De winter komt eraan, het weer is guur en de zin om te motorrijden is dusdanig ver afgenomen dat je jouw motor nog even één keer vertroetelt voor hij de winterstalling in gaat. Tijd om hem winterklaar te maken!
Het is zover, je hebt de keus gemaakt om dit seizoen niet meer op de motor te stappen. Je gaat de motor winterklaar maken want je wenst je motor het beste toe. Hoe pak je dit aan, waar begin je mee en waar houd je zéker rekening mee? Wij hebben de tips voor jou onder elkaar gezet!
De eerste stap, wáár ga je de motor neer zetten?
Ben je in het bezit van een garage of ruime schuur waar je hem neer kunt zetten? Heb je een kleine krappe schuur, een afdak in de tuin of staat hij de winter geheel overgelaten aan de weersomstandigheden op de stoep? Heb je een garage of een ruime schuur, dan is dit het beste voor de motor. Is deze verwarmd, dan is dit natuurlijk helemaal top. In een kleine schuur kan hij ook prima staan, mits je er rekening mee houdt dat je eventueel tegen de motor kunt aanstoten tijdens bezigheden in de schuur. Overwintert hij door ruimtegebrek buiten voor de deur, dan is een externe stalling een goede oplossing.
Een opslagplek zoals Shurgard heeft ruimtes voor motoren beschikbaar. Hier kun je de motor voor de wintermaanden droog en warm neerzetten. Reken hierbij op prijzen variërend tussen de 50 euro tot 100 euro per maand. Een andere oplossing is het kiezen van een winterstalling bij een motorwinkel. Goedhart Motoren rekent bijvoorbeeld 12,50 euro per week aan stallingskosten en dat is wekelijks opzegbaar. Ook zorgen zij dat de motor bij het ophalen in het nieuwe seizoen gewassen is, met de juiste bandenspanning op z’n banden staat en een opgeladen accu heeft.
Praktische tips
In alle gevallen is het aan te raden om de motor met een afdekhoes weg te zetten, dit om ervoor te zorgen dat er niet overal stof op en ín kan komen. Wegzetten op zijn middenbok of paddockstands om de banden van de grond te houden is ook een advies. Hiermee zorg je ervoor dat de banden niet continu op één plek belast worden. Is er veel bedrijvigheid rond de motor, zorg dan voor extra bescherming door iets voor de motor te zetten en/of dekens over de motor te leggen zodat wanneer er per ongeluk iets op valt je geen kras of deuk krijgt. En de motor op slot zetten is ook zeker een aanrader, mocht er onverhoopt een dief komen kijken. Voorkomen is beter dan genezen!
Op zoek naar een afdekhoes? Bekijk hier verschillende modellen bij Bol.
Oké, je weet waar je hem neer gaat zetten, maar dan?
Rij naar de motorwinkel of een bedrijf met automaterialen en schaf een flesje Forte Motor Power II aan. Tank zo dicht mogelijk bij huis de benzinetank helemaal vol en giet dit flesje bij deze volle tank. Tank bij voorkeur een premium en/of E5-benzine. De hoeveelheid ethanol in E10 wil je liever niet voor een lange tijd in je benzinetank hebben. Ethanol trekt namelijk vocht aan en kan rubbers laten indrogen. Een volle tank zorgt ervoor dat de binnenzijde niet gaat oxideren.
Te veel lucht betekent vocht, en vocht veroorzaakt roest. Het flesje Forte Motor Power II zorgt ervoor dat er geen uitzakking en afzetting ontstaat door de benzine in de carburateurs of het injectiesysteem. Is jouw motor voorzien van carburateurs, dan is het verstandig om de vlotterbakken onderop de carburateurs leeg te laten lopen. Dit om ervoor te zorgen dat er zeker geen afzetting ontstaat in de vlotterbakken waardoor sproeiers verstopt raken bij je eerste rit.
Afspoelen en voorzien van een beschermende laag
Bij thuiskomst van het tanken is het aan te raden om eventuele pekel goed van de motor af te spoelen met koud water, de motorfiets nog even helemaal te wassen en alles even goed na te lopen. Dit om ervoor te zorgen dat er nergens vuil aanwezig is welke voor corrosie kan zorgen. Maak de vorkpoten goed schoon en droog. Vervuiling kan hier voor corrosie in het chroom zorgen en dit is funest voor de keerringen.
Spuit hierna de motor geheel in met siliconenspray. De siliconenspray zorgt voor een beschermende laag over de motor en vocht krijgt hierdoor geen kans om het metaal te laten corroderen. Let op: spuit dit NIET op de banden en remschijven! Anders maak je het wel erg spannend tijdens de eerste rit na de stalling door gladde banden en niet werkende remmen!

