Zelf rijden is het mooist, maar op momenten dat dit even niet kan storten miljoenen motorrijders zich op de eindeloze hoeveelheid te gekke motorvideo’s op YouTube. De Oostenrijkse Schaaf (32) groeide daar uit tot een fenomeen, met video’s waarin hij met hoge snelheid de meest waanzinnige bergwegen en bochten bedwingt. In 2017 liep zo’n rit verkeerd af…
Dit is deel 2 van ons interview met Valentin, zoals Schaaf echt heet. Deel 1 vind je hier.
Oké, het ongeluk. Hoe gebeurde het?
Het gebeurde omdat ik teveel van de motor vroeg. Ik bereed op dat moment de nieuwe Africa Twin. Eigenlijk met nul respect. Het is een adventure bike die zich hard laat rijden op de weg, maar deze motor laat je niet echt voelen waar zijn grenzen liggen. Het kon me geen moer schelen en ik reed de ene na de andere bocht met de voetsteuntjes schrapend over het asfalt. Ik kwam super hard op een S-bocht af en gooide de fiets van links naar rechts als Marc Márquez. Hierdoor werd de vering erg diep ingedrukt en raakte ik de grond met de basis van de voetsteun, dat aan het frame vastzit. Daardoor verloor ik meteen de grip met beide wielen en gleed ik met ongeveer honderd km/u onderuit waarna ik tegen een boom schoof.
Je kwam eraf met acht gebroken ribben, een klaplong en je milt en een nier moesten verwijderd worden. Maar je herstelde! Hoe was het voor jou om daarna weer te gaan motorrijden?
Na mijn herstelperiode wilde ik zo gauw mogelijk weer op de motor klimmen, maar ik was bang dat ik er geen plezier meer aan zou beleven. Ik probeerde het vijf maanden na mijn ongeluk en al snel wist ik dat ik het nog steeds leuk vond. Gelukkig.

Hoewel je nu een stuk verantwoordelijker rijdt, is je rijstijl nog steeds ‘sportief’ te noemen. Heb je nog wel eens ‘close calls’ en hoe ga je daar dan mee om?
Nee, geen serieuze close calls. Je moet je beseffen dat de video’s die je ziet misschien drie procent is van alle ritten die ik maak. Al mijn sportieve ritjes gebeuren puur en alleen voor de camera, omdat ik nou eenmaal alleen plezier beleef aan een video waarin ik minstens een páár van de mogelijkheden benut van de machine waarop ik rij. Maar sinds mijn ongeluk is zelfs mijn sportieve rijstijl zo snel niet meer. Ik rij met minder grote hellingshoeken, lagere snelheid in de bocht en veel veiligere lijnen. En zonder camera rijd ik gewoonlijk op een relaxt cruise-tempo. Dus die close calls zijn min of meer verleden tijd.
“..ik denk niet dat er een verband is tussen de power die een motor heeft en verantwoord rijden. Je kan je op een motor met 30 pk ook als een zak gedragen en anderen in gevaar brengen op de weg..”
Wat vinden je naasten ervan dat je motor rijdt?
Mijn vriendin vindt het gelukkig heel leuk om achterop te zitten. En ze vind het nóg leuker als ik hard rij. Daar bof ik mee. Vaak spoort ze mij aan om nog harder te gaan dan ik zelf zou willen. Allebei mijn ouders begrijpen hoe belangrijk motorrijden voor mij is en zullen me daarom ook nooit proberen op andere gedachten te brengen. Zelfs niet na mijn ongeluk en dat waardeer ik. Ik heb enorm veel respect, zeker voor mijn moeder. Voor haar is het nog steeds heel stressvol als ze denkt aan de risico’s die ik loop. Maar ze heeft geleerd om dat los te laten omdat ze ziet hoe blij ik word van motorrijden. Dat is nog eens liefde. Ik hou ook van jou, mam.
In je video’s laat je ons zien dat je lol kan hebben op wat voor motor dan ook, zolang je maar weet hoe je het ding moet rijden. Wat is er voor jou nodig om aan een motor te wennen waar je voor het eerst op rijdt?
Tegenwoordig hoef ik eigenlijk niet meer te wennen aan een motor. Ik wissel constant van de ene naar de andere. Vandaag de dag zijn motoren nooit echt lastig te rijden, dus wennen is een kwestie van minuten. Misschien heb ik iets meer tijd nodig voor zware cruisers omdat ik daar weinig ervaring mee heb en langzaam rijden met zo’n zwaar ding, zeg maar, ‘meer intens’ is. Maar zo gauw je snapt dat het eigenlijk hetzelfde werkt als elke andere motor is de belevenis van het verplaatsen van zo’n gigantische hoop staal écht een beloning.

