Jaren heb ik erover gedroomd. Ik moest en zou mijn motorrijbewijs halen, maar altijd was er wel een reden om niet te beginnen met rijlessen. Maar de kogel is door de kerk. Het motorrijbewijs komt er. Ik begin met rijlessen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken als je besluit om te gaan motorrijden? Wat moet je allemaal regelen, hoe gaat dat tijdens rijlessen en examens en waarop baseer je je keuze voor een rijschool? Dit is deel 1 van een serie blogs waarin ik je meeneem in mijn weg richting dat roze pasje.
Ik ben opgegroeid in Drenthe met het TT Circuit letterlijk in de achtertuin. Hoewel mijn ouders geen motorrijders zijn, zijn het wel liefhebbers van motorsport. Als klein kind ging ik al mee naar de TT en naar het WK IJsspeedway op het TT Circuit. Ik plakte albums vol met plaatjes van motoren, die ik knipte uit programmaboekjes en tijdschriften. Een ding was al vroeg duidelijk, ik zou vooral vroeg mijn motorrijbewijs halen.
Maar met het schaamrood op de kaken moet ik op mijn 37e concluderen dat ik nog altijd geen motorrijbewijs heb. Die Aprilia RSV1000, Kawasaki Z1000 of Royal Enfield GT650, ik rij er alleen maar op in mijn dromen. Mijn passie voor motoren en de motorsport is nog altijd even groot als toen ik kind was, maar er was altijd een reden om niet te beginnen met motorrijlessen. Maar nu is het klaar met alle smoesjes.
Wat kost een motorrijbewijs?
Wil je je rijbewijs halen, dan is altijd een belangrijke vraag: wat kost een motorrijbewijs? Heb je het geld ervoor liggen? Of zijn er andere zaken die voorrang verdienen?
Er zijn in het leven allemaal redenen om de leuke dingen uit te stellen. Of je het nu hebt over een verre reis maken, die mooie auto kopen of je motorrijbewijs halen. Je gaat trouwen, koopt een huis of er moet een nieuwe keuken, badkamer of auto komen. Allemaal heel erg belangrijk, maar dat motorrijbewijs kan er echt wel bij. Het heeft een aantal jaren geduurd, maar ik ben eindelijk tot dat inzicht gekomen.
Want wat kost een motorrijbewijs nu werkelijk? Die kosten liggen gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro. Dus stop net als mij met het maken van smoesjes. Aangezien je zeker enkele maanden bezig bent met het halen van je motorrijbewijs, reken maar op zo’n 25 lessen, zullen de kosten verspreid over die periode hartstikke meevallen. Zet elke maand euro’s opzij en je kunt snel beginnen met motorrijlessen.
Welke categorieën motorrijbewijs zijn er?
Er zijn drie categorieën motorrijbewijs: rijbewijs A1, A2 en A. Wanneer je een A1-rijbewijs hebt, mag je alleen op een lichte motor rijden tot 125cc en met een maximaal vermogen tot 11 kilowatt (kW). Op je 17e mag je al beginnen met lessen, maar pas op je 18e mag je je A1 rijbewijs halen.
Een A2 rijbewijs is voor motorrijders tussen de 20 en 24 jaar. Je mag met dit rijbewijs op een motor tot 35 kW rijden, een iets lichtere motor. Vele merken hebben hiervoor een model.
Het rijbewijs A is het grote rijbewijs. Vanaf 21 jaar kom je hiervoor in aanmerking, maar tot je 24e mag je op motoren rijden met een maximum vermogen van 35 kW. Vanaf 24 jaar mag je op elke motorfiets rijden.
Welke motorrijschool moet ik kiezen?
Eerlijk is eerlijk, ik ben hartstikke blij dat ik eindelijk de knoop heb doorgehakt. Dit voelt zo goed! Maar welke motorrijschool moet ik kiezen? Hier in Assen en omgeving zijn er, zoals in elke stad en regio in Nederland, verschillende opties. Vroeger, bij het halen van je autorijbewijs, kon je nog wel eens naar de lesauto kijken. Liever een Mercedes dan een Volkswagen Polo. Misschien niet het beste argument, maar ik ben vast niet de enige die er zo naar keek. Maar een motorrijbewijs halen? Dat wil ik zo snel mogelijk en ik wil zo goed mogelijk voorbereid aan mijn examen beginnen.
