Oké, dus je hebt een besluit genomen: je gaat motorrijden. Of je gaat wéér motorrijden. Of iets daar tussenin. Alles heb je al, maar één ding ontbreekt nog: een goede helm. Dus niet dat ding van de rijschool, maar echt een eigen helm. Wij helpen je die te vinden.
Het juiste type helm, wat is dat voor jou?
Een helm kies je niet zomaar. Je helm is immers van levensbelang voor je rijplezier. Vanwege de looks, vanwege je veiligheid én omdat het de ‘bril’ is waardoor je kijkt als je rijdt. Denk dus goed na hoe je je helm gaat gebruiken. Op snelwegsnelheden? Voor relaxte toerritten binnendoor? Voor zomerse flaneerritjes van het ene terras naar het andere? Of toch voor het betere circuitwerk?
Drie verschillende types
Heel kort door de bocht zijn er drie verschillende soorten helmen, elk met eigen voor- en nadelen: open helmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel onderverdelingen: een open helm met een vizier en/of klep, retro potjes met losse helmbril, en cross- of allroadhelmen, al dan niet met vizier of losse crossbril.
Open helm
De meest luchtige van de drie is de simpelste: de open helm. Ook wel: jethelm of ‘potje’. Die beschermt alleen je schedel. En met een bril of vizier ervoor ook je ogen en/of je gezicht. Ideaal voor brildragers, mooiweertoerders en mensen met claustrofobie. Voordelen zijn de openheid en het gevoel van lucht en vrijheid. Nadelen zijn er ook: dezelfde openheid, windgeruis en de matige bescherming tegen vliegjes of – nog serieuzer – steenslag.



Integraalhelm
Dit is het allerveiligste type, maar meteen ook het meest dichte. Hij loopt door tot voorbij je kin en beschermt je hele hoofd rondom. Met je vizier dicht zit je er helemaal ‘in’. Gladde integraalhelmen zijn in principe ook de stilste van allemaal. Voornaamste nadeel is dat ze heel dicht zijn. Vandaar dat veel integraalhelmen via sleufjes en schuifjes te ventileren zijn, wat ze meteen wel weer iets lawaaiiger maakt.
Veel integraalhelmen zijn tegenwoordig leverbaar met ingebouwd zonnevizier. Handig: die kun je met een schuifknop uit- of inschuiven. Bedenk wel: het mechaniek vergt wat extra ruimte, en dat is per definitie iets minder veilig (lees het stukje over pasvorm en het rammelende ei).



Systeemhelm
Wil je kunnen switchen tussen de veiligheid van een integraalhelm en de vrijheid van een open helm? Dan kom je uit bij de systeemhelm. Daarvan kun je het kinstuk omhoog klappen. Je hebt dan een open helm als het kan, en een dichte als het moet. Nadelen zijn er wel: het veiligheidskeurmerk geldt vaak (niet altijd, maar let er even op) alleen als ze dicht zijn; het mechanisme maakt ze wat groter en zwaarder; en opengeklapt vangen ze aardig wat wind.



Crosshelm/Allroadhelm
Een vierde categorie is de crosshelm/allroadhelm, speciaal voor offroad- en endurorijders. Deze houden het midden tussen een integraalhelm en een crosshelm-met-klep, die je draagt met een losse bril (cross) of vizier (allroad). Ze beschermen goed en dragen over het algemeen vrij comfortabel dankzij de iets grotere kinruimte. Maar ze zijn wel groot en zwaar.


Met Pinlock?
Nog iets om op te letten: met een dichte helm en dicht vizier is de kans altijd aanwezig dat je vizier beslaat. Bij koud weer, bij nat weer, en zelfs bij warm weer als de luchtvochtigheid hoog is. De meeste helmen hebben wel een beetje ventilatie ingebouwd om dat te voorkomen, maar die werkt lang niet altijd goed genoeg. Daarvoor kom je bij de inserts, waarvan Pinlock de bekendste is: daarmee maak je van je vizier letterlijk ‘dubbele beglazing’. Bij veel helmen zit dit er zelfs al bijgeleverd of is het vizier erop voorbereid, maar (nog) lang niet altijd. Weer een puntje om op te letten dus.
Denk aan je bril!
Draag jij in het dagelijkse leven een (verkeers)bril? Of rijd je op zonnige dagen het liefst met je favoriete zonnebril op? De meeste motorhelmen zijn ook prima geschikt voor brildragers, maar niet alle brillen passen in elk type helm. Neem je bril dus mee als je een helm gaat passen. Dan kun je meteen voelen of het lekker zit, of dat het binnen een paar minuten gaat irriteren.
Windgeruis
Goede ventilatie betekent bijna per definitie: meer windgeruis en dus meer herrie aan je kop. Ga maar na: hoe meer ventilatiesleufjes, -randjes en schuifjes er aan de buitenkant zitten, hoe meer herrie zo’n helm meestal maakt. Integraalhelmen zijn doorgaans het meest aerodynamisch en daardoor ook het stilst om mee te rijden. Met name op hogere snelheden is dat prettig.
Communicatie ja/nee?
En dan is er nog de communicatie. Sommige mensen gaan motorrijden om even niet naar het geouwehoer van hun omgeving te hoeven luisteren. Anderen willen juist ook onderweg graag bellen, kletsen, muziek luisteren of bevelen van hun navigatie opvolgen. Hoor jij bij die laatste groep? Houd daar dan bij het kiezen van je helm al rekening mee. Sommige helmen zijn voorbereid op de inbouw van communicatiesets, andere doelbewust niet – meestal vanwege de veiligheid (net als bij het zonnevizier). Dan kun je altijd nog kiezen voor een communicatieset voor montage buiten op je helm. Of gewoon niet, als je het liefst alleen naar je motor luistert.
Pasvorm: je komt niet uit een ei…
En dan de allerbelangrijkste feature van je helm: de pasvorm. Die moet precies goed zijn. Want ga maar na: als je een rauw eitje stevig in je vuist vasthoudt en schudt, blijft dat wel heel. Maar knijp je te hard of schud je een ei losjes in je had, dan krijg je ellende. Zo is het ook met je schedel. Diverse merken bieden inmiddels modulaire binnenbekleding, zodat je de pasvorm aan je gezicht kunt aanpassen. Onze tip: koop een helm nooit zomaar online, maar altijd na uitgebreid uitproberen, liefst met deskundig advies.
O ja: let wel op of je helm een goed keurmerk heeft, maar doe er ook niet te spastisch over. Voldoet hij niet aan de minimale eisen, dan mag hij hier sowieso niet worden verkocht. En als het echt troep is, voel je dat zelf ook wel.
In dit artikel is gebruik gemaakt van afbeeldingen van Louis.nl
Waarom gaan jullie niet wat uitgebreider op de pasvorm in? Dat is toch wel het meest belangrijke aan een helm! En niet overal krijg je een goede uitleg of advies over hoe een helm moet zitten……
Hi Meis,
Neem eens een kijkje in dit artikel, hopelijk worden dan al je vragen beantwoord:
https://motorrijders.nl/blijven-rijden/echt-alles-over-de-motorhelm/
Zo niet, stel ze en dan gaan we zorgen voor gepast advies.
Cheers,
Mark.