Wat is in jouw optiek teveel vermogen voor leuk en verantwoordelijk gebruik op de weg?
Ik denk niet dat er een verband is tussen de power die een motor heeft en verantwoord rijden. Je kan je op een motor met 30 pk ook als een zak gedragen en anderen op de weg in gevaar brengen. De power-kwestie heeft voor mij meer met mijn eigen plezierbeleving te maken. Als de omstandigheden goed zijn, vind ik het niet onverantwoordelijk om de 200 km/u aan te tikken op de weg.
Maar ik hou graag mijn rijbewijs, dus op de openbare weg heb ik meestal meer plezier op motoren met minder vermogen. Ik gebruik het liefst zoveel mogelijk van wat een motor te bieden heeft. En als je dat doet op een fiets met veel vermogen betekent dit dat je eigenlijk al met één been in de gevangenis staat.
“..Neem je tijd. Stop met proberen snel te rijden. Probeer liever om beter te rijden..”
Vandaag de dag zitten motoren vol met elektronische snufjes. Is dat iets wat je kan waarderen of zijn dingen als stuurgedrag en vermogen belangrijker voor je?
Ik vind het geweldig dat er technologie wordt uitgevonden om motorrijden veiliger te maken. Zolang het maar mogelijk is om het uit te zetten als je letterlijk het heft in eigen handen wilt nemen. Aangezien ik graag reis met de motor kan ik techniek die voor meer comfort zorgt zeker waarderen. Elektronische en semi-actieve vering zijn bijvoorbeeld geweldig op een tourmotor. Bij de betere systemen kan je wisselen tussen comfort en performance zonder dat je onderweg hoeft te stoppen en de gereedschapskist erbij moet pakken. Tegelijkertijd geeft het rijden op een machine zonder al die poespas ook veel voldoening. Helemaal als je wat sneller rijdt.
Je bent zonder twijfel de beroemdste Honda CB500-bezitter ter wereld. Nu je de Honda VFR 800Fi hebt gekocht, wordt de CB misschien overbodig?
In mijn optiek en gezien mijn geschiedenis ermee is de CB500 een levende legende. Dus ik betwijfel ten zeerste dat de CB ooit zijn nut voor mij zal verliezen. Maar dat kan natuurlijk veranderen. We gaan het zien.
Het is niet vanwege glamoureuze redenen dat ik de VFR heb gekocht. Het is één van de weinige opties als je een motor wilt die soort van snel is, tourmogelijkheden heeft en een redelijk klein prijskaartje. En de V4 is waarschijnlijk mijn favoriete motorconcept. Gelukkig kan je zulke motoren ook met weinig geld kopen.

Als geld geen rol speelde en je kon één motor kopen, welke zou je kiezen?
Ik ben tevreden met elke optie waarmee ik enigszins snel kan rijden en reizen. Mijn favorieten veranderen vaak, maar momenteel zou ik een volledig uitgeruste BMW S 1000 XR nemen met een blok dat getuned is voor meer koppel in de lage toeren.
Wat zijn je doelstellingen voor je YouTube-kanaal en voor jou persoonlijk? Heb je een ‘bucket list’?
Ik heb wel het gevoel dat ik een bucketlist zou moeten hebben, maar die heb ik niet helaas.
Voor mijn kanaal heb ik geen specifieke doelen voor ogen. Wel ben ik bang dat ik dit soort video’s vrijwel zeker niet voor altijd kan blijven maken. De wetten worden strenger, de straffen hoger. Het zou kunnen dat Google op een dag verbiedt om video’s te tonen waarop wetten gebroken worden. De vraag wat ik dan moet doen is er één die mij s’ nachts wakker houdt. Want tot nu toe kan ik me geen leven voorstellen waarin ik niet één of andere vorm van audiovisuele media maak.
Tot slot: heb je nog rijtips voor anderen?
Neem je tijd. Stop met proberen snel te rijden. Probeer liever beter te rijden. Ik begon mijn skills pas te ontwikkelen toen ik stopte met proberen snel te rijden en me in plaats daarvan focuste op het ontwikkelen van mijn rijtechniek, zoals welke lijn je kiest en remtechniek, etc.
Meer zien van Schaaf? Volg zijn YouTube-kanaal, Instagram & Facebook.
Heb mij mateloos geërgerd aan dit artikel.
