Motorrijders.nl

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Powered by KNMV

Zoeken
Zoeken
  • Motorrijden
    • Clubs
    • Motorrijles
    • Motor kopen
    • Motorkleding
    • (Zelf)verzekerd op weg
  • Mijn motor
    • Techniek
    • Zelfbouw
  • Routes
  • Reizen
    • Reisverhalen
    • Reisgebieden
    • Voorbereid op reis
    • Motorhotels
  • Stories
    • Mens achter de motor
    • Pitstop
    • Motormuis
    • Podcast
  • Video’s
    • De Ambachtsman
    • Rij-tips
    • Onderhoud
Skip to content

Blijven rijden

20 april 2021 5 min ... 6 Reacties

Hoe het nou zit met ‘geluidsflitspalen’

Door Tom van Appeldoorn

...
TwitterFacebookE-mail

Op verschillende plekken las je de laatste tijd dat de politie met ‘akoestische flitspalen’ gaat werken. Dit, om notoire herriemakers te pakken. Maar hoe werkt zo’n flitsinstallatie, en waar staan ze? Wij ontweken alle spookverhalen en zochten voor je uit hoe het nou echt zit.

Onlangs ontvingen we een vraag van een lezer met betrekking tot de geluidsflitspalen die de politie zou gaan gebruiken. ‘Hoe zit dat nou eigenlijk met die dingen, en kan ik op de bon geslingerd worden als ik voorbij zo’n ding rijdt terwijl er net een straaljager overvliegt?’ Goede vraag! We doken er eens in en ontdekten dat er een boel onduidelijkheid heerst.

Ga je op het wijde web namelijk op zoek naar een antwoord op die vraag, dan ontdek je erg veel spookverhalen. Verschillende media berichten bijvoorbeeld dat de politie al zeer binnenkort gaat werken met speciaal getrainde agenten die deze geluidsflitspalen bedienen, al dan niet mobiel. Maar wat in al die verhalen onduidelijk blijft: hoe werkt zo’n ding en waar en wanneer wordt hij ingezet? En misschien nog wel belangrijker: Kan je er een bekeuring door krijgen? We doken er wat dieper in, vroegen de politie hoe het zit en ontdekten zo dat de vork heel erg anders in de steel steekt dan veelal lijkt.

Spookverhalen

Als je nu denkt: ‘heh, maar geluid kan je toch helemaal niet flitsen?’, dan heb je goed opgelet bij natuurkunde. Er zitten precies om die reden veel haken en ogen aan een zogenaamde ‘akoestische’ of geluildsflitspalen. Want hoe meet je nou dat een voorbijrijdend voertuig daadwerkelijk dat decibelniveau veroorzaakt? Laten we daarom maar met de deur in huis vallen: ‘Kan ik op de bon geslingerd worden als ik voorbij zo’n ding rijdt terwijl er net een straaljager overvliegt?’ Nee. Dat kan niet. Mede ook omdat zo’n hele installatie niet gebruikt wordt door de politie, laat staan dat het (nog) niet eens bestaat. Dat krijgen we ook door de politie bevestigd.

Lees ook: Mile Pajic – De uitlaatspecialist

De politiewoordvoerder verwijst ons naar een artikel dat op de website van De Gelderlander staat. Daarin reageert de politie op een eerder bericht dat op dito website stond, waarin onterecht geschreven wordt dat de geluidsflitspalen binnenkort in gebruik genomen worden in de gemeente Berg en Dal. Dat is dus niet zo. Wel is het zo dat er meer controles gedaan gaan worden in de gehele politieregio Oost-Nederland, met de focus op geluid. Hoe dat soort controles er dan uitzien? Dit zijn eigenlijk gewoon reguliere verkeerscontroles of -fuiken. Hierbij wordt op gehoor beoordeeld of een voertuig luider klinkt dan waarschijnlijk toegestaan is. Hierna worden de bestuurders doorgestuurd naar een rustige plek waar een geijkte meting gedaan kan worden, zonder teveel omgevingsgeluid.

