Accu’s, die dingen die altijd leeg zijn of domweg dood op het moment dat je wilt motorrijden. Een goede motoraccu vergroot je plezier in het motorrijden, maar wat is goed? Welke moet er nu in jouw motor en kies je voor lood-, gel-, lithium-ion of onderhoudsvrije accu? Wij leggen de verschillen voor jou uit.
Loodaccu
Voor een laag bedrag heb je een sterke accu die lang meegaat bij goed gebruik. Een loodaccu is in staat de motor zonder problemen te starten – zelfs in de winter – en kan je best een tijd zonder lader in de motor laten zitten zonder deze te gebruiken. Loodaccu’s hebben weinig last van zogenaamde zelfontlading en kunnen daarom een langere tijd een hoge startkracht leveren mocht je motor niet snel aan willen slaan. Hufterproof dus!
Klinkt allemaal erg goed, maar er is één regelrecht nadeel: Loodaccu’s worden geleverd met accuzuur in de accu en hebben een ‘overloop-ventiel’. Doordat er druk ontstaat in de accu moet hij via dit ventiel als het ware kunnen ‘ademen’. Door dat ventiel is er een kans dat de accu leegloopt als je motor – en dus de accu – op z’n zij ligt. De accu liggend of op z’n kop monteren is dus ook niet mogelijk. Nog een kleiner nadeel: ze zijn zwaar in gewicht.
De loodaccu is tegenwoordig ook als onderhoudsvrije accu te krijgen. Door aanpassingen in de chemicaliën in de accu bouwt deze een stuk minder druk op. Voordeel: Ze lopen niet meer leeg als je je motor op de grond neerlegt maar moeten nog steeds wel rechtop geplaatst worden.

Gelaccu
De gelaccu is intern ongeveer hetzelfde opgebouwd als de loodaccu. De gel wordt als ‘vloeistof’ gebruikt waardoor het niet nodig is dat de motoraccu kan ademen. Daarom kan hij geheel afgesloten worden van de buitenwereld. Handig, want een knutselaar kan deze accu daardoor overal plaatsen op de motor. Op z’n kop, plat of diagonaal is daarbij geen probleem.
Wel een nadeel is dat gelaccu’s minder goed tegen een te hoge ontlading kunnen. Langere tijd starten trekt de accu niet en als de accu te ver ontladen is (bijvoorbeeld in de winter) kun je hem wegbrengen naar het grofvuil, dan is hij kapot en niet meer te redden.
Lithium-ion accu
Geld over en op zoek naar de meeste lichte en compacte motoraccu? Dan kun je kiezen voor de lithium-ion-accu. Je verbaast je over het gewicht en het formaat van deze accu: Het doosje voelt leeg maar er zit toch echt een accu in.
De prijs is een nadeel en bij flink lage temperaturen kan het zijn dat de accu dienst weigert en je laat staan met een niet-startende motor. Even de accu ‘voorverwarmen’ door de lampen van de motor aan te zetten waardoor er stroom gebruikt wordt, schijnt een werkbare oplossing te zijn. Een ander nadeel is dat je niet zomaar elke druppellader aan deze accu mag koppelen. De druppellader moet wel geschikt zijn voor de lithium-ion-accu’s.

Levensduur van je accu verlengen?
Met een paar simpele oplossingen kun je jouw motoraccu een stuk langer mee laten gaan. Heb je het probleem dat je motor een stuk lastiger start na 2-3 weken? Schaf dan een druppellader aan om de accu in optimale staat te behouden. Deze lader zorgt ervoor dat de accu continu op kracht blijft. Sommige merken druppelladers zorgen ook voor voldoende ontlading waardoor de accu als het ware ‘gebruikt’ wordt in stilstand. Dat zou nog beter zijn voor de accu dan deze continu op maximale spanning gehouden te worden.
