Dagelijks gebruik je jouw remblokken. Het onderhouden wordt nog wel eens onderschat. Remblokken slijten nou eenmaal niet snel. Sta je er niet bij stil, dan kan het gebeuren dat je niet meer stil komt te staan!
Een vast gegeven over hoe lang remblokken mee gaan, is er niet. Dit verschilt per rijstijl, motor, gewicht en weersomstandigheden. Rij je met een dikke ééncilinder met onwijs veel motorrem, dan gebruik je de remmen minder vaak dan de tourrijder die met bijrijder & koffers in de bergen rond rijdt.
Advies; check dus regelmatig je remblokken. Er moet nog minimaal 2mm remvoering aanwezig zijn. En eventuele gleuven waarin de remvoering afgevoerd wordt moeten nog zichtbaar zijn.
Benodigdheden:
- Basis gereedschap
- Set nieuwe remblokken
- Koperpasta

Onregelmatige slijtage
Voor je nieuwe remblokken gaat bestellen, controleer eerst even alle remblokken op de motor. Is de motor voorzien van twee remklauwen voor met elk 2 remblokjes, controleer deze dan alle vier! Ga er niet vanuit dat als de remblokjes aan één zijde goed zijn dat ze dit ook aan de andere zijde zijn. Het kan zijn dat de andere remklauw minder goed werkt door vervuiling en de remblokjes niet goed van de remschijf af trekt waardoor deze remblokken meer ingesleten zijn.
Eerst even checken!
Door de remstof – afkomstig van de remblokken – zijn de remklauwen vies. Maak de remklauwen eerst even met een sopje en borstel/kwast schoon. Dit werkt net even wat fijner.
Er zijn verschillende type remklauwen. Bij de meeste motoren is het mogelijk om de remblokken uit de remklauw te trekken zonder de gehele klauw los te maken. Dan is het een kwestie van met een punttang een kleine borgclip uit de geleidepin trekken waarna je de borgpin (of twee) uit de klauw trekt. Hierna trek je zo de remblokjes uit de klauw en maak je ze nog even goed schoon voor de inspectie.
Oke, zijn de gleufjes voor het afvoeren van remstof nog aanwezig en is de voering nog ruim 2mm dik, dan is het gewoon mogelijk om de remblokjes weer terug te plaatsen. Hikken ze tegen de 2mm aan of zijn de remblokjes nog dunner, dan is het zaak om ze te vervangen!

Nieuwe remblokken kiezen.
Remblokken zijn er in twee versies: gesinterd en organisch. Beide hebben hun voor én nadelen. Gesinterde remblokken zijn opgebouwd uit een samensmelting van verschillende metalen. Remmen beter dan organische remblokken (mits op temperatuur) maar zijn ook duurder.
Organische remblokken zijn prijstechnisch gunstiger en hebben op een lage temperatuur al goede remeigenschappen. Het nadeel is dat bij intensief gebruik en hoge temperaturen – bijvoorbeeld op het circuit – de remeigenschappen verslechteren.
Het verschil in remmen merk je tijdens normaal weggebruik niet tot nauwelijks. Rij je daarentegen erg sportief en/of op het circuit – waar de remmen een stuk warmer worden- dan raden we je aan om voor gesinterde remblokken te kiezen. Die behouden hun goede remeigenschappen ook op hoge temperaturen.
Remblokken gekocht, nu alleen nog monteren.
Monteer de nieuwe blokken niet gewoon ‘droog’ terug in de remklauwen. Hierdoor bestaat de kans dat de remmen dat irritante gepiep maken. Door de remblokken aan de achterkant – de kant welke de remzuigers raken, NIET aan de kant van de schijf –in te smeren met een laagje koperpasta zorg je ervoor dat de remmen niet piepen.
Nu is het simpelweg de remblokken monteren op dezelfde manier waarop je deze eruit haalde en je bent klaar.

Final note:
Hoe goed je ook kunt rijden, je hebt je remmen echt nodig! Dubbelcheck alles goed als je klaar bent. Zitten de blokken er op de goede manier op, zitten de geleidepennen op de juiste plek en tevens geborgd met de kleine clips?!
Koperpasta op je remmen……. Doe maar niet.
Niet op het remmende delen inderdaad, enkel op de achterkant van de remblokken zoals vermeld.
Deze man legt mooi uit waarom niet:
https://www.youtube.com/watch?v=UzJeToiY4Ik
In een notendop, als je remmen piepen zijn ze gewoon vies of versleten, Schoonmaken of repareren en ze zouden niet meer moeten piepen.
Begrijp me niet verkeerd, echt top dat jullie dit soort dingen schrijven voor de wat minder competente klusser, maar op deze manier kan je mensen flink op de verkeerde been zetten. Niet dat ’t vaak gebeurt, maar in theorie kan koperpasta(vet) achterop je remblokken gewoon levensgevaarlijk zijn.
Beste mijn man wil de achter remmen van onze sharan van 2014 vervangen maar toen hij alles open deed krijg hij de handrem niet open . Moet hij zo een reader bestellen om dat elektrisch uit te voeren Dank u
Beste Ema,
Bedoel je een Volkswagen Sharan? Daarvoor kun je beste even langs de dealer om dit te vragen. Dit is hele andere techniek dan een motor.
Ik maak bezwaar tegen de opmerking dat je mensen op verkeerde been kan zetten , dat is onzin.
Ik ben geen klusser vanwege leeftijd maar als je zoiets leest over de remblokken en koperpasta begrijpt ieder weldenkend mens / rijder dat het NIET op de blokken moet komen.
Als je al zelf die remblokken wil gaan vervangen dan eerst goed nadenken wat je gaat doen , waarom en hoe , SUCCES
Afgezien van het verhaal van Handige Harry, zou keramisch vet beter zijn dan kopervet, omdat de metaaldeeltjes in kopervet storingen in het ABS-systeem kunnen veroorzaken. Keramisch vet kan ook hogere temperaturen aan en heeft een betere, smerende werking.
Koper heeft geen magnetische eigenschappen. De ABS-sensor werkt met magnetisme. Dus jouw verhaalt klopt niet.
Hallo beste mensen,
Ik wil graag toevoegen dat je ook je remvloeistof moet controleren dze zal aan gepast moeten worden ivm de nieuwe remschijven bvd rudy
Dat kopervet niet gebruikt moet/kan worden is een misvatting, echter er zijn betere producten, zoals ceramisch vet. Met of zonder vet monteren is een persoonlijke keuze, geen van beide is fout. Gebruik je de motor veel, dan zou je toe kunnen zonder vet, gebruik je em incidenteel, dan is een beetje vet toch aan te raden. De overgang naar ceramisch vet heeft idd te maken met abs; kopervet geleid, ceramisch vet niet.
Een dan nog even vermelden dat de remzuigers eerst terug geduwd moeten worden omdat de nieuwe blokken meer ruimte nodig hebben.
Zelf wrikte ik de zuigers terug met een stuk staal maar tegenwoordig heb ik daar speciaal gereedschap voor.