Op onze vraag of dat dan niet wat subjectief is, antwoordt de politiewoordvoerder instemmend: ‘Dat blijft ook heel lastig, en daarvoor zijn er ook de geijkte metingen om het objectief vast te kunnen stellen.’ Het is dus absoluut in geen enkel geval zo dat je een bon kan krijgen omdat men ‘vindt’ dat je motor te luid is.

Geluidsflitspalen bestaan nog niet

Aangezien geluidsflitspalen in zekere zin nog niet bestaan, is het dus een kwestie van handwerk. Daar zijn ze bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) bekend mee. Op de testbaan in Lelystad worden (nieuwe) voertuigen uitvoerig getest. Voor nieuwe voertuigen is dit bijvoorbeeld nodig om uiteindelijk voorzien te worden van een Europese typegoedkeuring. Dat is voor alle nieuwe voertuigen verplicht in Europa, anders mogen ze niet met een kenteken verkocht worden. Maar ook reeds toegelaten voertuigen worden hier nagekeken, om te ontdekken of ze wel binnen de toegestane normen blijven. Bij deze metingen wordt niet alleen gekeken naar de technische opbouw van een voertuig, maar ook naar emissies (uitstoot) en geluid. En die geluidsmetingen komen nogal precies, leren we van woordvoerder Thérèse de Vroomen.

De waarden waaraan het testvoertuig mag voldoen, verschillen per type en zelfs per uitvoering van dat type. Zeker bij motoren kan dit voor grote verschillen zorgen. Concreet gesteld is het dus eigenlijk zo dat feitelijk iedere motorfiets aan andere waardes mag voldoen. Wat die waardes zijn, moet blijken uit een dynamische en een stationaire meting. De gegevens die het RDW uiteindelijk uit de stationaire meting haalt, worden op het constructieplaatje (bij het balhoofd) vermeldt en op je kentekenkaart. Met name de stationaire meting is hierbij dus van belang. Die decibelwaarde wordt gemeten door de motor in de neutrale versnelling op te voeren naar ongeveer de helft van zijn maximale toerenbereik.

Pietje precies

Het precieze in deze meting zit ‘m met name in de positie van de meetapparatuur. Bij de dynamische meting – waarbij gemeten wordt of het voertuig niet de algemene decibelwaarde voor omgevingsgeluid overschrijdt – staan de microfoons op 7,5 meter van de middellijn aan weerszijden van de weg, op een hoogte van 1,1 meter. Vervolgens rijdt het voertuig in de tweede versnelling met een snelheid van 50 km per uur voorbij en accelereert dan. Dat komt best wel precies, vandaar ook dat de hoogste waarde uit drie metingen wordt gepakt. Preciezer nog, is de stationaire meting. Daarbij wordt gemeten op een afstand van 50 centimeter van de uitlaatmond, onder een hoek van 45 graden. Hoe de microfoon staat, is sterk afhankelijk van de manier waarop de uitlaat bevestigd is. Ook dit is handwerk. Aangezien de motor van dichterbij gemeten wordt, is deze waarde logischerwijs hoger dan de dynamische meting.

Controle

Met deze kennis in je achterhoofd en wetende dat iedere motor dus aan andere waarden mag voldoen, snap je wel dat het erg lastig is om geluidsflitspalen te ontwikkelen die dit allemaal feilloos calculeren. Laat staan dat de afstand van de apparatuur – die kan verschillen door de positie op de weg of stand van de uitlaatmond – of ander geluid wordt meegenomen in die meting. Bijna onmogelijk. Daarom moet de politie het met de gegevens doen die de RDW heeft verzameld.

Met die gegevens kan later gecontroleerd worden of het geluid dat je voertuig produceert, eigenlijk wel toegestaan is. Dus dat kan zijn door een rotte uitlaat, maar ook als je een andere demper erop hebt gebouwd of de decibelkiller daaruit verwijderd hebt. Daardoor deugt je voertuig dus niet meer volgens de permanente eisen. Wat je misschien niet eens wist: ‘Het is op basis van artikel 5.1.1. lid 1 c verboden met een dergelijk voertuig te rijden en op basis van artikel 6.3 lid 1 z verplicht het voertuig opnieuw ter keuring aan te bieden bij de RDW en deze te laten toetsen aan de eisen die van toepassing zijn op het voertuig.’

