De accu is pechoorzaak nummer één onder motorrijders. Gemiddeld moest de KNMV Pechservice daarvoor in de eerste acht maanden van 2018 elke dag te hulp schieten. Op plek nummer twee staan de banden. Goed om te weten als je straks weer de weg op gaat!
De KNMV Pechservice rukte in de eerste acht maanden van vorig jaar al ruim duizend keer uit. In 275 gevallen ging het om accu-gerelateerde storingen en in 121 gevallen om lekke of kapotte banden – samen bijna 40%. Andere veelvoorkomende pechoorzaken waren de dynamo, spanningsregelaar, brandstof/tank leeg en kabel- of schakelproblemen.
Tijdig onderhoud
Je kunt zelf veel doen om de kans op accustoring te verkleinen. De simpelste manier is regelmatig je accu en elektrische systeem te (laten) checken. Klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten. Bij de periodieke onderhoudsbeurt bij de dealer of vakgarage neemt de monteur de werking en staat van de accu zeker mee – een aanrader dus! Zelf de conditie van je accu bewaken kan ook. Leg hem bijvoorbeeld in de koudere maanden, of in periodes dat je minder rijdt, aan de druppellader. Zorg dat de polen corrosievrij zijn en vet ze zo nodig een klein beetje in met zuurvrije vaseline.
Lekke band
Aan een lekke band kun je niet zoveel doen, toch? In veel gevallen is het inderdaad dikke pech, maar lang niet altijd. Bij motoren die lang in de stalling staan, kunnen de banden uitdrogen en scheuren. Op tijd een setje vers rubber monteren dus! De specialist weet wanneer dat nodig is. Controleer je banden ook zelf met regelmaat op de juiste spanning, de profieldiepte en eventuele beschadigingen van loopvlak of wangen. De wet schrijft een minimum profieldiepte van 1 mm voor voor motorbanden. Wij raden aan om te kijken naar de kleine vlakjes welke ín het profiel van de band zitten. Liggen deze gelijk met het loopvlak van de band, vervang die dan.

Zelf doen!
Je kunt het onderhoud natuurlijk uitbesteden aan je motordealer of technisch specialist. Maar veel handiger, voordeliger én leuker is om het zelf te doen. Veruit de meeste motorrijders kunnen dat best, zelfs als ze denken dat ze twee linkerhanden hebben. Een goede manier om thuis te raken in motoronderhoud is een KNMV Technische Cursus. In kleine groepjes leer je in zes lessen de basisvaardigheden voor onderhoud en kleine reparaties aan je motor. Van het spannen van de ketting tot het vervangen van je remblokken. Dat is leerzaam, gezellig en voordelig: als KNMV-lid krijg je € 25 korting. Kijk voor meer info en data op knmv.nl/opleidingen.
Winterstalling
Staat jouw motor al in de winterstalling? Het beste houd je de banden tijdens de koude maanden op maximale druk. Dat betekent: af en toe wat lucht erbij. Als je de kans hebt, stal je motor dan met beide banden van de grond. Lang in één positie op de banden staan kan immers ‘karkasvervorming’ geven: een platte kant aan je band.
Wat veel, vooral beginnende motorrijders, niet weten is dat op zijkant van je band een productiemaand en -jaar staat. Veel banden hebben nog een goed profiel maar zijn dan al wel bv 10 jaar oud. Ook dan wordt het tijd de banden te vervangen.
Ja dat klopt ik heb een honda shadow vt 600 c uit 1988 gekocht in 2002 met 12356 mijl nu pas op 24482 en 2 jaar terug de fabrieksbanden vervangen met de dikke letters erop van YOKOHAMA de banden zagen er nog goed uit maar als je naar luxemburg gaat toch maar even nieuw
Hier kwam ik vorig jaar ook achter na een weekendje regen, motor gleed bij de bochten weg omdat het rubber uitgewerkt was. Gelukkig geen beginnende bestuurder anders had ik de motor plat gelegd. Leeftijd van banden word onderschat
Het dotnummer staat op de zijkant van de band en geeft het weeknummer en jaartal aan wanneer de band gemaakt is. Regelmatig zie je banden van twee of drie jaar oud via internet verkocht worden voor een bedrag ver onder de reguliere prijs. Ze zien er nieuw uit, maar zijn dit niet. Het rubber hard uit, waardoor het minder flexibel wordt, en dus minder grip op de weg geeft. Vervag je band als deze ouder is dan een jaar of zes. Diverse leveranciers geven misschien zelfs 5 of 7 jaar aan. Ook banden waarvan het loopvlak kaal aan het worden is , maar de zijkanten nog volop profiel hebben zou ik snel vervangen .. Deze banden zoeken vaak hun eigen weg tijdens het rijden. En dat kan flink vervelend zijn .