan de minimum eisen die aan het keurmerk verbonden zijn. Alle goedgekeurde helmen voldoen dus aan die basiseisen. Maar die eisen zitten aan de onderkant van wat technisch mogelijk is. Er zijn ook helmen die ver boven deze minimumeisen presteren en waarvan de testresultaten veel beter zijn.
Zijn alle goedgekeurde helmen even goed?
Hangt ervan af. Wanneer er geen ECE-label in zit niet. Verder is het een eigen afweging wat je persoonlijke bescherming je waard is. “If you have a 10 dollar head, you buy a 10 dollar helmet” blijft onsterfelijk in dit opzicht. Rijden met een niet-goedgekeurde helm is volkomen af te raden. Los van de protectie die een dergelijke helm biedt, trek jij bij problemen met de verzekering altijd aan het kortste eind. En dat kan heel duur uitpakken!
Moet mijn helm altijd de nieuwe keuringsnorm hebben?
Nee. In principe mag je ook met een stokoude helm met een ECE 22.02- label rondrijden. Dat zou overigens wel betekenen dat die helm dan bijna veertig jaar oud is. Heel in het algemeen heeft een helm een bruikbare en veilige levensduur van tussen de vijf en tien jaar. Bij nog oudere helmen is de kans dat het absorberende materiaal van de voering en binnenhelm aan het verkruimelen is heel groot. Wanneer dat het geval is, is de helm afgeschreven.
Zeer waardevolle informatie voor elke motorfanaat. En ook het aloude gezegde volledig indachtig : goedkoop is duurkoop ! Ik bezocht de website om te weten te komen hoe lang ik wettelijk mag rijden met mijn 1e systeemhelm van 1500 gr, die ik dan 6 jr geleden kocht. Nu stap ik maar over op een helm geproduceerd met carbon van 1050 gr, dus lichter in gewicht integraalhelm