Word je gecontroleerd, dan kijkt de politie met name naar de waarde die uit de stationaire meting bij de typegoedkeuring is gekomen. Dit is dus de waarde die op je kentekenkaart staat en/of op het constructieplaatje bij het balhoofd. Voldoe je niet aan die waarde, dan kan de politieagent besluiten dat er een bepaald signaal in het kentekenregister wordt geplaatst. Hierdoor wordt je kenteken in feite geschorst tot er een keuring bij de RDW heeft plaatsgevonden.

Proefballon

Dat wil echter niet zeggen dat er niet aan gewerkt wordt om zulke systemen werkend te krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden van systemen die voor dergelijke doeleinden ingezet worden. In 2019 werd er voor het eerst écht over gesproken. In dat jaar gaf de Zwitserse regering opdracht tot de ontwikkeling van een akoestische flitsinstallatie die in Genève zou moeten komen te hangen. Dit, in de strijd tegen verkeerslawaai van luide voertuigen. Het systeem dat daar moet komen, heeft twee tot vier jaar de tijd gekregen om ontwikkeld te worden. Wie heeft meegerekend weet dat ze dat dus vanaf dit jaar klaar zouden kunnen hebben.

Maar ook binnen ons land zijn er dit soort proefballonnen. In Nijmegen hangt bijvoorbeeld een ‘oor’ dat extreme geluidsniveaus oppikt om in kaart te brengen hoe groot het probleem van verkeersoverlast in de binnenstad is. In de basis werkt dit systeem voor zover wij kunnen lezen eigenlijk vergelijkbaar met de installatie die op de Veenslang op het TT Circuit in Assen hangt.

Toen er ‘vroegah’ nog vuurwerk afgestoken mocht worden rond oud en nieuw, zette de politie ook dit soort oren in. Door ze verspreid uit te zetten, kan zo snel gelokaliseerd worden waar er ongeveer illegaal vuurwerk is afgestoken. Dat er meters gemaakt worden op het gebied van geluid is dus wel duidelijk. En dat er misschien geluidsflitspalen komen, is ook zeer aannemelijk. Voor nu is dat echter dus nog ‘toekomstmuziek’, of het nou jouw genre is of niet.

TwitterFacebookE-mail
...
GEEF EEN REACTIE
...
TwitterFacebookE-mail

Reacties

geef een reactie
  1. twan vissers schreef:
    23 april 2021 om 21:20

    hier heb je tenminste nog wat aan ,dank je

    Beantwoorden
  2. Hans Mayenburg schreef:
    24 april 2021 om 10:26

    Ik heb er geen behoefte aan om zoveel mogelijk t…..herrie te maken, Ik rij al 60 jr. motor (ben nu 73jr) en denk er niet aan om ermee te stoppen,mijn vorige motor was een kawasaki vn2000 classic met vance&hines powershots en als de motor op toeren was produceerde hij een mooi zwaar niet irritant geluid maar owee als je de gashandel in een keer open draaide! ik heb hem vorig jaar ingeruild voor een vn 900classic in geheel orginele staat en die hoor je niet en rijdt geweldig! mensen die naast de route wonen steken nu hun duim op en voorheen hun vuist! ik heb als ik thuiskom ook geen oorsuizingen meer,dat was vroeger wel anders! ik wens iedere motorrijder een mooi seizoen met open terrassen mooie routes en veel plezier!
    Groet, Hans

    Beantwoorden
  3. Gert schreef:
    24 april 2021 om 14:58

    Ik vind racegeluiden prachtig….op het circuit. Op de openbare weg moeten we zorgen dat we kunnen blijven rijden en allerlei protesten, zoals van dijkbewoners, voorkomen. Ik wil ook over 10 jaar nog overal kunnen rijden. Desnoods door strengere politie contrôles. Geldt overigens ook voor auto’s met kachelpijpen.

    Beantwoorden
  4. Limbo schreef:
    25 april 2021 om 00:22

    Ik rij nu zo,n 27 jaar motor en ben het eens dat herrie makers verbannen moeten worden auto motor of ieder andere voertuig dat storend is. Totaal nutteloos zoveel lawaai Fijne veilige kmers iedereen.

