Beste reisperiode:

April t/m oktober. Al kan het in juli en augustus erg druk zijn op de wegen, én warm.

Reispapieren:

Paspoort of identiteitskaart.

Verkeer:

Maximum snelheid: 50/80/110/130 km/h.

Op de meeste snelwegen moet je tol betalen. Motoren vallen in categorie 5. In sommige plaatsen en departementen – zoals in en rond Parijs – zijn milieuzones ingesteld. Om daar te mogen rijden heb je een sticker nodig, verkrijgbaar via certificat-air.gouv.fr. Motoren van vóór 1 juni 2000 hoeven geen sticker.
Navigatiesystemen waarop flitspalen worden aangegeven zijn verboden, evenals het dragen van bedrade oortjes. Het is verplicht een veiligheidshesje en een alcoholtester bij je te hebben én om CE-goedgekeurde handschoenen te dragen (ook de passagier). Ook verplicht: dimlicht overdag.

Extra verkeersinfo!

Secundaire wegen zonder middenberm: 80 km/u

De wegen:

In de bergen zijn volop mooie wegen: Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Franse Ardennen en het Massif Central. Maar ook op het Franse platteland is het heerlijk toeren.

Het weer:

Voor het grootste deel heeft Frankrijk een gematigd zeeklimaat: milde winters, het hele jaar kans op neerslag. In de Alpen (zuidoosten) een hooggebergteklimaat: relatief veel neerslag, koudere winters, koelere zomers. In het zuiden is het mediterraan: warm, droog en milde winters.

Overnachten:

Zeer aangenaam zijn de chambres d’hôtes, oftewel het Engelse Bed & Breakfast op z’n Frans. Vaak wordt daar ook een table d’hôtes bij aangeboden: een gezamenlijke maaltijd met de overige gasten en de eigenaren. Motorcampings vind je verspreid over het hele land. Alternatief: kamperen bij de boer, ook altijd leuk.

Reisadvies:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor een verhoogde terreurdreiging in Frankrijk. En let op bij invalswegen bij grote steden (vooral bij stoplichten): daar zijn criminelen actief die motorrijders en automobilisten bedreigen en beroven.

Munt:

Euro

Info:

1 sub-gebied in Frankrijk