Over spannend gesproken, wat te doen met de accu?
Het is raadzaam om de accu aan een druppellader te hangen. Staat de motor in een koude schuur, dan is het raadzaam om de accu helemaal uit de motor te halen en in huis te zetten, waar het warm is. Vervolgens hang je die accu elke maand een dag aan de druppellader om hem op spanning te houden. Wil je meer lezen accu’s en dan met name acculaders? Lees dan ‘Welke motoraccu heb ik nodig?‘
Zakt het kwik niet onwijs in de garage of schuur, dan kan hij hier ook prima bijgeladen worden. Koppel de lader direct op de accu of via een connector die aangesloten is op de accu. Optimate heeft hier hele mooie oplossingen voor die het bijlaadproces van de accu vergemakkelijken. Van alles openschroeven en loshalen is dan niet meer nodig om bij de accu te komen!
Tijd om te slapen
Nu is het tijd om de hoes over de motor te trekken en hem nog even een klopje te geven op het zadel, als bedankje voor de fijne ritten dit jaar. Tot volgend jaar, tot volgend seizoen!
Heb voor de winterstalling ook alle rem en koppelingsvloeistof vervangen en olie + filter ververst ketting gesmeerd banden van de grond en uitlaat afgedicht
Net mijn motor op stal gedaan met fort power 1 en 2, Honda valkyrie, volgetankt, motor met benzinetank op uit , uit laten lopen, nu nog afdekken en mijn accu eruit halen, heb geen stroom daar, in het voorjaar laat ik hem poetsen door fijne mensen die dat graag willen doen.
Dan pas weer rijden na 1 Maart, misschien iets eerder, rij alleen met mooi weer.
Met Forte1 is totaal onnodig die is alleen om het weer wat mooier “aan de praat ” te krijgen als ie niet lekker loopt en pruttelt door viezigheid enzo..
Dus toch wel zinvol?
Het is ook een verkooppraatje van de verkoper, ik wist niet beter, maar hij staat bij mij nu 4 maanden stil, dus misschien toch wel goed, we zullen zien, dank je wel in ieder geval voor je tip
Nee is niet erg zinvol voor de stalling , alleen die “2” is zinvol. kan geen kwaad verder maar was niet nodig geweest.
Prima tips, gelukkig staan die van mij warm en kurkdroog.. op naar het voorjaar zsm
Nix over het controleren van de vloeistofspiegels?
Btje vreemd……
Op zich niet Theo, dat zijn aanraders voor als je weer de weg op gaat in het nieuwe seizoen. Behalve de benzine in de tank, maar dat staat vermeld in het artikel.
Na het opbokken een paar houten steuntjes onder de voorwielmoeren om de voorband vrij te houden van de grond werkt prima
Gewoon opbokken en het voorwiel elke 14 dagen ’n kwart slag draaien.
In de siliconenspray zetten?
Slecht idee: moet er ooit iets overgespoten/gelakt worden heb je een probleem!
moet de motor bij een optima druppellader in een niet geisoleerde schuur toch
er uit gehaald worden?
bij mij is er een mooie stekker aangesloten en kan ik de optima zo aansluiten
Goede tips om te over winteren bvd
Top verhaal, echter ik mis de ketting. Heeft deze ook aandacht nodig (extra inspuiten)?
Extra inspuiten is niet nodig, gewoon normaal inspuiten zoals gebruikelijk is voldoende. Indien gewenst zou je hem niet kunnen afdoen met een droge doek zodat de ketting niet kan gaan roesten.
Bij voorkeur voor- en achter opbokken om geen “drukplekken” in de band te krijgen. Lukt dat niet, dan 1 keer per maand even stukje verrijden. Nooit alleen achter opbokken! Je loopt kans dat je voorband in het nieuwe seizoen oo de drukplek van het karkas zal scheuren.
Broodje aap verhaal, dat scheuren. Zelfs een zogenaamde flat spot door het staan zal , als je weer gaat rijden, binnen een paar km verdwenen zijn.
Zeker geen broodjeaapverhaal. Zelf ervaring met een aanhanger die weinig gebruikt werd. Terwijl wij reden op de snelweg zagen wij een stuk van de aanhanger wegwaaien. Tijdens de koffiepauze zagen wij pas dat er een stuk rubber van een band af was gegaan. Je kon op het metaal in de band kijken.
