Beste reisperiode:

Lente, zomer, herfst. In het zuiden en op de Canarische eilanden: het hele jaar door.

Reispapieren:

Paspoort of identiteitskaart.

Verkeer:

Maximum snelheid 50/90/100/120 km/h. Ze rijden hier pittig, met Spaans temperament, vaak gepaard met heftige armgebaren, maar niet agressief. Verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Overdag is dimlicht verplicht.

De wegen:

In grote steden als Madrid, Barcelona en Valencia is het erg druk met auto’s, motoren en scooters en vaak een puzzel van eenrichtingsverkeer. Buiten de steden is het juist meestal erg rustig en kun je genieten van de ontelbare bochten. Maar blijf bij de les: in landelijke gebieden zijn schapen, koeien of zelfs paarden op de weg geen zeldzaamheid. Schrik niet en wacht geduldig tot je verder kunt.

Het weer:

In de binnenlanden is het ’s zomers vaak snikheet en ’s winters bar koud. Ook langs de costa’s zijn hittegolven geen vreemd verschijnsel. In het zuiden is het dankzij het mediterrane klimaat het hele jaar door heerlijk om op de motor te zitten. Het noordwesten, aan de Atlantische kust, is het natste deel van het land, maar juist daardoor ook heel mooi groen.

Overnachten:

Speciale motorhotels en motorcampings zijn er niet veel in Spanje – hooguit in het noorden, bij de Pyreneeën, en langs de oostkust vind je er een aantal. Wel zijn er meer zogeheten 'paradores': bijzondere maar ook vaak dure plekken als kastelen en kloosters die als hotel zijn ingericht. Goedkoper zijn de hostals: eenvoudige hotelletjes, vaak boven een café. Die zul je ter plekke moeten boeken. Minder luxe, maar je hebt wel meteen een plek waar je wat kunt eten én je zit midden tussen de locals.

Reisadvies:

In Spanje kun je in principe overal veilig reizen. Pas wel op: het komt voor dat criminelen langs de snelweg verkleed als politieagent reizigers aanhouden en beroven.

Munt:

Euro

Informatie:

Spanje informatie

Nederland Wereldwijd