Ga eens naar je dichtstbijzijnde dealer en je zult zien dat het ongelooflijk moeilijk is om jouw volgende ‘droommotor’ aan te wijzen. Maar wellicht kun je al snel de nodige motorfietsen elimineren door te kijken naar de diversiteit aan motorblok-opstellingen. We nemen je mee in de wereld van de cilinders en laten je proeven aan de verschillende smaken die door motorfabrikanten worden aangeboden.
De knoepert van een ééncilinder
Begin je op vroege leeftijd met motorrijden, dan is de kans groot dat je in die beginfase met een enkele cilinder rondrijdt. Als bezitter van een A1-rijbewijs is de keuze heel beperkt en zal je het moeten doen met een 125 cc. En die vind je momenteel enkel als eencilinder. Naast deze lichte categorie zijn er ook dikke eenpitters op de markt, maar ook dat is geen heel grote markt. Op de Nederlandse wegen is het goed zoeken naar dit soort motoren. Onderweg heb je de meeste kans om een KTM Duke (vorige generaties, de huidige 790 en 890 zijn twins), Yamaha’s XT660, Honda NX650 Dominator of een Aprilia Pegaso 650 tegen te komen.
Een eencilinder kent zo z’n voordelen. Zeer aantrekkelijk is het feit dat ze vaak beschikken over een behoorlijk koppel bij lage toeren. Dat maakt dit soort motoren erg geschikt voor stadsverkeer, want je bent lekker snel weg bij al die verkeerslichten die jou telkens proberen op te houden. Eenpitters met een ruime cilinderinhoud zijn over het algemeen ook zeer speels door lichtvoetig gedrag. Logischerwijze dragen ze namelijk minder kilo’s met zich mee, want het blok is nu eenmaal compacter te bouwen dan een gemiddelde viercilinder. Het grote nadeel is vaak het missen van een hoge topsnelheid en de aanwezige trillingen. Maar, dat kun je natuurlijk ook scharen onder het kopje karakter. Een eigenaar van een eenpitter legt het je waarschijnlijk op deze manier uit.

Het geluid van de tweecilinder
Een populaire blokvorm is de tweecilinder, en dan ook nog eens in verschillende opstellingen. Er is keuze tussen een V-twin (cilinders staan tegenover elkaar), paralleltwin (cilinders staan naast elkaar) en boxermotor (dwarsgeplaatst, krukas in lengterichting). Vreemd is het niet dat fabrikanten inzetten op twins, want ze voelen vaak lekker levendig aan. Evenals een eencilinder kan een twin zijn maximale koppel al vroeg inzetten. Het inzetgebied is flink, want de cilinderinhouden verschillen enorm. Je kunt een twin krijgen met 250 cc, met aan de andere kant bijvoorbeeld een 1.900 cc. Het is dan ook niet vreemd dat er veel diversiteit ontstaat als je het over twins hebt. Daarbij komt nog eens dat sommige paralleltwins bijvoorbeeld ‘afwijkende’ ontstekingsintervallen gebruiken, om het blok een ander karakter (meer als een V-twin) mee te geven.
Die enorme variatie aan tweecilinders is een groot charme. Zo heb je sportieve Ducati’s en KTM’s aan de ene kant van het spectrum, maar ook toermotoren die vertrouwen op een flinke twin. Die beschikken weer over een heel ander karakter. Zeker als we het bijvoorbeeld hebben over de boxermotoren van deze wereld, zoals de BMW R-serie. Het grote nadeel van een twin is het feit dat ze gevoelig zijn voor trillingen, maar dat wordt vaak opgelost door balansassen in het motorblok te gebruiken.

De gulden middenweg van de driepitter
Kun je moeilijk een keuze maken tussen een karaktervolle twin en een naadloze viercilinder? Dan adviseren we je om eens te kijken naar een driepitter, vaak bestempeld als ‘best of both worlds’. Ondanks deze filosofie zijn er nog altijd niet heel veel driecilinders op de markt te vinden. Anno 2020 kun je terecht bij Yamaha, MV Agusta en Triumph. De motorblokken van deze merken hebben een duidelijke overeenkomst, het speelse karakter. Vaak hebben ze een koppelrijk middengebied en is er ook voldoende vermogen aan boord om tot een prima topsnelheid te komen.
