De Ténéré is de laatste in de lijst der verkooptoppers van 2020 die we voor je uitlichten. Meer lezen? Lees bijvoorbeeld over de motor die de lijst al jaren aanvoert: De BMW R1250GS!
Ondanks alle perikelen rondom het corona-virus sloten we 2020 toch nog positief af. Tenminste, als we naar de verkoopcijfers van nieuwe motoren kijken. Er was zelfs een lichte groei te constateren. In de top van de lijst zien we weer de nodige ‘usual suspects’ en dat is voor ons reden om die eens beet te pakken. Wat is hun historie en waarom verkopen ze zo goed? We eindigen deze serie met de nieuwkomer van het jaar, de Yamaha Ténéré 700.

In het eerste volledige jaar waarin de nieuwe Ténéré de kans kreeg om zijn potentieel te tonen, deed hij dat ook gelijk. In 2020 werden er uiteindelijk 315 stuks verkocht en dat is geen slecht debuut te noemen. Het aantal had zelfs nog een tikkeltje hoger uit kunnen vallen, want de productie van de nieuwe Ténéré stond een tijdje stil door de coronacrisis. De vraag is, staan we eigenlijk te kijken van dit succes van Yamaha’s nieuwste 700-telg? Nee, ook dat niet echt. En daar hebben we verschillende redenen voor.
De belangrijkste factor is uiteraard de motor zelf, want Yamaha heeft een pareltje neer weten te zetten met de Ténéré 700. En uiteraard, die is in de markt gezet met dat heerlijke CP2-blok van ze. Juist ja, de krachtbron die je ook vindt in de andere 700’s van de Japanners. Het is niet voor niets dat ook de MT-07 hoog in de verkooplijst van nieuwe motoren staat. De energieke twin is daar grotendeels verantwoordelijk voor, want die blijkt telkens weer geweldig te presteren. De CP2 heeft voldoende pit en karakter in zich zitten met een maximale 73 pk en 68 newtonmeter, waardoor je heel veel lol kunt beleven.
Zo ook dus als je op het zadel van een Ténéré ploft. Buiten het blok om zijn er niet al teveel vergelijkingen te maken met zijn broeders MT-07, XSR700 en de Tracer 7. Dat dankt ie aan het totaal andere inzetgebied, namelijk offroad rijden. Het feit dat de Ténéré hoog op de poten staat en een serieus maatje wielen heeft, verraden al dat deze motor zich lekker voelt op onverhard terrein. Die eigenschap zit diepgeworteld in zijn DNA.
Inspelen op trend
Een kort geschiedenislesje verklaart een hoop op dat vlak. De allereerste Ténéré ontstaat namelijk vanuit het succes dat de Yamaha XT500, in de rally der rally’s behaalt. Cyril Neveu schrijft in 1979 geschiedenis als hij met die cultfiets pur sang, de eerste Parijs-Dakar Rally weet te winnen. Een jaar daarna doet hij dat nog eens dunnetjes over. Het zet ook het Franse Yamaha-personeel aan het denken. Ze merken maar al te goed dat deze nieuwe Dakar Rally een trend veroorzaakt en dus willen ze daar graag op inspelen. Er moet een replica komen, maar het blijkt niet heel gemakkelijk te zijn om de leiding van de Japanse fabrikant over te halen. In het land van de rijzende zon is namelijk niets te zien van die trend waar de Europeanen over spreken.

