Wij gingen op bezoek bij uitlaatspecialist Mile Pajic waar je jouw uitlaat laat maken op looks, vermogen én op geluid. Mooi geluid en hard geluid zijn namelijk verschillende zaken en Pajic weet voor elke motor de perfecte uitlaat te maken. Check de serie ‘De Ambachtsman‘ voor het verhaal over Mile Pajic
Wil je een nieuwe uitlaat onder je motorfiets? De keuze is enorm. Vele merken en honderden modellen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? Oud-coureur Mile Pajic is met zijn bedrijf Pajic R&D dé uitlaatspecialist van Nederland. Hij geeft zes tips.
E-keur
Je hebt een idee voor een nieuwe uitlaat in je hoofd, maar ga allereerst kijken wat er leverbaar is. Een uitlaat in Nederland moet verplicht voorzien zijn van een E-keur. Dit is een Europees keurmerk. Wil je een uitlaat met een mooi/meer geluid dat vol klinkt en lekkere knallen geeft? Geen enkele uitlaat met E-keur heeft dat. Ze zijn te koop, maar als je hiermee op de openbare weg rijdt, ben je in overtreding.
Het gaat om het innerlijk, niet het uiterlijk
Een goede uitlaat kun je niet herkennen aan zijn vorm. Ga van te voren daarom uitgebreid online op onderzoek uit. Lees het verhaal bij het model op de website van de fabrikant en vraag je af of dit is wat je wilt. Maakt hij niet teveel lawaai? En wat zijn de prestaties van de uitlaat?

Koop geen fabeltjes.
Wanneer een verkoper je een korte uitlaat wil verkopen, dan moet je jezelf er altijd van verzekeren dat het geluid binnen de marges is. Want een korte uitlaat betekent sowieso meer geluid. Dit kun je doen via een geluidsmeting. Met een tussendemper kun je het geluid zachter maken.
Meten is weten.
Laat daarom een vermogens- en geluidsmeting doen. Doe dit voor en na het monteren van de nieuwe uitlaat. Op deze manier kun je zien of je het vermogen behoudt en of het geluid binnen de marges blijft. Die marges vindt je op een plaatje op het frame, vaak bij het balhoofd. Hier staat op hoeveel decibel geluid jouw motor mag produceren bij een bepaald aantal toeren.

Universele db-killers zijn een no-go
Online zijn er universele decibel killers en dempers te koop. Trap er niet in. Universele decibel killers en dempers werken meestal niet! Elke uitlaat is namelijk anders. Een universele decibel killer en demper past meestal er niet goed op. De uitgangen van uitlaten hebben verschillende groottes. Je plaatst dus een pijp en alles zal rammelen en erlangs worden geblazen.
Teveel geluid = een boete
Heb je een uitlaat laten plaatsen die teveel decibellen produceert? Dan riskeer je een boete. Wanneer je uitlaat teveel decibel geluid produceert, kan zelfs je kentekenbewijs in beslag worden genomen. Zeker in Duitsland zijn ze hier streng in. Of jouw uitlaat nu een E-keur heeft of niet, wanneer hij teveel geluid produceert moet je je motor laten staan.
Sommige uitlaatmerken hebben daar een oplossing voor. Je krijgt bij je E-keur een soort van muntje met daarin gaatjes. Die kun je in je uitlaat plaatsen, waardoor het geluid wordt gedempt. Dit betekent echter wel dat je vermogen onmiddellijk 10 tot 30 procent lager is.

het gezeur over geluid klinkt al jaren zo, tuurlijk is een superhard geluid niet wenselijk, echter de tegenwoordige eisen zijn belachelijk, niemand wil een motor die klinkt als een espresso apparaat,, een mooie volle brom , dat wil je , als je een beetje rekening houd met je gashandle in bebouwde kom, dijkwegen met huizen , kan je het ellenlang volhouden (ik reeds vanaf mn 18e en ben nu 64 ) alles hangt samen met verstand gebruiken
Echte vakman respect
Ik heb heel goede ervaringen met Mile Pajic. Een aanrader!