Heb jij een motor met on-board bandenspanningsregeling? Let op: oudere regelsystemen houden nog te weinig rekening met de warmte van de band en kunnen daarbij in de fout gaan, waardoor je feitelijk met een te lage spanning rijdt. Nieuwere generaties regelsystemen houden wél rekening met de temperatuur van de band.
Wil jij je rijplezier een upgrade geven? Breng je banden dan op de juiste spanning! Dat rijdt fijner, stuurt strakker en remt optimaal. Met deze 3 tips weet je precies waar je op moet letten.
1. Meter en pomp
Begin met een goede (digitale) bandenspanningsmeter. Die koop je voor pakweg vijftien euro en is perfect geschikt voor thuisgebruik, maar ook handzaam genoeg om mee te nemen op vakantie. Op druk brengen is mogelijk met elke fietspomp waar een ‘autoventiel’ op past. Met de pomp van het tankstation is het ook mogelijk, maar het is gebleken dat deze pompen redelijk vaak dusdanig afwijken dat er bij een handmatige controle naderhand toch flinke verschillen aanwezig zijn. Oppompen doe je bij voorkeur ook niet met een compressor van de bouwmarkt; die hebben doorgaans geen waterfilter, waardoor de pomp gecondenseerde waterdamp vanuit het opslagvat in de band pompt en de bandenspanning extra gevoelig gaat worden voor temperatuurwisselingen. Gebruik liever gewoon een fietspomp met een autoventiel en check hierna met de digitale meter de spanning.
Voordeel is dat je dit makkelijk thuis kunt doen, of waar de motor opgeslagen staat. Een handpomp neemt weinig ruimte in beslag en een beetje beweging van de spieren voor de rit kan nooit kwaad.

2. Welke bandenspanning precies?
Ruwe vuistregel volgens de dealer is in het algemeen: 2,5 bar voor, 2,8/2,9 bar achter, maar dat is héél kort door de bocht. De juiste spanning voor jouw banden vind je (doorgaans) in het onderhoudsboekje van je motor. Let op: deze waardes gelden voor de banden waarmee je motor ooit de fabriek uit kwam rollen. Grote kans dat er inmiddels andere op liggen, waarvoor andere optimale waarden gelden. Check dus liever wat de fabrikant van de banden zelf voorschrijft. Zoek op het internet naar jouw merk+type band met daarachter ’tyre pressure’. Dan vind je vrijwel zeker snel de juiste waarden. Een eventuele omrekening van psi naar bar kun je hier doen, mocht de website de spanning niet in bar vermelden.

3. Meten met koude band!
Met stip op nummer één van de meest gemaakte fouten: bandenspanning meten als de band warm is. De druk in een warme band is al snel 0,2 tot 0,4 bar hoger dan die in een koude band (pakweg 20 graden). Check de spanning dus vóór het rijden, als de banden nog koud zijn. Maar houd dan ook rekening met de warmte buiten en of de banden niet in de volle zon staan. In de zomer kan een stilstaande band flink opwarmen, waardoor de druk ook kan oplopen.

