Je wilt een tweedehands motor kopen, maar waar let je bij de aankoop dan precies op? Zoek de door jouw zo gewenste motor op en controleer of hij aan deze technische punten voldoet. Dankzij deze 14 gouden aankooptips koop je nooit meer een kat in de zak.
01. Uiterlijke staat
Hoe ziet de motor er op het eerste oog uit? Flink doorleeft en nooit schoongemaakt? Dan is de kans groot dat onderhoud niet hoog op de lijst van de verkoper stond. Is de prijs ernaar, dan kun je hier nog doorheen kijken. Maar is het geen koopje, bekijk de motor dan kritisch. Is de motor daarentegen in strakke staat, dan is de kans een stuk groter dat de eigenaar een liefhebber is. Een pluspunt!
02. Banden controleren
Bekijk goed het loopvlak en de wangen van de banden. Een scheef afgesleten profiel kan duiden op een slechte uitlijning van het frame, de voorvork of achterbrug. Oftewel, er kan iets goed scheef zijn, bijvoorbeeld door een val of ongeluk. Droogtescheuren wil je ook niet hebben. Zij vergroten de kans op een klapband en zijn daarom levensgevaarlijk. Check de leeftijd van de band door de DOT-code op te zoeken. Dit is een viercijferige code met het weeknummer en jaartal van productie. 3718 = week 37 van 2018. Is de band vier tot vijf jaar oud, dan raden wij aan deze te vervangen voor een vers exemplaar. Dit is een mooi punt om wat van de prijs af te babbelen.

03. Remmen controleren
De staat van de remblokken is niet in één opslag te zien. Vaak moet je hiervoor de remblokjes verwijderen. Nu zijn dat de kosten niet, voor veertig euro heb je nieuwe remblokken voor het voorwiel. Waar je wel goed op moet letten, dat zijn de remschijven. Zijn deze vlak afgesleten (voel met je vingers over het remvlak van de schijf) dan zijn ze in prima staat. Is het remvlak hobbelig, dan betekent dit ingesleten remblokken. Direct de remschijven vernieuwen hoeft niet perse nodig te zijn, maar helemaal honderd procent is het niet.
Let bij de proefrit ook op de remmen! Is er nog voldoende remkracht (geen sponzige remhendel) en trilt de voorzijde niet bij hard remmen? Is de remhendel sponzig, dan zit er waarschijnlijk lucht in de leiding wat makkelijk op te lossen is. Trilt de voorkant van de motor bij het remmen, dan zijn de schijven krom, wat weer flinke kosten met zich mee kan brengen.
04. Tank
Open de tankdop en kijk even in de tank. Blank metaal is wat je wilt zien en zeker geen roest! Is de tank aan de binnenzijde verroest dan wil dit zeggen dat hij een lange tijd stil heeft gestaan met geen of weinig benzine in de tank. Roest raakt los en zal het benzinefilter verstoppen of zelfs in de carburateur/injectie terechtkomen, met alle problemen van dien.

05. Koppeling
De koppeling valt bij stilstand niet te testen, dus dit moet je meenemen in de proefrit. Hoe pakt de koppeling op? Blijft hij doorslippen bij het optrekken? Sta je stil bij het stoplicht met de koppeling ingetrokken, maar wil hij toch langzaam naar voren kruipen? Dit zijn indicaties van problemen met de koppeling. Met het vervangen van de koppelingsplaten en/of kabel is dit vaak op te lossen, maar nieuwe platen zijn een kostbare reparatie.
06. Kilometerstand vs. uiterlijk van de motor
Is de kilometerstand van de door jou gewenste motor laag, maar het zadel flink versleten en de handvaten ook aan vervanging toe? Dan kan er wel eens gesjoemeld zijn met de kilometerstand. Uiteraard kan de voorgaande eigenaar een hele ruwe broek hebben gehad of handschoenen met schuurpapier, maar het zijn punten om zeker rekening mee te houden.

07. Is de olie schoon?
Hoe is het oliepeil en is de olie nog schoon in het peilglaasje/aan de pijlstok? Is het gitzwart, dan kan het zijn dat de verkoper het olie verversen geen prioriteit vond, terwijl dit juist bij motorblokken van motoren een must is voor degelijk onderhoud.
08. Controleer de verlichting
Check bij het rondje om de motor ook goed de verlichting. Niet alleen de koplamp en het achterlicht, maar ook de knipperlichten en vooral het remlicht. Het komt wel eens voor dat door kabelboomproblemen het remlicht niet meer reageert op de remhendel of rempedaal.

