Een tweedehands motor kun je voor een schappelijke prijs aanschaffen. Het mooiste van tweedehands motoren? Er is meer dan voldoende keuze en voor ieder budget is er wel een motor te vinden. Oké, voor 500 euro moet je geen hoge eisen stellen. Maar dan alsnog moet de motor wel goed én veilig zijn. Wij hebben voor jou de aankooptips zodat je een goede aanschaf doet.
Nieuw of occasion
Bij een nieuwe motor heb je altijd de mogelijkheid om terug te vallen op fabrieksgarantie voor een x-aantal jaar. Bij een occasion kom je niet verder dan de verzekering van een aantal maanden die een dealer je aanbiedt. Bij een particuliere verkoper moet je het doen met de gebruikelijke ‘garantie tot aan de poort’. Heb je het budget en wil je verzekerd zijn van een motor in nieuwstaat? Dan is een nieuwe motor aanschaffen bijna de enige optie.
Degenen die dat budget niet hebben – of voor hetzelfde bedrag een veel uitgebreidere en/of mooiere motor willen kopen – komen uit bij de tweedehands markt. Iedereen weet dat zodra een voertuig de showroom verlaat, deze direct aanzienlijk in waarde daalt. Een jonge occasion scoren met weinig kilometers op de teller, zorgt ervoor dat je net dat beetje meer geld overhoudt voor opties. Vaak heb je met zo’n jonge motor ook nog aanspraak op de fabrieksgarantie. Toch mooi meegenomen!
Maar is een tweedehands motor aankopen echt zo eng? Zeker niet! Zolang je kritisch blijft, niet met een roze bril de motor bekijkt én de volgende aankooptips onthoudt, kan het bijna niet verkeerd gaan.

Voorwerk
Heb je één of meerdere motoren op het oog, stel de verkoper dan vast wat vragen over de motor. De algemene staat, hoe het zit met het onderhoud, of en waar er schade is aan de motor. Dit is een mooie manier om een beeld te krijgen over jouw gewenste motor. Zoek ook de onderhoudsintervallen er even bij, deze kun je ook meenemen in de keuze van een motor. Als het type bij 30.000km een grote (eventueel) dure beurt nodig heeft, kan het financieel verstandiger zijn om er één te zoeken met 32k op de teller die de beurt wel heeft gehad in plaats van een model met 27k op de teller die de dure beurt nog moet krijgen.
Het wereldwijde web zit boordevol informatie over nagenoeg elke motor die je kan vinden. Zoek eens op de meest voorkomende problemen van jouw gewenste type en bespreek dit met de verkoper. Zijn er terugroepacties uitgevoerd? Is de koppelingscilinder die vaak kapotgaat gereviseerd of is de neutraalschakelaar vervangen voor dat betere type? Die meest voorkomende problemen zoek je het beste van tevoren even uit.
Afspraak gemaakt? Dan start je onderzoek.
Algehele staat
Loop een rondje om de motor. Zijn er schaafplekken? Zit de (bijrijders)step links en recht op dezelfde lijn? Kun je het frame op verschillende plekken bekijken en ziet de verf/coating er overal nog hetzelfde uit? Dit zijn allemaal punten waarmee je kunt nagaan of de motor eventueel schade heeft gehad. Geef je ogen goed de kost en kijk écht goed naar de gehele motor.
Extra punten
1 – Check het framenummer met het kentekenbewijs of deze met elkaar matched.
2 – Lijkt de motor ergens te lekken en/of zijn er sporen van lekkages rond de plek waar de motor geparkeerd staat?
3 – Zijn de rem/koppelingshendels nog recht en niet afgesleten? Hetzelfde geldt voor de stuuruiteinden.
4 – Controleer de DOT-code op de banden. Van de vier cijfers staan de eerste twee voor de week en de laatste twee voor het jaar dat de band is gemaakt. 4216 staat bijvoorbeeld voor week 42 van 2016. (Zijn het drie cijfers, dan is de band van de vorige eeuw!)
5 – Leg je hand – met de motor op de jiffy of middenbok – op de achterband en druk hem opzij (naar je toe en van je af, als je vanaf de zijkant kijkt). Voel je speling, ook al is het minimaal, dan ligt dit aan de lagers van de achterbrug of van het wiel. Dit kun je ook bij het voorwiel doen. Zo voel je of er speling zit op de wiellagers.