Hallo,
Ik heb een motorachter band 200/55 R17 welke druk moet er in?
Groet Gerard
Goedemorgen Gerard,
Normaliter ligt dit rond de 2.8/2.9 bar maar verschilt per motor. Om welke type motor gaat het precies?
Suzuki gladius sfv 650 uit 2010 hoe hard moeten de banden ?
Beste Leroy,
Welke banden zijn er gemonteerd onder de Gladius? Vaak geven de bandenfabrikant een aan te raden bandenspanning op voor hun banden.
Cheers,
Mark.
Ik heb een handige bandenspanningsmeter op mijn motor geplaatst. Geeft ook de temperatuur van de banden aan en toename van de spanning bij rol weerstand. Komt ie eroveheen dan begint de meter een signaal aftegeven. Tevens verklaren mensen mij voor gek waarom ik altijd een rugzakje bij me heb. Ik schaam mij er niet voor dat bij evt. pech ik in ieder geval niet zonder pompje en een tijdelijke reparatie banden setje zit. Altijd handig en zelfredzaamheid maakt je niet zo afhankelijk van anderen.
Volg mij anders op Instagram Gurkhaveteran
De banden spanning staat vaak op een stikker op de achterbrug van de motor.
Ik heb een moto van het merk mash 550cc hoeveel bandendruk mag erin?Krista
Mijn achterband moet 2.9 bar zijn.Met de hand opgepompt, Met bandenspanningsmeter opgemeten, het is nu 3.15 bar. Kan ik hier veilig mee gaan rijden?
Honda NT 700 (Deauville)
Op zich kan dit wel, maar hou wel rekening met de kans op minder grip. Iets druk aflaten en alsnog op 2.9 bar zetten is wel mijn advies.
Ik heb jaren aangeklooid met bandenspanningsmeter en fietspomp maar dit werkt niet prettig. Meten- meter eraf en fietspomp erop – pompen- meten- weer niet goed… enzovoort. Ik heb uiteindelijk gewoon een goede fietspomp gekocht die is uitgerust met ingebouwde meter en op alle ventielen past en zelfs de hoge druk van racefiets tubes aankan. Nu pomp ik zowel alle fietsen, motor als auto op met 1 pomp voordat ik ga rijden, veel makkelijker ! Mijn pomp : Topeak Joe Blow Sport III
Onderweg op de fiets neem ik een handpompje mee met aan het uiteinde een flexibel slangetje en combinatie-ventiel, makkelijker op het ventiel te houden dan een starre pompbuis : Cube Race Flex HP (werkt ook maar dan heb je wel de losse bandenspanningsmeter nodig)
Ik heb dezelfde pomp; prima spul.
Bandenspanning hangt ook erg van de type motor af.
Ik heb 2 racemotoren gehad en leerde dat de bandenspanning achter beter op 2.5. Kan worden gezet voor.optimale rij prestaties, zeker met sportief rijgedrag.
Reden is zoals genoemd de opwarming van banden met 0.2 tot 0.4 bar.
De zachtere spanning laat een groter contact oppervlak toe en dus meer grip, terwijl slijtage dan ook lager.
Op. Irxuit rijd je dus met 2.1 voor en 1.9 achter.
Sorry hoor rob..maar met een lagere banden spanning is je grip beter..dat klopt…maar je slijtage is hoger en niet lager.
Harde band , minder slijrage minder grip
Zachte band, meer grip meer slijtage.
Gr, ben
Ik ben een Pietje Precies op de bandenspanning van mijn motoren en controleer deze bijna altijd voordat we de rit aanvangen, maar zeker eens in de twee weken. In een motorband met binnenband, dus op een wiel met spaken, gaat de druk sneller omlaag dan in een tubeless band.
Vaak hoor ik dat men aan het begin van het seizoen klaagt over de wegligging echter blijkt dan dat ze vóór aanvang van de rit de bandenspanning dus niet gecontroleerd hebben. Dit is zelfs gevaarlijk want te lage druk in de banden heeft ook een nadelig gevolg voor het remmen en dus niet alleen voor het sporen.
Kortom dit is een goed artikel over een onderwerp waar velen niet bij stilstaan.
Is het ook belangrijk om de druk te verhogen als je met bagage rijd en een passagier?
Ik controleer mijn bandenspanning met de
Bandenspanningsmeter Topeak Smartgauge D2 (digitaal). Wanneer ze te zacht zijn pomp ik ze op met een moderne fietspomp met manometer. Ik zet er dan iets teveel druk op. (Is maar paar pompjes).
Daarna weer controle met mijn nauwkeurige meter. Daar zit een handig geel knopje op, waarmee je ook wat druk weg kunt laten lopen, zodat je de band perfect op druk brengt.
Ik rij een Yamaha MT-10 (2021)
Met Bridgestone S22 banden voor 120/70/17 en achter 190/55/17
Bandendruk volgens sticker op motor 2,5 bar voor en 2,9 bar
Nu mijn vraag ik weeg 105kg maar iemand van 70kg heeft toch niet dezelfde bandendruk nodig of…
Net als dat iedere motor een ander eigengewicht heeft.
Mvg,
Jilles
Beste Jilles,
Je hebt gelijk hoor, dan zou je in theorie een iets hogere bandenspanning nodig hebben om de invering van je band tegen te gaan. Hetzelfde gaat overigens op voor een motor met volle vakantiebepakking. Hoeveel dat moet zijn geeft de fabrikant nog wel eens aan in het instructieboekje van je motor, of de bandenfabrikant op hun website. Als je toch het instructieboekje van je motor erbij pakt, kijk dan meteen naar de instelling van je vering. Die is namelijk ook onderhevig aan de belading. Misschien valt daar – wat betreft stuurkarakter – namelijk wel meer te winnen dan in je bandenspanning.
Hallo motor vrienden,
Het kan weer het is mooi weerom te rijden,
Wie kan mij vertellen hoeveel lucht in mijn moet hebben in
Honda Super Magna 700 uit 1987
Ha Willem,
Ligt sterk aan de banden die je onder je Magna hebt liggen en wat je rijstijl is! Kun je daar wat meer over vertellen?