Ga je een lange tijd niet rijden, bijvoorbeeld vanwege de winterstop of een lange vakantie? Dan is het nog altijd het beste om de accu in zijn geheel uit de motor te halen en in huis te bewaren. Het liefst ergens waar hij op kamertemperatuur kan staan. Hierdoor is de kans op diep ontladen door de kou minimaal.
Druppel laders werken TEC zijn de beste maar prijzig. Aldi en Lidl hebben vergelijkbare, €20 max. Onze 5 mot. Waar we nu mee rijden hebben er een.
Altijd minstens 6 jaar, en de oude Mercedes bus zelfs 11 jaar. Maak ergens een eenvoudig stekkertje waar je heel makkelijk bij kunt, niet eerst het zadel eraf, dan plug je hem ook altijd in.
Tjonge, kom ik hier m’n oude reactie tegen. Minstens 20 ojaar geleden kwamen de druppel laders o.a. DELO (louis) heel banaal een trafo en gelijkricht diodes, geen geavanceerde laad curve oid. Dat kan bij een kleine accu wel wat veel worden. Door er nu een eenvoudige stopcontact schakel klok tussen te zetten, en deze 1 keer per 24 uur de minimale schakeltijd, meestal een 1/2 uur te laten schakelen blijft de accu onder spanning, en niet overladen.
Doen we bij de camper ook, 2x 120AH huishoud en 1x 100AH kapot laten gaan is serieus geld.
Waarschuwing !! Stal je de motor ergens anders zorg ervoor dat je een lader koopt die na een 220 stroom uitval, al is het nog maar zo kort wel weer vanzelf opstart en niet eeuwig wacht tot hij weer aangezet wordt.
Hey Hans, mijn motorbatterij hangt ook jaar in jaar uit altijd aan de druppellader van TEC.
Eerste batterij heef.t het 9 jaar uit ge houden
Dus zeer tevreden van de lader.
Heel fijn om deze kennis te delen dank hier voor heb er wat van opgestoken.
Dag.
Mijn Kawasaki ZZ_R 600, daar wil ik de accu eruit halen om aan een druppelaar te zetten. Hoe haal ik de accu eruit? De motor was van mijn zoon, maar die is helaas overleden en ik weet het niet. Ik ben wel handig in veel dingen.
Bij voorbaat dank voor de tips.
Hi Geert,
Wat verschrikkelijk om te horen 🙁 Sorry voor het verlies.
De accu vind je onder het voorste zadel. Deze haal je los door eerst het achterste zadel met de sleutel in de zijkap los te klikken. Hierna zie je één bout en een metalen klem naar voren steken die het voorste zadel vasthoudt. Na het verwijderen van deze bout en klem kan het voorste zadel losgehaald worden en is de accu zichtbaar.
Mocht het niet lukken, laat het even weten!
Groeten,
Mark.
Heb een moto Guzzi V 11 van 1999-2001 welke batterij van delo zou ik moeten gebruiken graag een goede tip aub
Hallo, welke accu kan ik het beste voor mijn MV Agusta F 4 312 R nemen?
Hi Gerrit,
Een Yuasa ytz10s past in jouw F4. Deze is geschikt om plat gemonteerd te worden en heeft de juiste maten. Mocht je liever een ander merk nemen, dan is hier een pagina te vinden waar ze alternatieven hebben voor deze accu en allemaal passen in de F4.
https://www.batteryequivalents.com/ytz10s-battery-equivalents-and-replacements.html
Eind december begaf de 3 jaar oude accu van mijn motor het. Mijn vaste accu specialist in Didam wilde geen lithium accu leveren. De reden is dat lithium accu’s erg kritisch zijn voor de laadstroom en bij onjuiste lading in de brand kunnen vliegen. Hij toonde me een serie van wel 5 verschillende types accu’s met alle eisen aan het laden. Zijn specificaties gingen verder dan de hiervoor genoemde verschillende accu’s, want dat kende ik al.