Alsnog gaan ze overstag en niet veel later staat er een rallymotor voor de ‘gewone’ motorrijder klaar. Eind ’82 arriveert het nieuwste offroad-wapen van Yamaha, de XT600Z Ténéré. Het blok blijkt een opgeboorde versie van de XT500 te zijn, maar daar houden de overeenkomsten op met de iconische XT. Deze Ténéré is veel meer georiënteerd op het onverharde avontuur. Serieuze veerwegen, grote wielen én een enorme tank. Schrik niet, maar deze XT600Z kon maar liefst 28 liter meenemen. Reken zelf maar uit hoe ver je daar mee kunt komen.
Passende modelnaam
Voor de link met de Dakar Rally hoef je niet ver te zoeken. Naast het overduidelijke uiterlijk van een rallymotor is ook de naam Ténéré een verwijzing naar deze legendarische offroad-wedstrijd. De deelnemers aan de eerste edities van Parijs-Dakar weten precies waar Yamaha op doelt met deze naam. Het blijkt namelijk direct te refereren aan het zwaarste gebied van de rally, de Ténéréwoestijn in Niger. Voor de beeldvorming: die woestijn heeft een oppervlakte van liefst 400.000 vierkante kilometer wat ongeveer zo groot is als Zweden. De passende modelnaam raakt snel ingeburgerd, gezien het feit dat de XT600 een direct succesnummer in Europa is. Een echte avonturiersmotor is geboren. De goede verkoopresultaten leiden uiteindelijk zelfs tot een Super Ténéré in 1989. Yamaha brengt dat jaar een paralleltwin met 750 cc uit en ook deze weet al snel de harten van menig motorrijder te veroveren.
De naam Ténéré refereert aan het zwaarste gebied van de Parijs-Dakar rally: de Ténéréwoestijn in Niger
Na acht seizoenen blijkt echter de rek eruit te zijn en zwaait de 750 af. Een jaar later, in 1997, wordt ook de Ténéré bedankt voor zijn diensten. Door het eerdere succes van dit model kan een comeback niet uitblijven en die volgt dan ook voor beide modellen. Hoewel het prima motoren blijken te zijn, worden de XT1200Z Super Ténéré (2010 – 2020) en de XT660Z Ténéré (2008 – 2017) nooit betiteld als verkooptoppers binnen het modellengamma van Yamaha. Beiden weten het motorpubliek niet volledig te bekoren. Het weerhoudt de Japanners echter niet om nogmaals een poging te wagen met de naam Ténéré. Gezien de ongekende populariteit van het CP2-blok durven ze een volgend avontuur aan.
Gedegen werken ze aan een echte offroadmotor in het middensegment, die in het begin door het leven gaat als de T7. Waar ze normaal proberen om alles geheim te houden, lijkt Yamaha nu open kaart te willen spelen. Eind 2016 tonen ze namelijk dit prototype al en krijgen sommige journalisten zelfs de kans om met deze motorfiets te rijden. Het lijkt ineens meer een marketingtool te zijn om vooraf al de nodige interesse te wekken. Uiteindelijk duurt het maar liefst tot aan de herfst van 2019 voordat de eerste XTZ700 Ténéré’s bij de ‘early adopters’ worden afgeleverd.
De wereld gaan verkennen
Na het debuutjaar van deze Ténéré valt slechts één conclusie te trekken: deze nieuwe telg met het CP2-blok ontpopt zich als een ware allrounder. Eentje die geen enkel avontuur schuwt. En dat blijkt motorrijders wel te trekken, want de Yamaha-dealers hebben niets te klagen over de populariteit van dit model. Vreemd is dat ook niet, aangezien deze 700 een mooie mix biedt ten opzichte van de vorige avonturiersfietsen van Yamaha. De XT1200Z Super Ténéré was te zwaar en daardoor niet heel geschikt voor offroad-gebruik, terwijl de XT660 Ténéré juist weer het nadeel kende dat ie te ‘licht’ werd bevonden met een eenpitter als blok. De CP2 paralleltwin lost dat probleem volledig op en Yamaha deed er goed aan om het uiterlijk dicht tegen een rallymotor aan te leggen. Dat maakt deze Ténéré zo aantrekkelijk.

Automatisch lijkt iedereen je rijniveau een puntje hoger in te schalen, puur door de professionele look. Ineens denken je motorvrienden dat je een ongekende offroad-specialist bent. En zo voel je je ook als je opstapt. Niets lijkt in de weg te staan om de gehele wereld te gaan verkennen op je Ténéré. Of het nu om een uitdagend asfaltlint of verraderlijk zandpad gaat, deze Yamaha brengt je avontuur. Dat gevoel is misschien wel de sleutel voor het succes van dit nieuwe model.