Reviews geven natuurlijk een goed beeld van een rijschool. Maar is het alleszeggend? Nee. Ik wil dat de basis goed is. Ik wil een motorrijinstructeur die passie voor motorfietsen heeft, die een kei in zijn vak is. Daarom kies ik voor een KGI’er. Dat is een door de KNMV-gediplomeerde motorrijinstructeur. Een instructeur die op eigen initiatief een extra motorfietsvakopleiding heeft gedaan bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Daarnaast geeft hij les vanaf zijn eigen motor. Een prettig idee.

Privémotorrijles of met zijn tweeën?
Motorrijlessen bestaan uit twee delen. De eerste weken ga je oefenen voor het examen AVB, de bijzondere verrichtingen. Dit bestaat uit twaalf onderdelen. Heb je deze gehaald, dan ga je de weg op.
Maar worden het privé motorrijlessen of kies ik voor de variant met twee rijders. Een telefoontje met de rijschool Koops NOVL verder en het is me duidelijk: het worden privélessen.
“Wij geven eigenlijk alleen motorrijles aan twee mensen tegelijk, wanneer zij zich samen aanmelden”, vertelt Lambert Koops van rijschool Koops NOVL. “Anders kiezen we voor een-op-een rijlessen. Dat doen we omdat als je met zijn tweeën lest, het niveau ook redelijk gelijk moet zijn. Anders zit je elkaar in de weg.”
Nou, dat een-op-een lessen, dat staat mij ook wel aan. Een rijinstructeur voor mezelf, dat betekent alle aandacht voor mezelf. Dat kan niet verkeerd zijn.
Één of twee uur les?
Dan is er nog iets waarover ik moet besluiten. Neem ik een rijles van een uur, of kies ik direct voor twee aaneengesloten lessen?
Het is op dit moment voorjaar. Met een uur rijles per week betekent dit dat ik op zijn vroegst eind juni mijn rijbewijs heb. Wil ik deze zomer al kunnen toeren, zou het handig zijn om voor twee lessen achter elkaar te kiezen.
Misschien staat er deze zomer nog geen motorfiets in mijn garage, huren kan altijd. En mocht het in mei al lekker weer zijn, dan is het ook heerlijk om de mogelijkheid te hebben om te gaan toeren. Ik wil dat rijbewijs zo vlot mogelijk hebben.
Boek een proefles
De twijfels zijn verdwenen, ik wil aan die gashendel draaien. Ik wil het geluid horen, de trilling van de motor ervaren, ik wil nu ook zo snel mogelijk beginnen. Is het echt iets voor mij? Ja!
Weet jij niet honderd procent zeker of motorrijden iets voor je is? De meeste motorrijscholen bieden een mogelijkheid om eerst een proefles te nemen. Je maakt kennis met de rijinstructeur en je maakt je eerste meters op een motor. Na een les kun je definitief de knoop doorhakken.
Ik kan in ieder geval niet wachten op mijn eerste rijles. Houd er wel rekening mee dat veel rijscholen een wachtlijst hebben. Reserveer daarom jouw plekje zo snel mogelijk, zodat het echte werk kan beginnen! Gas d’rop!
In het voorjaar beginnen en dan eind juni je rijbewijs. Hmm, met een gemiddelde van 20 lessen ben je al gauw 5 maanden onderweg. Neem daar de wachttijden van het CBR voor AVB en AVD examen en je bent alweer een maand extra. Kwijt. En dan hopen dat het in 20 a 25 lessen lukt. Tel er 5 lessen bij op en je bent nog een maand langer bezig. Ik ben zelf in het najaar begonnen. Is even afzien in de winter maar dan wel in het voorjaar examen doen.
