Pensioen opbouwen, in een rij wachten, traag internet, monopolie spelen als je toch niet meer kan winnen… Allemaal tamelijk saai. Net als een motorverzekering afsluiten. Feit. Toch is een goede verzekering voor je motor onmisbaar voor jou als motorrijder.
Niet alleen omdat een verzekering verplicht is. Nee, de wetenschap dat jij je zaken goed geregeld hebt, draagt bij aan jouw motorplezier. Net zoals een goede rijopleiding, motor, kleding en helm dat doen.
Welke motorverzekering?
Maar wat is dan ‘goed geregeld’? Dat is voor iedereen anders. Grofweg zijn er drie typen motorverzekeringen:
- WA (wettelijke aansprakelijkheid) is de minimale verzekering. Je bent alleen verzekerd voor de schade van een ander als jij een ongeluk veroorzaakt.
- WA plus beperkt casco: je bent óók verzekerd voor schade aan je motor waar je zelf niets aan kan doen: brand, diefstal, noodweer, etc.
- WA plus volledig casco / Allrisk: al het bovenstaande met daarnaast ook schade door eigen schuld.
Logischerwijs is WA veel goedkoper (vanaf enkele euro’s per maand) dan Allrisk (paar tientjes per maand). De hoogte van de premie hangt in eerste instantie af van een hele reeks factoren, bijvoorbeeld: type motor, de waarde, bouwjaar, jouw bouwjaar, schadevrije jaren, aantal kilometers dat je rijdt, eigen risico en waar je woont.
WA is aantrekkelijk en voor veel motorrijders meer dan genoeg. Zeker als je op een oudere motor rijdt. Vaak weegt een hoge premie dan niet op tegen de waarde. Maar staat je motor vaak onbewaakt buiten? Acht jij de kans groot dat er bij jou in de buurt iets kan gebeuren met je motor? Dan is WA plus beperkt casco al snel de moeite waard. (Verhuizen misschien ook, maar dat is een ander verhaal.) Heb je een gloednieuwe motor, rij je veel in de wintermaanden en met slecht weer, heb je weinig ervaring: dan kan Allrisk de beste keuze zijn.

Kleine letters
En we zijn er nog niet. Elke motorverzekeraar biedt een eigen variant van de genoemde verzekeringen aan. Daarbinnen hebben ze allemaal hun eigen voorwaarden; check die goed! Zijn accessoires (kofferset, navigatiesysteem, etc.) ook meeverzekerd? Wat zijn de kosten van aanvullende verzekeringen voor b.v. rechtsbijstand en je passagier? Wat is het eigen risico? Wat gebeurt er met je premie als je schade hebt?
Let ook op extra voordelen. Zo geven sommige verzekeraars standaard korting wanneer je in december, januari en februari niet rijdt en/of als je een VRO (Voortgezette Rijopleiding) hebt gedaan. En nog beter: hulp bij pech. Hoe handig is dat!
Lastig kiezen
Welke motorverzekering voor jou de beste keuze is, kun je alleen zelf beslissen. De keuze valt (te) vaak op basis van de kosten van een motorverzekering. Helemaal niet gek, maar vergeet niet dat andere aspecten minstens zo belangrijk zijn. De net genoemde voorwaarden en voordelen, maar ook de klantenservice bijvoorbeeld. Je kunt je motorverzekering prima online regelen, maar als je eerst eens met een verzekeraar belt, kun je beter inschatten of ze je netjes helpen en of ze hun zaken voor elkaar hebben.
Vergeet verder vooral niet vrienden, familie en vage kennissen te vragen naar hun ervaringen! Reviews op het internet zoeken is ook waardevol, zolang je onthoudt dat mensen online vooral van zeuren houden.
En dan zijn we terug waar we zijn begonnen. Taaie, soms saaie, materie die motorverzekeringen. Maar regel het bij een verzekeraar waar je vertrouwen in hebt en je kan onbezorgd op pad.