Met veel bravoure vertellen over de grenzen van motorrijden met veel risico’s. Wel bij een ongeluk aankloppen bij sociale voorzieningen.
Je zou je moeten schamen dat Nederland moet opdraaien voor de kosten van dit roekeloze gedrag.
In mijn beleving is motorrijden een hele leuke manier om met de voorgeschreven snelheid te genieten van de vrijheid.
Ik elk jaar met
Hallo Ruud,
Bedankt voor je reactie. Je ergernis is begrijpelijk; niemand wordt blij van dat onbesuisde gejakker op de openbare weg.
Als ik voor Schaaf mag opkomen: hij propageert hard rijden op de openbare weg niet, integendeel juist. Zijn video’s neemt hij voornamelijk op in Oostenrijk, waar hij woont. Het verkeer dát er rijdt, wordt altijd respectvol en veilig gepasseerd. Als Schaaf door een gebied rijdt met woningen naast de weg, remt hij altijd af naar de maximum- of gepaste snelheid.
Schaaf is trouwens één van de weinige motorrijders, die bij het uitbreken van Corona besloot om niet meer te gaan rijden, om maar niet het risico te lopen dat hij onverhoopt een beroep zou moeten hebben doen op het reeds overbelaste zorgpersoneel. Uiteraard bleek dit geen houdbare optie, temeer hij ook voor zijn werk motoren moet testen. Maar de intentie was er.
De man is beslist geen heilige, want hij rijdt inderdaad hard (tel daar trouwens wel het effect van het ND-filter op dat op de camera zit) maar doet dit -zeker sinds zijn ongeluk in 2017- veel beheerster en veiliger. Zoals hij zelf al aangaf in het artikel: ‘close calls’ behoren min of meer tot het verleden.
Dit is gewoon een idioot die geen enkele aandacht moet krijgen
Moraal ridder uithangen?
We mogen toch wel in onze handen klappen dat we in Nederland zulke boegbeelden van motorrijders hebben als Ruud en Ab.
@Bas, ik vond het een leuk artikel, top????
Ik heb het artikel met gemengde gevoelens gelezen. Ja ik begrijp de passie voor het motorrijden en de beleving die er uit voort komt. Maar ik begrijp ook de gevoelens van verontwaardiging. Ik zie enerzijds risico in het rijden op deze manier op de openbare weg. Ik geloof best dat hij over een flinke skill set beschikt alleen dat weten andere weggebruikers niet en dat zijn in mijn ogen gevaarlijke combinaties. En dan een ander risico is kopieergedrag. Mensen die de zijn Youtube kanaal volgen zouden er toe aangezet kunnen worden om zich ook op een dergelijke wijze door het ‘normale” verkeer te bewegen. En de vraag is dan maar of deze over een soortgelijke skill set beschikken los van het feit dat het sowieso (te) hard gaat. Ik kan niet voor anderen beoordelen waar hun grenzen liggen maar motorrijden ligt al flink onder het vergrootglas bij de wetgever(s) en dan denk ik dat aanmoedigen tot dit soort rijstijlen (op de openbare weg) niet gaan helpen. Nogmaals de passie begrijp ik, en er wordt natuurlijk ook veel informatie gedeeld over allerlei typen motoren waar kennelijk ook veel markt voor is. Maar het ene moment vertelt hij vol passie hoe hij er van geniet om flink door te halen als het een machine is die daar voor gemaakt lijkt te zijn, Het volgende moment adviseert hij om meer te focussen op rijtechniek dan snelheid… Waarom dan niet die power tests op besloten terreinen/circuits, kortom plaatsen waar het veilig en verantwoord kan?
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Er valt voor beide kampen iets te zeggen. Als je een been over een motorfiets zwaait loop je een risico, ook al houd je je aan de snelheidslimiet. De vraag is of het gevaarlijker is om met 45 km/u een kruispunt in Nederland over te steken, of om met 100 km/u een bocht te nemen op een Oostenrijkse bergweg, als er geen kruispunten in de buurt zijn. Beoordelingsfouten zijn, zeker voor de onervaren rijder, het grote gevaar en kopieergedrag is het perfecte recept voor een ongeluk. Het rijgedrag van Schaaf is bijna braaf te noemen, vergeleken bij video’s die sommige andere waaghalzen op internet gooien. Ik ben daar zelf absoluut geen voorstander van, maar dit soort filmpjes wordt veel bekeken. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de motorrijder zelf. Zonder de moraalridder uit te willen hangen: rij veilig en binnen de grenzen van wat verantwoord is. Als je grenzen wilt opzoeken: ga naar een circuit.