Enkele kilometers verder bij een bandenzaak een nieuwe band erop laten zetten en tevens nagevraagd hoe dit kan. Daar zeiden ze dat de voornaamste oorzaak te weinig gebuikt wordt en lang stil staat op dezelfde plek.
reactie op Jeroen: heeft waarschijnlijk niets te maken met een flat spot maar eerder met een verdroging van de band door ouderdom. Hoe oud was die band? Je geeft zelf al aan: weinig gebruikt dus ik vermoed: heel oud. Een band, zeker op de motor, hoor je na 4 jaar te vervangen, ook bij weinig kilometers. Dus blijft het voor mij een broodje aap verhaal.
Uitgelegd zoals het hoort PRIMA
Hopelijk doet iedereen dit zoals u het beschrijft
Ik heb de letters nu beter na trl ingedrukt te houden en met muiswieltje te draaien ,Dank je wel:)
Een loodaccu heeft nagenoeg geen zelfontlading, wanneer hij bij een normale temperatuur bewaard wordt, een druppellader heeft dan ook weinig zin. Veel beter is het, om de accu na de rustperiode, de avond voordat je weer gaat rijden, met een gewone acculader op te laden voor het eerste gebruik. Een accu ondervind alleen nadelen bij lage en hoge temperaturen, en bij starten van de motor, wanneer de accu niet volledig opgeladen is.
dank je , hoewel je in de winterstalling druppelladers zie 🙂
ja dit is heel erg licht en grijs en wat hierboven staat Cntr ingedrukt te houden doet niets .
maar dit is te onleesbaar Redactie 🙂
En zeker niet vergeten om de motor even goed warm te rijden ( een 20 km voor de zekerheid) voordat je m stilzet voor de winterstalling. Anders blijft er condens in het motorblok zitten en zal t binnenin gaan oxideren. Daarom tijdens de stalling zeker ook niet af en toe de motor even starten. Dat doet meer kwaad dan goed.
In een erg vochtige omgeving zou je evt. Ook de uitlaat dicht kunnen maken ( afplakken of een kurk in de pijp) om oxidatie te voorkomen via de openstaande uitlaatklep.
Over het opladen van accu nog een tip.
Als je de accu eruit haalt en binnen zet, zou ik hem er 1x per maand 2 dagen aanzetten, waarom….., de 1e cyclus van de lader duurt al 24/48 uur voordat hij is volgeladen, hangt af van de toestand van de accu. Maar de Optimate geeft het aan als hij vol is, Lampje rechts brand op groen of knippert. Knipperen is de testfase. Dus beter 2 dgn.
waarom wordt er zelfs door een motorzaak gezegd NIET de hele tijd de accu aan de druppellader, dat is slecht voor de accu???
REDACTIE”Waarom zijn de letters zo klein en heel licht grijs ??
De letters komen hier niet klein en grijs over, zowel op de telefoon als twee browsers. Wellicht te ver uitgezoomd met de browser of telefoon? In een browser kun je dit aanpassen door Cntr ingedrukt te houden en met het muiswieltje te draaien.
Gewoon lekker de winter doorrijden. De motor incl blok na wassen inspuiten met scottoiler roestwering. ( soort blanke tectiel) die jou motor tegen het strooizout beschermd.Voor de overwinteraars goede tips om je motor goed te stallen. 🙂
Moet er een heel flesje Forte Moto Power 2 bij of slechts 1 dosering?
1 dosering is volgens mij een geheel flesje.
Gebruik
Voeg 1 fles Forte Moto Power 2 toe aan een volle brandstoftank. Pas opnieuw tanken als de tank nagenoeg leeg is.
Zorg er wel voor dat je aftankt met octaan gehalte 98. E10 zorgt voor problemen, vooral bij motoren met caburatuurs. Vorige week in de motorzaak een gezien zat onder een soort laag mos, gevolg van E10 en een maand of drie stil gestaan.
Naast het bovenstaande doe ik nog het volgende: Ik pak mijn motoren in in stevig folie. Ik niet en plak dit goed af zodat er geen lucht in kan. Bij de middenbok zet ik een vochtvreter. Ik haal dan de motoren in het voorjaar weer spic en span uit. Bij grote temperatuurswisselingen in de winter werden mijn motoren erg vochtig. Kan nu niet meer.