Daarbij is een driepitter redelijk trillingsvrij en kan een fabrikant compacter bouwen dan bij een viercilinder. Ook het geluid van een driecilinder bekoort een hoop mensen. Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan raceliefhebbers. Sinds 2019 zijn we namelijk gewend aan een driecilinder-geluid in de Moto2, door de komst van Triumph met haar 765 cc-triple. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een vier-in-lijn (het blok van de Honda CBR600RR om precies te zijn) en dat klonk veel scherper en scheller. Nog een plusje voor de driepitter dus.

Het fijne van de viercilinder
De meeste motoren die je op straat tegen gaat komen, zijn voorzien van een viercilinder. Waarom is dat eigenlijk? Nou, ten eerste is een vierpitter het meest trillingsvrij en rijdt het lekker naadloos. De power bouwt daarbij geleidelijk op en dat kan zeker voor beginnende motorrijders een heel geruststellende gedachte zijn. Zowel het maximale vermogen als koppel verschuilen zich lange tijd, totdat de naald richting het toerenplafond schiet. Dan zorgt een vierpitter voor het nodige vuurwerk. Het is ook de reden waarom je veel viercilinders in de racerij vindt.
Lees ook: Aankooptips voor jouw nieuwe motor
Overigens vind je twee verschillende opstellingen, de vier-in-lijn en de V4. Bij de meeste straatmotoren staan alle cilinders keurig in een rijtje, terwijl steeds meer sportieve merken een V4 gebruiken voor hun topmodellen. Kijk maar eens naar de line-up van Ducati en Aprilia. Dat is uiteraard ook niet zonder reden, want een V4 geeft de fiets een toch wel heel ander karakter mee dan een lijnmotor. Er is echter een groot nadeel voor de fabrikant, want een V4 betekent hogere kosten. Je zit namelijk met twee cilinderkoppen te werken. En ja, een motormerk wil toch ook wel wat verdienen. Alleen al om die reden zal er sneller een vier-in-lijn op de verschillende tekentafels belanden.

Bestaat er een vijfcilinder?
In autoland vind je nog weleens een verdwaalde vijfcilinder, maar in de huidige line-up van de bekende motorfabrikanten vind je dit soort motorblokken niet terug. Wellicht komt daar verandering in, want MondialMoto is van plan om met een V5 te komen. Halverwege 2018 kwamen ze met dit nieuws naar buiten, maar daarna hebben we eigenlijk nauwelijks meer iets vernomen over de 200 pk sterke superbike. Buiten wat gesteggel over het gebruik van de naam Mondial met FB Mondial, zoals te lezen op de homepage van MondialMoto. Verder is er geen informatie te vinden over de stand van zaken omtrent hun 1.000 cc V5. Onze twijfel groeit er enorm door en verwachten eigenlijk op korte termijn geen MondialMoto V5.
Wat betreft de vijfcilinder kijken we liever terug naar de RC211V, Honda’s eerste MotoGP-fiets. Een knaller van een racer, met 48 gewonnen races in slechts vijf seizoenen. Dat komt overeen met een winstpercentage van maar liefst 58,5 procent en daarmee wisten ze drie wereldkampioenschappen (tweemaal Rossi en Hayden) en vier constructeurtitels te behalen. Helaas viel het doek van deze illustere V5 door een nieuwe regeling in 2007. Vanaf dat moment werden enkel 800 cc-motoren toegestaan en stapte Honda over. Ze bleven de V-opstelling trouw, maar gingen met viercilinders op zoek naar succes. Zie je trouwens de overeenkomsten met de RC211V en het idee van MondialMoto? V5, 1.000 cc, superbike. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen.

More is best, vandaar zes!
Een select groepje, maar gelukkig zijn er productiemotoren die maar liefst zes cilinders inzetten voor een portie beleving. Als je van ‘smooth’ rijden houdt en de beschikking wilt hebben over een koppelrijk blok, dan zit je bij een zespitter helemaal gebakken. Als je nu gelijk richting de motordealer spurt om een zescilinder aan te schaffen, dan heb je eigenlijk keuze uit drie verschillende merken én opstellingen. Bij Honda moet je wezen voor de flat-6, met hun GL1800 Gold Wing. De cilinderparen (drie cilinders per kant dus) liggen horizontaal in de motor, waardoor ie ook automatisch heel breed wordt. Een groot voordeel, de krukas ligt in de lengterichting. Ideaal als je een motorfiets van cardan wilt voorzien, zoals ook op de Gold Wing.