Ik weet het nu niet meer.
groeten, Wim
Betreft of een accu schuin kan staan,
Er worden verschillende types gemaakt van dezelfde soort accu,
waarbij er zijn die speciaal geconstrueerd worden om scheef gemonteerd te mogen worden.
Bij voorbeeld hier is een overzicht voor enkele types avn Yuasa:
https://www.yuasa.de/en/information/motorcycle-and-powersport/ytz-ttz-mounting-angles/
Betreft het overwinteren:
Als je een lood accu hebt, is het allerbeste om die accu op een constante spanning te houden, die een stuk onder de maximale spanning ligt.
Voor een lood-zuur accu van 12V geld een absoluut maximum spanning van 14,4V
Dit omdat vanaf 14,4V de accu begint te “gassen”, dan wordt de accu vloeistof omgezet in gassen. Men noemt het ook wel koken.
Het heel langzaam leeg laten lopen, veroorzaakt “sulfatering”,
waarbij sulfaat zich afzet op de loodplaten op dusdanige manier (zuivere kristallen) dat de sulfaat zich bij het laden slechts heel moeilijk, of niet meer oplost in het accuzuur.
De capaciteit van een accu gaat hierdoor achteruit.
Het probleem met veel druppelladers is dat ze de accu leeg laten lopen (zelfontlading) en beneden een bepaalde spanning iedere keer opnieuw tot maximale spanning opladen.
Dan heb je dus sulfatering en een beetje gassen iedere keer opnieuw.
Als je de accu gewoon aansluit op een spanningsbron van zeg 13,6V,
Dan blijft de accu goed.
Hij zal niet sulfateren, en ook niet gassen, en toch geladen blijven.
Naar mijn ervaring zijn de AGM (Absorberd Glass Mat) accu`s het beste in overwinteren.
(Daarbij heb ik met die van Yuasa de beste ervaringen)
Bij deze accu`s zit het accu-zuur in glas matten die tussen de lood platen zitten.
Eigenlijk een verbeterde lood-zuur accu.
Deze AGM accu`s zijn minder gevoelig voor een schuine inbouw,
en doen het ook beter bij zelfontlading etc…
Lithium accu`s zijn eigenlijk alleen interessant in race motoren waar ieder grammetje gewicht telt.
In praktijk heb je veel minder capaciteit in een Lithium accu, vergeleken met de lood ccu.
Als je dus moet doorstarten omdat je motor niet zo geweldig start, kan je zo een accu eerder leeg starten als een lood accu.
Lithium is leuk voor een jumpstarter voor noodgevallen.
Accu test.
Als je de motor bij de garage hebt om de accu te laten testen,
wordt er tegenwoordig een moderne, kleine tester aangesloten die dan een uitspraak doet over je accu.
Helaas baseerd zo een tester het resultaat alleen op de accu spanning, en de inwendige weerstand.
Dat is leuk, maar dat zegt niks over de resterende capaciteit van de accu.
Het kan zijn dat je accu evengoed na 1 keer starten leeg is, ondanks dat de tester aangeeft dattie nog prachtig is.
Andersom, als de tester zegt dat de CCA waarde te laag is (dat is de maximale stroom die de accu levert bij koude start),
De CCA waarde is gebaseerd op de gemeten interne weerstand van de accu.
Die kan laag zijn, bv doordat de accu gesulfateerd is. (gebeurd bij langzaam met kleine stroom de accu ontladen)
Beter accu test is om de accu zwaar te belasten, en te kijken hoe de spanning zich gedraagt.
De oudere, simpelere testers waren groot, en hadden een hele dikke weerstandsdraad in de tester. Deze testers trekken een hoge stroom uit de accu,en hebben een spanningsmeter waarop je kan zien of de accu de spanning op niveau kan houden of niet.
Dat is de betere accu test.
Misschien goed om de AGM Glasmat accu er ook bij te zetten?