E10 is rotzooi dat ik nooit meer zal tanken. De motor (of auto) gaat er minder mooi van lopen, veel meer benzine verbruiken en je krijgt er een soort smurfensnot van in je brandstofsysteem als hij minder vaak rijdt. Ik spreek uit ervaring na een heel dure reparatie. Octaan 98 is overigens geen garantie dat er niet 0-10% ethanol is bijgemengd dus let goed op welke benzine 0% (ondanks de E5 aanduiding) van die troep heeft bijgemengd. Ik weet zeker dat Shell V-Power, BP Ultimate Ongelood 98 en Tamoil Superplus 98 hier in de buurt gegarandeerd zonder Ethanol zijn. Het is iets duurder maar per liter kom je vele kilometers verder en blijkt die “duurdere” premium benzine dus veel goedkoper dan E10 ron95 benzine. Om nog maar niet te spreken over hoe blij de motor er van zal worden en naj langere stilstand start hij gewoon omdat E10 maar zeer kort “houdbaar” blijkt. Flesje E10 Fuel Fighter van Putoline kan helpen als je toch die prut erin hebt gekieperd maar voorkomen is beter dan genezen 😉
Ik rij voor de winter opslag altijd de tank (bijna) leeg en tank dan 2 keer af met Shell V-power zodat ik weet dat er geen ethanol meer in het systeem zit. Op de pomp bij V-power staat aangegeven dat er 0% ethanol in zit.
Werkt bij mij heel goed en komt qua kosten in de buurt van een flesje Forte
Aftanken met ASPEN is ook een mogelijkheid. Zeker voor oudere motoren om zo de carburateurs en rubbers te beschermen
Zeg dan gelijk GEBRUIK E5 ;Nu maak je het te verwarrend met je 98 en E10 .
Ja ik had hele motor ingespoten met die Siliconen spray , behalve wielen en z. maar jullie vionden dat dus geen goed idee !
Die Turtle Ice wat is dat voor soort ??
Sorry dat het zo ingewikkeld is maar dat hebben we te danken aan de hoge heren die in hun wijsheid hebben besloten om E5 en E10 te gebruiken i.p.v. netjes aan te geven HOEVEEL Ethanol daadwerkelijk is bijgemengd.
Ja …E5 is in principe beter dan E10, dat durf ik wel te stellen maar NEE niet elke E5 zou ik gebruiken: Je moet een benzine gebruiken ZONDER enige bijmenging van Ethanol.
Een tijd geleden heb ik uitgezocht waar totaal geen Ethanol aan is toegevoegd, zie hieronder de namen (maar controleer zelf of dit niet is gewijzigd inmiddels).
Helaas zijn er maar een paar merken/soorten die dan in aanmerking komen aan de pomp maar die worden toch aangeduid als E5 , ter wijl het eigenlijk E0 (=nul) zou moeten heten o.i.d.
In mijn omgeving is maar een beperkt aantal verkrijgbaar, alleen de volgende benzines komen dan in aanmerking (0% Ethanol):
Tamoil SuperPlus 98
Shell V-Power
BP Ultimate 98 E5
Dit zijn allemaal zogenaamde Premium benzines met octaangetal 98 (terwijl de motor al voldoende heeft aan octaangetal 95 )
Er zijn nog meer benzines die voldoen aan mijn wensen maar die zijn hier in de wijde omgeving niet verkrijgbaar, bijv:
Argos SuperPlus 98
Berkman SuperPlus 98
Esso Synergy Supreme + (E5)
Fieten Olie SuperPlus 98
Loogman Euro 98 en/of 102
OK SuperPlus 98 Pure
Tango SuperPlus 98
TanqYou Euro 102
Texaco EuroXL 98
Tinq SuperPlus 98
Zo duidelijker?
EEN OPMERKING
Gebruik NOOIT, maar dan ook NOOIT siliconenspray op gespoten onderdelen rn bepaalde rubber soorten….
Als je een onderdeel wilt overspuiten en er zit maar iets siliconen op, dan krijg je dat er eigenlijk niet meer af, Spuiters vervloeken siliconenspray
vwb rubbers, bijv tussen tank en kuip….na x tijd gaat siliconen zorgen dat de rubber gaat kraken…en ja ik weet dat het motorblok meer geluid maakt, maar als ie uit staat, hoor je het wel ?
Siliconen olie op matte lak is geen succes. Aangezien siliconen olie slecht is te verwijderen is het lastig om de glimmende vlekken te verwijderen. Gebruik liever een product geschikt voor matte lakken (bv Turtle Ice).
Helaas laatst gezien wat corrosie met je tank doet. Met deze tips kunnen we goed de winter door!
Dit zijn tips ,daar hebben we wat aan. Top?
Handige tips, bedankt !
Hier gaat ie in de woonkamer op stal ????, kan ik nog ff wat knutselen deze winter.
Als 85- jarige ga ik weer motorrijden, reed even op een 25+ scooter , erna op een motorscooter, maar nu dan op een Yamaha XV 750 Virago ,2002 met 8200 miles op de teller. Ik heb hem in een caravanstalling kunnen zetten en de hier genoemde adviezen heb ik opgevolgd,
Bedankt daarvoor.
Gr Aad Kraaijenbrink