09. Kettingset
Hoe staat het met de tandjes? Check de tandwielen op scherpte van de tanden. Zijn ze scherp afgepunt of krom, dan is het tijd voor een verse kettingset. Trek je de ketting van het tandwiel af aan de achterzijde, dan is de ketting ook versleten.
10. Goed gelagerd
Mocht je de motor op kunnen bokken, dan is het raadzaam om de wielen rond te draaien en even links en rechts vast te pakken en ze te proberen te torderen (links trekken/rechts duwen en visa versa). Hiermee kun je bekijken of het wiel speling op de lagers heeft. Laat ze ook even ronddraaien om te controleren of wiellagers niet knarsen of de remblokken aanlopen. Lichtjes aanlopen van de remblokken is geen probleem, maar het wiel mag niet niet abrupt stil komen te staan. Dan is het tijd om de remklauw te reviseren.

11. Vering
We zijn er bijna! Nog één check voor je een rondrit kunt gaan maken. Hoe staat het met de vering? Duw het stuur en zadel een paar keer in en ga met je vingers over het inverende deel van de voorvork en schokdempers. Voelen je vingers olieachtig aan, dan is er een keering lek en moet deze vervangen worden.
Bij het inveren van de motor moet de motor direct naar boven komen. Niet onderin blijven hangen of heel langzaam omhoog komen. Dat duidt op slechte vering wat onderhoud moet ondergaan en dit kan een prijzig geintje zijn.
12. Tijd voor de proefrit!
Bekijk bij de koude motor naar de kleur van de uitlaatgassen. Is deze blauw dan verbrand de motor olie. Zijn de uitlaatgassen wit, dan kan het zijn dat de koppakking lek is en er koelwater bij de verbranding komt. Of de verkoper heeft iets te uitbundig de motor gewassen en er zit water in de uitlaat. Deze witte damp moet na een paar minuten verdwijnen.
Rij de motor warm en controleer bij verschillende belastingen (hoog/laag toerental) of hij goed door alle versnellingen schakelt. Niet is zo irritant als een vierde versnelling waar hij continu uit schiet bij flink accelereren. Dan is het tijd voor een revisie van de versnellingsbak, wat zeker niet gewenst is.
Laat het stuur los en kijk wat de motor uit zich zelf doet. Trekt hij direct één kant op of begint hij met z’n voorwiel te schudden? Dat kan duiden op lage bandenspanning, kromme velgen, slecht gebalanceerde banden, een scheef frame of een kromme voorvork. Probeer dit op verschillende punten tijdens het rijden, het kan namelijk ook veroorzaakt worden door de ondergrond.

13. Specifieke problemen
Elk type motor heeft zijn eigenaardigheden. Het eerste type Yamaha R6 heeft last van afbrokkelende cilinderwanden, een Honda XR600 kan door verkeerd olie wisselen ingesleten kleptuimelaars krijgen en een Honda VFR750 heeft vaak falende regelaars waarmee je de accu sloopt. Heb je je zinnen gezet op een type motor, zoek dan op het internet naar veel voorkomende problemen bij deze motor. Hier kun je rekening mee houden bij de aanschaf.
14. Gezond verstand
Of je de motor na al deze checks nog wilt kopen, is geheel aan jou! Veel mankementen maar wel een lage prijs, dan heb je een mooie opknapper. Betaal hier echter niet de hoofdprijs voor. Is de motor tiptop in orde? Dan houdt niets je meer tegen om de motor aan te schaffen en ervan te genieten!
Heb jij nog tips, geeft ze hieronder door in de comments!
Bonus tip!
Met dank aan Eric: “Voel voor het starten van je toekomstige droomfiets of het motorblok koud is. Een warmgedraaide motor kan duiden op problemen die men wil verbergen. Als dat zo is was dan extra opletten.”
Jullie vergeten een hele belangrijke tip. Voel voor het starten van je toekomstige droomfiets of deze koud is. Een warmgedraaide motor kan duiden op probelemn die men wil verbergen. Als dat zo is was dan extra opletten.
Klopt helemaal Eric, goeie tip! Ik ga het erbij zetten!
Als ik op een advertentie reageer voor een 2 de hands motor . Vermeld ik er altijd bij als ik ga gaan kijken dat het motorblok koud moet zijn .Bij sommige is dat geen probleem dus die zullen niets te verbergen hebben maar er zijn er die direct brutaal reageren om dat ik vraag hem niet warm te rijden dus naar die moet je zeker al niet gaan kijken daar zijn zeker kosten aan !!!!
belangrijke tip
neem voltmeter mee om batterij en alternator te controleren
wijzer van deze meter moet naar 14 volt uitslaan bij belasting
Hoi
Goede tips maar de cardan is niet genoemd war we op moetenletten.
Mvgr
Wat ook heel belangrijk is ,de papier winkel. Pas een quad gezien waar framenr onduidelijk was gemaakt. Een ingeslagen frame nummer niet leesbaar? klopt niet.
Hallo, blauwe rook kan ook duiden op te rijke afstelling! Gaat over als motor wat warmer wordt! Dan geen olieverbruik.
Groetjes en veel motorplezier
En de balhoofd lagers dan?
Mooie tips,
Ik weet er nog een.
Check op RDW of tenaamstelling mogelijk is, er kan beslag op gelegd zijn door een deurwaarder. Niet gestolen, niet geïmporteerd en toch problemen.