Een ander smaakje waar je voor kunt kiezen, is de zes-in-lijn. BMW biedt je dan de K1600-serie aan. Ook weer toermotoren die naadloos rijden en flink wat koppel tot hun beschikking hebben. Bij zo’n motor maakt het haast niet uit als je een versnelling (of twee) te hoog zit, want er is altijd meer dan voldoende koppel beschikbaar. Wil je echt iets unieks, dan moet je eerst even je banksaldo checken. In Duitsland wordt er namelijk nog een zescilinder gebouwd. Naast BMW houdt ook Horex zich bezig met dit type, al is het op een heel andere manier. Deze motorfabrikant richt zich namelijk puur en alleen op hun VR6. Zo’n blok zit een beetje tussen een lijn- en V-opstelling in. De hoek tussen de cilinderparen is zeer krap, waardoor het blok alsnog vrij compact is. En er wordt gebruikgemaakt van slechts één cilinderkop. Zoals gezegd, dit speciale speeltje kost wel wat. De absolute bodemprijs voor het meest ‘simpele’ model (de RAW) is maar liefst € 35.500,-. Wil je voor de Café Racer gaan, dan zit je al snel op de 42 en half duizend euro. Slik.

Ik geniet altijd het meest in de Alpen. Een rukje aan het gas van mijn 1200 boxer, en de 4 cilinder fietsen hebben het nakijken bij het klimmen op de passen.
Wat denk je van de Boss Hoss V8
Ik mis in het overzicht de dwarsgeplaatste 2 cyl. V-twin van Moto Guzzi. Met één gezamenlijke krukastap qua karakter meer te vergelijken met HD en lookalike blokken dan met BMW R series. Mij bevalt t goed maar heb weinig vergelijkingsmateriaal, alleen het karakterloze Kawa 650 straight twin lesmotortje.
Ik heb een Ktm 1290 super adv s ( mijn 4de twee cylinder ) mod 2022 met 1200 km op de teller . Een bom van een motor , trouwens niet voor beginnende rijders .
(ondertussen mijn 10 de motor .) Het leuke eraan is het hoge koppel , je kan gemakkelijk vertrekken in 2 ! grtn
Ik heb het rijden na 30 jaar weer opgepakt met een Suzuki Inazuma 250 omdat hij niet heel kostbaar is. Ook deze machine lijkt groter dan hij vwb cc is wat prettig is ivm zichtbaarheid. In testen lees je dat hij oogt als een 600😄. Voor mij is dit voorlopig meer dan genoeg. Het gaat mij om het rijden en niet om pk.
Ik heb een 2 cylinder 125cc / hyosung aquila 125cc
Zalige moto als 125cc bobber versie / heel uniek !
Nog een belangrijk detail wat het vernoemen waardig is.
Een 6-cylinder boxer, zoals Honda die toepast onder de GoldWing en de Valkyrie,
Maakt het mogelijk de krukas-tappen 120 gaden te verzetten.
Daarmee is de kracht van de cylinders perfect verdeeld over de rotatie van het blok.
Daardoor krijg je een zijdezachte loop en vermogensontwikkeling.
Je kan een muntje op zijn kant op het motorblok zetten en de motor starten, en ene keer gas geven, zonder dat dat muntje omvalt.
Alhoewel natuurlijk andere mensen juist de motor willen voelen trillen en schudden…..
Ieder zijn meug.
JA heel leuk item , ben ondertussen 74 jaar vroeger een sportieve waaghals maar als je een paar keer jezelf bent tegen gekomen op het circuit van zandvoord wordt je vanzelf wat rustiger na twee weken thuisliggen , en inderdaad een vier cilinder rijd mooier maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ben ondertussen al vijf jaar overgestapt op een drie cilinder Triumph Adventurer 886 het mooie van deze Triumph adventurer is dat ik rustig kan toeren en een versnelling terug schakelen en gas erop en weg ben ik enigste nadeel is dat als ik in dutsland rij op 150 km dat de besturing van mijn Triumph met windscherm te wensen overlaat door de windwervelingen .
