Spannend is het niet, maar je moet hem wel gespannen houden. Een periodieke check van een juiste kettingspanning is het behoud van de ketting. Wij helpen je op weg met het spannen van jouw ketting.
De ketting van een motor moet een bepaalde spanning hebben om goed te kunnen functioneren tijdens het rijden. Niet te los, niet te strak, maar precies goed! Staat hij te strak, dan komt er bij het inveren te veel trekkracht op de ketting. Niet alleen op de ketting trouwens, ook op het tandwiel op de uitgaande as van je motorblok én op het tandwiel bij het achterwiel.
Hangt de ketting daarentegen te los, dan kan hij door het op en neer bewegen plots van het achtertandwiel slaan wat een blokkerend achterwiel veroorzaakt. En dat wil je al helemaal niet hebben!
Benodigdheden:
Steeksleutels
Schoonmaakdoek
Wat is de juiste spanning?
De juiste spanning vind je terug in de handleiding van jouw motor. Heb je deze niet (meer), Google dan op jouw type motor en zet er ‘pdf’ achter, bijvoorbeeld ‘Yamaha FZ9 pdf’. Hiermee kun je de handleiding van jouw motor zeker vinden en vind je de ideale kettingspanning terug.
Meten doe je op de manier zoals aangegeven in de handleiding. Dat doe je op een bepaald punt tussen de ketting en achterbrug. Draai het achterwiel met de hand elke keer een stukje door, je moet de meting namelijk op het strakste deel van de ketting doen. Het kan zijn dat jouw ketting ergens net even wat strakker staat, wat veroorzaakt kan worden door de tandwielen en soepelheid van de schakels. Op het strakste punt stel je jouw kettingspanning af.
Check nu eerst de spanning van de ketting. Moet hij strakker of juist losser? Heb je net een motor gekocht en moet je de ketting nog controleren, dan kan het zijn dat hij door de vorige eigenaar te strak staat.
Tijd voor het spannende deel
Maak eerst het deel rond de achteras schoon. Vuil verbergt de afstelstreepjes (4) waarmee je kunt controleren of de achteras recht zit. De as moet recht zitten zodat de kettinglijn ook recht naar het voortandwiel loopt.
Draai de moer (1) één of twee slagen los, maar laat de moer op de as zitten. Nu is het slechts een kwestie van met de stelschroeven (2) op de achterbrug de as naar je toe trekken. Let op: het aantal slagen dat je links van de as maakt, moet je ook rechts van de as maken. Zo zorg je ervoor dat de achteras recht in de brug blijft.
Door regelmatig het wiel even te draaien en de spanning te meten weet je of je verder moet gaan of dat je klaar bent.
Tijd om af te ronden
Staat de ketting goed, zorg dan dat de as echt recht zit door de afstelstrepen (4) op de achterbrug te controleren. Stel de as indien nodig af. Zit hij recht, dan kan kun je de achteras weer vastdraaien. Het beste is om dit met een momentsleutel vast te draaien, het gewenste aandraaimoment staat in de handleiding van jouw motor.
Nog één laatste controle op de kettingspanning en dan zit dit werkje erop. Het stelt niet veel voor, het lezen van dit artikel duurt waarschijnlijk langer!
Kan men ook een filmpje vinden voor zelf een luchtfilter te vervangen bij een goldwing 2019 automaat
Mvg Guy
Er wordt niet gesproken over de achterremklauw.
Deze ook even losdraaien en als alles klaar is als laatste weer vast zetten (met het juiste moment)
Kan je er ook bij vermelden waarom dat nodig is, Wim?
Bij mijn Honda dealer (Overkamp motors) moet ik er altijd op gaan zitten als ze de ketting speling meten omdat de ketting strakker gaat staan als de motor belast is.
De kettingspanner wel weer vastzetten met de borgmoer