6 – Balhoofdlagers testen is een lastig klusje. Heeft de motor een middenbok, pak dan de voorvork onderaan vast met het voorwiel tussen je benen. Druk en trek aan de vork om te voelen of er speling is. Ook kun je de motor op deze manier iets optillen en de vork draaien. Op deze manier voel je enige slijtage en/of een dood punt in de lager mocht deze er zijn.
7 – Hoe ziet de remvloeistof eruit (mooi helder licht geel of troebel geel/oranje?). Is het troebel, dan is vervangen zeker aan te raden. Zijn ook de remblokken niet te ver afgesleten en hoe zien de remschijven eruit? Voel je écht een verschil in dikte tussen de buitenste rand en het remoppervlakte? Dan is vervangen wellicht nodig en dat is een dure klus.

Proefrit
Met een proefrit kom je er echt achter of de motor wel rijdt zoals hij zou moeten én of je het zelf wel een fijne motor vindt. Plaatjes en video’s bekijken is altijd leuke voorpret, maar voor hetzelfde geld rijdt de motor niet fijn. Zit je met je knieën in een te scherpe hoek of geeft de ruit irriterende wervelingen rond je helm? Nu is je kans om daar achter te komen!
Laat het stuur tijdens de rit even los, spoort de motor netjes rechtdoor of trekt hij een kant op? Probeer dit trouwens op meerdere plekken, het wegdek kan namelijk ook een verkanting hebben waardoor de motor naar rechts trekt. Trilt de motor bij een bepaald toerental, reageert hij goed op het gas, voelt het bochtenwerk goed en niet vaag? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen tijdens de proefrit.
Stop tijdens de rit nog even en bekijk zonder de verkoper de motor nog eens goed. Zonder de priemende ogen van de verkoper kijk je toch net wat rustiger naar de motor. Dat is wel zo fijn.
Losse aandachtspunten om niet te vergeten te bespreken of op te zoeken
1 – Is het een volvermogen motor of is hij ‘afgevoerd’ naar minder kW voor een A1/A2-rijbewijs?
2 – Is de motor origineel Nederlands of geïmporteerd vanuit het buitenland? Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar kan de prijs wel enigszins drukken.
3 – Mochten er after-market onderdelen geplaatst zijn, zijn de originele onderdelen ook nog voorhanden? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er een herriepijp is gemonteerd en je toch wel graag (zonder boetes) in Duitsland wil rijden.
4 – Is er een ingevuld onderhoudsboekje aanwezig met bijbehorende facturen? Een onderhoudshistorie is altijd fijn om te hebben, al is het maar voor jezelf om naderhand te kunnen zien wanneer bijvoorbeeld de remblokken zijn of olie is vervangen.
Zelf onderhouden of door de dealer?
Ben je een zelfklusser? Dan zijn kleine problemen niet zo erg en zijn dit mooie onderhandelingspunten om de prijs omlaag te brengen. Enkel de onderdelen zijn dan voor jou een kostenpost en niet de manuren van de dealer.
Zijn er punten die binnenkort aangepakt moeten worden aan de motor die je liever zelf niet doet? Neem dan eens contact op met een dealer en bespreek de kosten van deze reparaties. Met dit bedrag in je achterhoofd kun je een verstandige keuze maken. Of de occasion wel écht de moeite waard is bijvoorbeeld of dat je liever voor 500 euro meer een beter model aanschaft.
Ik heb dit voorjaar een 1200GS Adventure full options uit 2016 gekocht bij een (keurige) handelaar die zelf motoren uit Duitsland importeert en hier voor een aantrekkelijke prijs verkoopt. Heb je zelf niet de administratie rompslomp van het importeren. Deze handelaar zoekt de pareltjes uit de markt met lage km stand, schadevrij en met herleidbaar onderhoud historie. Scheelt toch +/- €1500 met vergelijkbare motoren uit Nederland.
Dank voor de nuttige tips, ik ga deze zeker toepassen als ik voor een motor ga kijken.
Ik kreeg ook de tip dat het importeren van een motor uit Duitsland ook interessant kan zijn omdat veel motoren al met veel minder kilometers en compleet met veel opties worden aangeboden voor een aannemelijke prijs. Heeft iemand hier ervaring mee?
Zekers, we hebben er zelfs een artikel over. Importeren uit Duitsland kan erg interessant zijn, financieel gezien. Het kost alleen meer tijd en met de garantieafhandeling kan het wat lastiger zijn (tenzij je dicht bij de grens woont en niet ver van huis een motor koopt).
Meer info vind je hier: https://motorrijders.nl/motorrijden/motor-kopen/een-motor-importeren-doe-je-zo/