Je komt thuis van een ritje en de motor moet terug in de schuur. Het is wringen tussen de deur en de kinderfietsen, je moet drie keer steken maar nadat je het achterwiel na twee keer hard zuchten opzij hebt geschoven staat hij dan eindelijk op zijn plek. Het zweet loopt over je rug: ‘dat moet anders kunnen toch?’
Dat kan zeker anders, namelijk met een zogenaamde ‘motormover’. Een handige oplossing om een deel van – of de gehele – motor over de vloer te rollen in elke richting die jij wil. Er zijn verschillende versies die we hier voor jou op een rij zetten.
Eén wiel
Een kleine rijplaat met rondom vier wieltjes zorgt ervoor dat je makkelijk één wiel verplaatst. Rol het achterwiel achteruit op deze motormover en je zet eenvoudig de kont van jouw motor opzij. Handig als je wel de ruimte hebt om het voorwiel al op de juiste plek te zetten, maar de achterkant te zwaar is om op te tillen.
Deze is er ook te krijgen in een model met plek voor de jiffy, maar die is gelijk een stuk groter en lastiger op te bergen. Het voordeel van deze versie is dat je de motor niet in balans hoeft te houden tijdens het manoeuvreren. Daar zorgt de zijstandaard namelijk voor.
Rijplaat voor de gehele motor
Zoek je meer bewegingsvrijheid, dan is er ook een versie met een lange goot waar je de hele motor op zet. Zet de rijplaat op de rem en rij of duw de motor op de rijplaat. Positioneer je jiffy op de juiste plek en voilà: de gehele motor rol je alle kanten op. De luxere varianten hebben een voorwielklem waar je het voorwiel in vastzet, maar deze hebben ook gelijk een nadeel. Heel stabiel zijn deze varianten namelijk niet door de smalle vorm. Overigens belangrijk om rekening mee te houden voor je er eentje koopt: een strakke vloer is wel een must.
Dansen met de motor?
Klinkt gek, maar wil je op ooghoogte met je motor door de garage kunnen dansen? Dan is deze Abba Sky Lift een aanrader. Met deze lift til je de complete motor van de grond: van 5 cm tot ruim één meter! Wil je aan het voorwiel werken? Kantel de motor dan zo dat het voorwiel in de lucht steekt. Op handige hoogte de ketting smeren? No problemo, gewoon even de achterkant omhoog kantelen!
Oké er hangt een prijskaartje aan, maar dan heb je ook iets multifunctioneel. Voor een motormover én een werktafel betaal je samen ook een pak geld.

Middenbok
Nog een laatste optie is een speciale mover voor de middenbok. Uiteraard is het hebben van een middenbok hierbij een must en het opbokken kan iets zwaarder zijn doordat je motor al iets hoger staat dan normaal. Het voordeel van deze mover is dat je zowel het voorwiel als het achterwiel kunt manoeuvreren. Althans, mits je motor licht genoeg is om hem aan de achterkant omlaag te duwen om het geheel zo te kunnen draaien.
Nadelen
Uiteraard hebben deze movers ook een nadeel: de wieltjes waarop ze draaien. Deze zijn klein om de movers compact te houden. Maar liggen er tegels met diepe voegen in jouw schuur of garage, dan blijven de kleine wielen snel haken in plaats van te rollen. Probeer bij zo’n vloer op zoek te gaan naar een mover met zo groot mogelijke wielen óf voorzie de vloer van een gladde laag zoals een grote plaat hout of metaal. Nog mooier is het om de vloer te egaliseren.
Een andere nadeel is dat de mover best in de weg kan staan. Zeker de grotere varianten klap je niet zo snel even op. Maar, als je ruimte hebt om je motor 180 graden te draaien dan si er ook vast wel een hoekje waar de mover kan staan. Alternatief kun je de motor gewoon op de mover laten staan als je hem op de gewenste plek hebt gezet. Scheelt alweer! Let dan wel op dat je de motor niet langs een doorgang zet, want het kan zijn dat hij door de mover wat instabieler is
Verschillende smaakjes
Je ziet dat er voor elk probleem wel een oplossing is, in verschillende vormen, maten en systemen. In onze zoektocht naar de verschillende movers kwamen we ook deze nog tegen. Geen gedoe met oprijden, wegrollende movers of zware handelingen.
Heb ook zo’n ding maar het nadeel is dat de motor veel moeilijker op de bok te zetten is ivm de hoogte van de mover dus maw de slag wordt anders!
Ja als je de benen en goeie knieën hebt van Rintje Ritsma hebt is het geen probleem 🙈🙄
Als je ruimte hebt om de motor 180 graden te draaien kan je misschien ook de motor een paar keer steken. Kost waarschijnlijk minder tijd als de motor op een mover te zetten. Zeker als je de motor dagelijks gebruikt.