1 cilinder. Lekker minimalistisch. Fijne sound. Momenteel KTM RC 390. Mijn eerste motor was in 1989 een Yamaha SRX 600 met kickstarter. Daarna volgde meer 1 cilinders; Suzuki LS 650 Savage en Suzuki DR 650 en Yamaha MT-03 660cc.
In mijn 2-wieler loopbaan ben ik begonnen met 2 2-cylindermotoren (CD 175 gevolgd door CB250), later 2 luchtgekoelde 4 cylinders (2 x Kawa Z900).
Toen kwamen de 4 cylinder boxers ( 3 x GL1000 en 1 x GL1100), de V4 (ST1100), ook was er nog een 2-cylinder boxer (RT1150), ten slotte 4 x 6 cylinderboxers ( 2 x GL1500, 2 x GL1800).
Voor mij is het nu: het hangt allemaal af van de betrouwbaarheid, het gewicht van de motor en het geluid en de souplesse van het blok.
Waar ik eigenlijk naar uitkijk is een 4 cylinder opvolger (V4 of 4 in lijn) van de ST1100, vanwege aanschafprijs, minder gewicht en motorgeluid.
Aldus absoluut geen Adventure-motor!
Tja, ik heb vier cylinder boxer, staande 2 cylinder, 4 in lijn en V4 gereden en allemaal hebben ze hun eigen charme. Daarna gevalllen voor de 2 cylinder van Ducati en dat bevalt mij nog steeds byzonder goed. Voor de afwisseling nog wel een een “oude” boxer staan en een Honda vier in lijn 🙄
ik ben meteen voor een driecilinder gegaan. Van Triumph. Wat een fijn lopend blok met dito geluid.
Het fijne is dat je niet vol door hoeft te halen voor een tussenacceleratie. Je kunt t lekker laagtoerig rijden of je hangt de hooligan uit en laat de motor het uitschreeuwen tot en met de 12 duizend toeren. Je merkt dat eea steeds verder opbouwt. Maar waar deze motor echt schittert is het middengebied.
Ik rij qua auto een diesel en wilde iets anders voor mn motorfiets. Dus geen tweecilinder met laagtoerig koppel.
ik heb gelest op Suzuki SV650 en daarna had ik een weekend een Honda CB650R mee. Daarna volgden proefritten op de Triumph en ik was verkocht.
Heerlijk 3 cilinder….sound is fijn
en altijd vermogen voor handen.
BMW R 1150 RT (Trike)
als iemand die als eerste motor een Suzuki SV650 had ben ik meteen verliefd geraakt op het V-twins, toen ik na een paar jaar rijden toch een wat zwaardere motor wilde wilde ik dus toch graag weer een V-twin. echter is het aanbod van nieuwere motor van de naked/sport-touring categorie met V-twins niet groot. na toch wat 4 cilinders geprobeerd te hebben waarbij ik toch iets van krakater miste, kwam ik uit eindelijk de Yamaha CP3 blokken tegen. hierna heb ik een proefrit gemaakt op een XSR900 waarbij ik meteen verliefd rakte op de non-retro style van de motor en 5 minuten later tijdens het rijden ook op de geweldige CP3 blok.
dus ja een 3 cilinder is inderdaad een gulden middenweg tussen een 2 & 4 cilinder. vooral een aanrader om ernaar te kijken als je een 4 cilinder lekker vind rijden maar toch iets meer krakater wilt.
Best wel een dingetje dat A1 rijbewijs. Prima 125cc en 15pk, maar al die dingen zijn zo klein dat “men” denkt daar rijd een bromfiets met alle gevaren voor de nog onervaren berijder.
Als je zoon of dochter het A1 rijbewijs gaat halen zoek een Honda Varadero 125, 2 cil water gekoeld en nagenoeg zo groot als een Vstrom. Ze zien je als motor, er wordt zelfs gegroet.
Ervaring; als ik met de SZR660 rij, laag en klein, groet er echt niemand, met de Varadero 125 wel, je wordt voor volwassen motor aangezien.