Een brief van de Belastingdienst op de deurmat betekent vaak weinig goeds: betalen. Maar niet als jouw motor een bepaalde respectabele leeftijd heeft bereikt. Dan heeft de Belastingdienst een prettige mededeling. Jouw motor is vanaf dat moment wegenbelastingvrij!! Maar wanneer is dat moment?
Hoe oud moet je motor zijn en zijn er regels aan verbonden? Vroegáh was het heel simpel. Was hij ouder dan 25 jaar, dan was hij belastingvrij. Helaas zijn de regels in 2014 aangescherpt en is jouw motor niet zomaar belastingvrij. Wat zijn de regels en welke regeling geldt voor jou?
< 30 jaar oud
Is je motor 30 jaar of jonger, dan betaal je het volle tarief van 124 euro per jaar. Hier is niets aan te veranderen. Gewoon dokken dus.
Is hij van vóór 1 januari 1988 maar nog geen 40 jaar oud?
Je mag kiezen: blijven betalen zoals je al deed of minder betalen, maar ook minder rijden! Is je motor ouder dan 1 januari 1988 en jonger dan 40 jaar oud, dan val je in de ‘overgangsregeling’. Pak dit niet te persoonlijk op, het gaat nog steeds over jouw motor. Wil je heel het jaar doorrijden, dan blijf je het volle tarief van 127 euro betalen.
Vind je het in de winter te koud, dan kun je bij de Belastingdienst het “Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling voor oldtimers” indienen. Hiermee komt je motor in aanmerking voor de kwarttarief regeling. Simpel gezegd, je betaalt maar een kwart van de normale kosten, 31 euro voor het hele jaar.

Let op, er zit een addertje onder het gras. Je mag de weg niet op tussen 1 december en 1 maart! Het voordeel: je betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting, maar je mag maar driekwart van het jaar de weg op.
Als je op dit moment het reguliere tarief betaalt, kun je pas deelnemen aan de overgangsregeling vanaf 1 januari van het eerstvolgende kalenderjaar. Pas het jaar ná het 30 of 40 jaar worden van jouw motor gaat de regeling in.
Een goede verzekering voor jouw klassieker vind je bij KNMV Verzekeringen.
40 jaar en ouder?
Dan is je motor écht belastingvrij! Na het ontvangen van een melding van de Belastingdienst is jouw oldtimer echt oud en hoef je de staat niet meer te betalen voor het gebruik van het asfalt! Het kwarttarief geldt niet meer en je mag nu gewoon weer heel het jaar de weg op.
Mocht je niet zeker weten in welke regeling je valt, check dan deze link van de Belastingdienst. Na het invullen van 1 of 2 vragen krijg je direct antwoord.
Door jouwn site kwam ik in 1 x terecht op de goede pagina van de belastingdienst. bedankt.H
Dit klopt niet de motor moet voor 1 januari 1988 zijn.
Helemaal correct, we passen het artikel aan. De motor moet inderdaad van voor 1 januari 1988 zijn.
Beetje verwarrend, Volgens de belastingdienst geldt dit alleen voor motoren die van voor 1 januari 1988 op kenteken staan. Die van mij is van 1990 (is nu 30 jaar), maar daar geldt deze regeling dus helaas niet meer voor.
Tekst op website belastingdienst:
Voorwaarden bijzonder tarief overgangsregeling oldtimers:
– Het motorrijtuig is vóór 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik
genomen en de datum 1e toelating is nog geen 40 jaar geleden
Interpreteer ik dit dus juist? Mvg Rob
Helemaal correct, we passen het artikel aan. De motor moet inderdaad van voor 1 januari 1988 zijn.
Mijn motor is van 23-4-1981, heb nu overgangsregeling.Ik vraag mij af of ik voor 2021 nog die €30 belasting moet betalen of is hij in 2021 al helemaal belasting vrij.Weet niet of dat per jaar gaat of per 23-4-2021 dan
Staat wel in het artikel, maar een beetje verborgen achterin de alinea over de overgangsregeling: Overgangsregeling en Vrijstelling gaan per kalenderjaar.
Je zult dus de 31 Euries over 2021 nog moeten aftikken en mag pas weer in maart 2021 weer de weg op. Maar dat is voor de laatste keer…..
morg heb gsxr1100 bouwjaar 1988 is dan wegenbelasting vrij gr rob
Beste Rob,
Helaas niet. De overgangsregel geldt enkel voor motoren ouder dan 1 januari 1988. Jouw GSXR zal pas bij 40 jaar oud belastingvrij zijn, over 7 jaar.
Ik moet voor mijn motor (1987) steeds opnieuw de overgangsregeling aanvragen omdat ik anders automatisch terugval in het volle tarief. Is me al een aantal keren overkomen. Lees hier nergens iets over.
Ik heb laatst een tweedehands oldtimer gekocht en ben inderdaad blij dat de motorbelastingvrij is. Wel jammer inderdaad dat je niet mag rijden in de wintermaanden, vooral als het een zachte winter is. Maar al met al natuurlijk fijn dat je minder wegenbelasting hoeft te betalen.
Ik heb een motor van bouwjaar 1986, maar is in Nederland voor het eerst op kenteken gezet in 1990. Welk jaartal is leidend?
Hanteert de belastingdienst de 1e toelating of het bouwjaar van de motorfiets de mijne is bwj.1980 .kreeg bericht dat ik moet betalen!!!!
Het is best raar als je bij je verz maatschappij aangeeft dat je n winterstop wilt hebben en dan je dan wel de mrb moet doorbetalen over die periode.
De mijn is iets van 27 jaar jong dus valt overal buiten.
Ik snap dat het allemaal om het geld gaat, maar als je je verz stopzet n bepaalde periode dan is er geen logica om dan wel je mrb door te laten lopen dan is er maar 1 woord voor en dat is dietstal.
Volgens mij ben jij echt een fijne vent om naast te zitten op een verjaardag.
Omdat ik gepensioneerd ben en ik dit jaar ( 2023 ) weer het rijden op een motorscooter ( 400cc ) op wil pakken is het wel prettig om met andere mensen te kunnen communiceren over allerlei onderwerpen die te maken hebben met motor rijden , Mvg Hans .