Met dank aan: MVS Race Engineering in Nederhorst den Berg, technisch specialist die motordealers in Nederland en daarbuiten helpt bij ingewikkelde technische problemen, zoals het afstellen van injectie- en carburatiemotoren, brandstofanalyse en testbankwerk – mvsracing.nl / crossblokrevisie.nl. En Van de Kuinder Motorfietsen in Hilversum voor de lekker stoffige MZ.
Heeft jouw motor in de winter nét iets te lang stil gestaan? En wil je ‘m even goed controleren en vertroetelen voordat je weer opstapt? Mike Velthuijzen van MVS Race Engineering legt je graag uit waar je op moet letten om de motor rijklaar te maken.
1. Contactslot
“Veeg de sloten en het contactslot schoon en spray ze in met slotspray voordat je de sleutel erin stopt. Zo voorkom je dat vuil en troep tussen de contactjes van het slot komen, met alle mogelijke gevolgen.”

Foto: Jacco van de Kuilen
2. Remmen
“Controleer of de wielen vrij rondlopen. Slepen de remmen, dan is de kans groot dat de remzuigers of geleidingspennen vastzitten. Zuigers en pennen moeten schoon en glad van oppervlakte zijn, liefst met een vleugje kopervet eraan. De remzuigers pomp je eerst een millimeter of 2 naar buiten met de remhendel. Niet te vaak, anders ploppen de zuigers eruit.
Schoonmaken met een doekje met brake cleaner, daarna voorzien van ATE remmenvet (geen kruipolie, dat laat de rubbers uitzetten en kan lekkage veroorzaken) en de zuiger terugdrukken. Overtollig remmenvet wegvegen en alles vetvrij maken met remmenreiniger en wat perslucht. Bij twijfel: laat een vakman het doen – het blijven je remmen!”

Foto: Jacco van de Kuilen
3. Remvloeistofreservoirs
“Controleer de remvloeistofreservoirs op vocht. Water in je remvloeistof herken je aan vochtdruppels in de verbindingsslang tussen reservoir en remcilinder, of aan de binnenkant van de dop van het reservoir. Zit er meer dan een beetje waterdamp, of is de remvloeistof niet meer helder? Vervangen! Koffiebruin is mooi voor bougies, niet voor remvloeistof.”

Foto: Jacco van de Kuilen
4. Ventiel en banden
“Naast de standaardcontrole van de banden op droogtescheuren en spanning moet je er op letten dat je bij het oppompen of drukmeten niet onnodig het ventiel forceert. Met name rubberventielen kunnen door veroudering snel inscheuren.”

Foto: Jacco van de Kuilen
“Controleer het luchtfilterhuis op vuil, insecten – of zelfs muizen! Blokkeren die de boel, dan kan de motor niet starten, of na het starten serieuze problemen geven. Loshalen dus, goed inspecteren, vuil verwijderen en schoonblazen. Pas op: blaas het vuil niet tegen het filter. Haal liever even de stofzuiger erbij.”

Foto: Jacco van de Kuilen
6. Oliepeil
“Olie peilen doe je uiteraard conform handboek. Let op: bij veel motoren schrijven de fabrikanten voor ‘bij koude motor’. Maar bij een dry sump moet dat vaak juist warm.”

Foto: Jacco van de Kuilen
7. Ketting
“Ervan uitgaande dat je vóór het wegzetten van je motor de ketting goed hebt ingevet, is het van groot belang dat je nu voordat je gaat rijden even een doek langs de ketting haalt. Zo verwijder je eventueel overtollig kettingvet of spray, zodat het niet bij het wegrijden op de achterband spat. Controleer ook of er in de afgelopen maanden geen overtollige kettingspray op de grond is gaan lekken, zodat je niet met je banden door de kettingspray rijdt bij het naar buiten rollen van de motor.”

Foto: Jacco van de Kuilen
8. Veerpoten
“Voordat je de motorfiets van de standaard afhaalt: controleer of de binnenpoten van de voorvork geen roestpitjes of corrosie bevatten. Kleine oneffenheden kunnen de kering beschadigen. Daarom: altijd de schokker en de vork inspuiten met een daarvoor bestemde siliconenachtige spray. De oneffenheden zijn gemakkelijk te voelen met de hand – het moet echt spiegelglad zijn.”

Foto: Jacco van de Kuilen
9. Vlotterbak
“Bij een carburatiemotor: tap de vlotterbakken af en laat de brandstoftank even doorstromen zodat er weer verse brandstof in de vlotterbakken zit.”

Foto: Jacco van de Kuilen
10. Startspray
“Spuit voor de eerste start een beetje startspray of remmenreiniger in de inlaat. Dit voorkomt dat de accu onnodig op zijn donder krijgt. Let wel op met startspray: een klein pufje is al voldoende. Zit je hele filter eronder, dan staat bij één backfire je hele motor te fikken als een kerstboom met nieuwjaar.”

Foto: Jacco van de Kuilen
11. Powerstart
“Slaat de motor niet direct aan, ook niet met starthulp? Het kan zijn dat de carburateurs nog geen brandstof hebben. Start dus niet minutenlang achter elkaar, maar met tussenposen van pakweg 10 tot 15 seconden. Zodra hij loopt: rustig warm laten draaien tot een water- en olietemperatuur van 60 graden, dat scheelt slijtage. En daarna: veel plezier!”

Foto: Jacco van de Kuilen
12. Verlichting
“Check bij het controleren van je verlichting alle functies – van dimlicht en dagrijlicht tot grootlicht, knipperlichten en eventueel je alarmlicht. En natuurlijk je remlichten, op voor- én achterrem. Niet vergeten: check ook de claxon. Belangrijk voor vrouwelijk schoon in de zomermaanden, haha.”

Foto: Jacco van de Kuilen

Zeer goede tips…! Bedankt hiervoor !
Remolie is dat hetzelfde als remvloeistof? En bij de verlichting testen, ook even de motor het kookpunt laten beleven, zodat de koelventilator ook zijn werk doet.
Oei, slordig. Dit moet inderdaad remvloeistof zijn. Passen we gelijk aan!