Mijn naam is Frank Andringa en ik wil al sinds ik op een fiets kan zitten motorrijden. En nu, op mijn 37e, moet het eindelijk gaan gebeuren. Ik ga mijn motorrijbewijs halen voordat de zomer begint. Dat betekent motorrijles in de winter. Vind ik dat erg? Nee, helemaal niet.
Voorgaande blog gemist? Je vindt hem hier: Motorrijbewijs halen: Bijzondere verrichtingen (blog #5)
Motorrijles in de winter: Geen enkel probleem
Regen, natte sneeuw en harde wind. Mijn handschoenen zijn doorweekt. Waarom moest ik ook alweer motorrijles in de winter volgen? Gek genoeg zit ik met een enorme glimlach op de motor. Ik geniet.
De roldeur van de garage van rijschool Koops NOVL in Assen gaat open en langzaam rol ik naar buiten. Het regent en niet zo’n klein beetje. Gelukkig heb ik kort daarvoor een regenpak van de rijschool over mijn motorpak aangetrokken. Ik doe het vizier naar beneden en langzaam komen we in beweging, op weg naar de leslocatie van vandaag. Een bedrijventerrein waar amper bedrijven staan. De perfecte plek om de bijzondere verrichtingen te oefenen.
Natte wegen tijdens motorrijles in de winter
Tot nu toe heb ik tijdens mijn rijlessen geluk gehad. De temperatuur lag telkens ruim boven het vriespunt, op een paar spetters na was het droog en soms kwam zelfs het zonnetje er even bij kijken. Desalniettemin is de straat vaak nat. Waarschijnlijk veel vaker dan tijdens een rijles in de lente of zomer. En dat kan nooit verkeerd zijn.
Want een natte straat is psychologisch toch wel een dingetje. Algemeen bekend is dat je remweg langer wordt op een natte straat. Maar hoe stuurt je motor in zulke omstandigheden? Kun je een uitwijkoefening ook op een natte straat doen?
‘Wees niet bang’
Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, zet rijinstructeur Lambert de pylonen neer. Nog even staan we stil bij wat ik moet doen. Misschien wel de belangrijkste boodschap: “Wees niet bang voor het weer. Met de snelheden die we tijdens de rijles vandaag hanteren, maximaal 50 kilometer per uur, kun je in principe nooit onderuit gaan tijdens het sturen”, aldus Lambert. Dat knoop ik in mijn oren. We gaan het gewoon doen vandaag!
De snelle slalom gaat eigenlijk heel soepel. Bij het maken van een noodstop ken ik geen problemen, net als bij de stopproef en de precisiestop. Door de regen is je remweg alleen een stukje langer. De vertragingsoefening wordt al iets spannender. Met 50 kilometer per uur kom je aanrijden en daarna moet je ineens voluit remmen en de snelheid halveren, terugschakelen naar de twee en vervolgens een slalom rijden. Maar ook dit gaat op een nat wegdek prima.
Uitwijkoefening in de regen
Maar dan volgt de oefening waarvan ik van te voren eigenlijk dacht dat we die vandaag over zouden slaan, de uitwijkoefening. Maar gedecideerd wordt een ‘muurtje’ aan pylonen neergezet. Het doel bij deze oefening is dat je met een snelheid van 50 kilometer per uur scherp naar links stuurt om om de kegels heen te rijden. Vervolgens stuur je weer terug om een volgende pylon te ontwijken en daarna kun je rechtdoor je weg vervolgen.
Ondertussen is de regen overgegaan in natte sneeuw en een stevige wind blaast me tussen de oefeningen door de vlokken in mijn ogen. Instructeur Lambert kijkt me vragend aan. Weet ik nog wat ik moet doen? Natuurlijk weet ik dat. Maar kan dat in deze omstandigheden? “Geen probleem.” Nou ja, als hij het zegt…
Ik neem een aanloop van zo’n honderd meter, zorg dat de kilometerteller 52 kilometer per uur aangeeft en scheur op het poortje van pylonen af. Als ik ze passeer, laat ik het gas los. Ik druk het stuur aan de linkerkant naar beneden en zie hoe ik ruimte overhoud om het pylonenmuurtje te passeren. Snel stuur ik de motor de andere kant op. Het muurtje ben ik voorbij, nog een pylon wacht op mij. Soepel ga ik er omheen en keer weer terug op mijn weghelft. Met de adrenaline die in mijn lichaam borrelt trek ik het gas weer open. Dit ging lekker!

Alle oefeningen kunnen doorgaan in de winter
Op de terugweg maak ik nog een keurige noodstop, om vervolgens Lambert trots aan te kijken. Natuurlijk had hij gelijk. Hij geeft al meer dan dertig jaar motorrijles, daar hoef je niet aan te twijfelen. Alle 12 de oefeningen, van de langzame slalom en het achtjes draaien tot de uitwijkoefening, ze zijn allemaal hartstikke goed uit te voeren in de winter.
Dankzij de regenkleding voel ik me droog, alleen de handschoenen. Als ik mijn hand tot een vuist bal, komt er een straaltje water uit. Mijn vingers voelen inmiddels koud, maar gelukkig zorgt de verwarming in de handgrepen ervoor dat de rijles prima te doen is. Ook in dit barre weer.
Voordelen van motorrijles in de winter
Waarom zou je kiezen voor motorrijles in de winter? Ik kan het inmiddels iedereen aanraden. Het heeft enkele grote voordelen ten opzichte van het lessen in bijvoorbeeld de lente of de zomer.
- Je hebt je rijbewijs voor de zomer
In mijn ogen is dit een van de belangrijkste voordelen. Wanneer je rijles neemt in de winter, dan heb je (als het goed is) ergens in de lente het rijbewijs in bezit. Je kunt op deze manier bijna optimaal genieten van het motorseizoen.
- Minder drukte bij rijscholen
De meeste mensen willen graag motorrijles volgen in de lente of zomer. Dat betekent dat de kans op lange wachttijden bij rijscholen groot is. In de winter heb je hier minder last van. Je bent eerder aan de beurt
- Kortere wachttijden motorexamens
Niet alleen rijsholen hebben het drukker in de lente en zomer, dit geldt ook voor examinatoren. Het voordeel van lessen in de winter is dat het eenvoudiger is op korte termijn een examen te regelen.
- Extremere weersomstandigheden
Wind, stevige regenbuien en misschien zelfs wel natte sneeuw. Het zijn niet de ideale omstandigheden om de weg op te gaan. Maar tegelijkertijd kun je dit beter allemaal al eens hebben meegemaakt tijdens je motorrijlessen. De kans dat dit in de winter gebeurt, is vele malen groter dan in de lente en zomer. Echt een pluspunt.
Een aanrader! Leren rijden met regen en harde wind is misschien wat eng, maar je bent dan beter voorbereid voor als je het ‘in je eentje’ mag doen. Als je het met regen, kou en harde wind voor elkaar krijgt, moet het ook wel lukken met een zonnetje en 23 graden.
Ik heb mijn eerste rijles gehad terwijl er nog resten sneeuw op straat lagen.
En mijn examen bijzondere verrichtingen in de regen.
Onze dochter had iedere keer pech, veel in de regen moeten lessen.