Absoluut “een motorrijinstructeur met passie voor motorfietsen”. Jaren lang ingesleten automobilsten gedrag zo noemde hij het. Toen dacht ik wel eens man man zeur niet zo, kan nu vertellen dat ik de instructeur zo dankbaar op zijn kritische kijk en advies.
Mijn eigen verhaal, ik ben juni 2020 gestart met AVB en direct gaan lessen voor AVD (A), uitstel van examens AVB en later AVD door sluiten CBR vanwege covid. Ook heb ik meer lessen genoten onderandere door covid je wil routine houden je bent startende motorrijder en tegen een iets hoger dan gemiddeld tarief, maar in een keer geslaagd. Uiteindelijk maart 2021 het fel begeerde uitbreiding op het roze papiertje, en geniet dagelijks weer of geen weer van de motor vrijheid.
Ook niet-KNMV instructeurs kunnen heel goed lesgeven, Ik had als uitgangspunten bij ’t zoeken naar een rijschool dat ik 1 op 1 kon lessen en dat de instructeur ook op een motor zit. Liefst ook een kleinere of eenmans zaak om het allemaal wat persoonlijker te houden. En ’t moet natuurlijk klikken maar dat kost even tijd voordat je daar achter bent. Er is veel verschil. Zo stonden we met z’n tweetjes op het parkeerterrein AVB kunstjes te oefenen toen er een lesauto aankwam met drie motoren ervoor. Thuis z’n website bekeken en die meneer was nog duurder dan mijn 1 op 1 schooltje (!).
Ik heb tijdens mijn lestijd ook last gehad van de lockdown, zowel met lesstops als met een uitgesteld AVB examen. In dat licht is ’t niet onverstandig te vragen hoe het met de inkoop van examens etc. is gesteld bij de rijschool die je eventueel wilt nemen. Ik zat trouwens met mijn les uren op twee maal gemiddeld, maar de instructeur moest er ook alle fouten die ik me na dik 45 jaar autorijden eigen had gemaakt uithalen. Daarna wél met 65 jaar het A “papiertje” behaald.
Groot gelijk Frank. Met je 37 jaar kan je dan nog lang genoeg plezier beleven aan het motorrijden. Ik was bijna 69 jaar toen ik begon met motorrijles. Ik koos voor Don in Naaldwijk. In november 2020 eerst een proefles. Door corona pas in januari f 2021 begonnen met het echte werk.
AVB was even lastig. Maart 2021 gezakt. April 2021 geslaagd. Theorie in juni gehaald. Dat was een eitje. Elke dag studeren en examens oefenen. ABV in juli 2021 in 1x gehaald. Afgelopen maart ben ik 70 jaar geworden. (70 is het nieuwe 50, hoe zo ouwe lul) Elke dag ga ik er met mijn Honda CBF1000 op uit. Ja, alleen met mooi weer. Dat weer wel. Maar als ik op de motor zit is het elke keer weer een feestje.
Kom op Frank, je kan het. En andere liefhebbers. Kom met je luie derierre van de bank af en ga de uitdaging aan. Leeftijd onbelangrijk. Wat nou!?
Geweldig, op je 69e nog beginnen. Respect hoor! Ook ik ben een late leerling, zullen we maar zeggen. Ik heb op mijn 45e mijn motorrijbewijs gehaald. in de zomer van 2020 eindelijk een motor gekocht, een BMW R1150RT. Meteen wel een stevige, want ik wil een beetje comfort. Ik rij vrijwel elke dag ruim 80km woon-werkverkeer. Inmiddels 22.000km verder heb ik er nog steeds heel veel lol van.
Wat een leuke verhalen over je motor rijbewijs halen op latere leeftijd. Ik deed voor de eerste keer examen op mijn 54e. Ik was gezakt, maar de examinator was echt zo’n vriendelijke man. Hij zei: “ik vind het zo leuk dat u op deze leeftijd bezig bent met het motor rijbewijs. Ik ben ook 54. En de volgende keer haalt u het wel.” Dat gebeurde gelukkig ook.