Beste reisperiode:

Mei, juni en september.

Reispapieren:

Paspoort of identiteitskaart.

Verkeer:

Maximum snelheid:

50/100/130 km/h. Bij file mogen motorrijders een lange rij stilstaande (maar beslist geen langzaam rijdende!) auto’s voorzichtig voorbijrijden. Rij nooit de file voorbij over de middendoorgang (Rettungsgasse); die moet altijd worden vrijgehouden voor hulpdiensten. Overdag is dimlicht verplicht.

De wegen:

In Oostenrijk is op alle autosnelwegen een tolvignet verplicht. Dat vignet dient al – zichtbaar – op je motor bevestigd te zijn voordat je het land binnenrijdt (anders riskeer je een stevige boete), maar is er tegenwoordig ook digitaal. Op sommige wegen betaal je nog extra tol. De praatpalen langs de wegen worden ook als waarschuwingssignalering gebruikt: als ze knipperen (bij mist of een ongeluk) minder dan vaart. Ga bij voorkeur niet in de weekends in juli of augustus op pad, want dan is de kans groot op files vol vakantiegangers (vaak op doorreis naar of van Italië).

Het weer:

In de hoogste gebieden, zoals Tirol en Vorarlberg, heerst een hooggebergteklimaat. In de winter kan het er goed koud zijn en bergpassen zijn door sneeuwval soms lang gesloten. Vooral in de Alpen kan het weer van de ene op de andere dag totaal omslaan en kan er sprake zijn van grote temperatuurverschillen. In het grootste deel van het land heerst een koud landklimaat: ook in de zomer is het dan koel. Terwijl het in de bergstreken in de dalen dan juist weer erg warm kan zijn.

Overnachten:

In Oostenrijk tref je designhotels en berghutten en van alles daar tussenin. In het gehele land vind je tussen de rivieren, meren, bergen en passen diverse motorcampings en motorhotels, meestal voorzien van een overdekte stalling. Ook grote groepen zijn daar welkom! Ze adviseren je ter plekke ook graag over de mooiste toertochten.

Reisadvies:

Voor Oostenrijk gelden geen speciale waarschuwingen.

Munt:

Euro.

Informatie:

Oostenrijk info

Nederland wereldwijd

1 reisgebied voor Oostenrijk