    Beantwoorden
  5. Frank van der Jagt schreef:
    25 april 2021 om 09:18

    Mooi duidelijk verhaal. Zo zie je dat er veel verhalen verzonnen worden. Feiten daar kunnen we wat mee. En feit is dat sommigen lak hebben aan anderen, en anno nu, in een overbevolkt land(je) als t onze is dat niet te tolereren. Als we als motorrijders (geldt ook voor autos) onze verantwoording nemen kunnen we gewoon van t motorrijden blijven genieten. Gelukkig doet de ovegrote meerderheid dat ook. Nu de overdreven lawaaimakers nog.

    Beantwoorden
  6. Peter Hoeben schreef:
    25 april 2021 om 22:59

    Heel veel mooie informatie bedankt.
    Laten we zuinig zijn op wat we hebben dijkjes om over te rijden b.v..

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Blijven rijden

Door Frank Andringa

5 juli 2022 4 min

Romantici in de werkplaats: Hammer-broers hebben een passie voor klassieke racers

  • Route
Zaanse Schans motorrijden Ducati

Door Vincent Burger

2 juli 2022 1 min

Noord-Holland en zijn vele kusten

  • Reisgebied
Kasteel in het hart van Harz, Duitsland

Door Mark Litjens

30 juni 2022 3 min

Harz

Blijven rijden

Door Frank Andringa

29 juni 2022 4 min

Motorexamen voertuigbeheersing (AVB): Zweten, spanning en gehaald? (blog #7)

Blijven rijden

Door Bas Vis

27 juni 2022 4 min

Alles wat je altijd al over banden wilde weten – vakantie bandenspanning special

  • Reisgebied
Valsugana - Pieve Tesino - Lagorai Malga - Val Cion

Door Jens Holierhoek

16 juni 2022 3 min

Trentino

Blijven rijden

Door Frank Andringa

15 juni 2022 4 min

Motorrijles in de winter: Geen enkel probleem (blog #6)

  • Route
Motorrijden rondom Rotterdam

Door Vincent Burger

11 juni 2022 1 min

Onder de rook van Rotterdam

  • Route
Motorroute door Gelderland motor geparkeerd langs de Rijn

Door Jarno van Osch

28 mei 2022 1 min

Rillingen vanaf de Utrechtse Heuvelrug

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

27 mei 2022 4 min

Bagage op een naked bike

Blijven rijden

Door Jarno van Osch

26 mei 2022 4 min

Motormodel – Yamaha MT-01

  • Reisgebied
Een foto genomen van een klassieke motor met uitzicht over de Alpen van Tirol

Door Marc te Witt

20 mei 2022 2 min

Tirol (Seefeld)

Blijven rijden

Door Frank Andringa

15 mei 2022 4 min

Mijn motor en ik – Anne-Fleur Zandbergen

  • Route

Door Leonoor Fischer

13 mei 2022 1 min

Genieten op de Veluwe

  • Route

Door Tom van Appeldoorn

4 mei 2022 1 min

Hoge heuvels, smalle dijken

  • Reisgebied

Door Mark Litjens

30 april 2022 3 min

Moezel

Blijven rijden
Banden onderhoud

Door Bas Vis

22 april 2022 4 min

Belangrijke vragen over motorbanden

  • Route

Door Mark Meisner

16 april 2022 1 min

De kip en het ei rond Barneveld

  • Reisgebied
Op twee motoren door het groene hart van Sauerland in Duitsland

Door Mark Litjens

12 april 2022 3 min

Sauerland

  • Reisgebied
Een uitzicht over het Teutoburgerwald met op de voorgrond een motor geparkeerd op de weg

Door Mark Litjens

7 april 2022 3 min

Teutoburgerwald

Blijven rijden

Door Frank Andringa

5 april 2022 4 min

Motorrijbewijs halen: nu is de tijd rijp (blog #1)

  • Route

Door Marc te Witt

2 april 2022 1 min

De polders van Utrecht

  • Reisgebied
Twee motorrijders rijden op een zonnige dag door de heuvels van Luxemburg

Door Jens Holierhoek

30 maart 2022 3 min

Luxemburg

Blijven rijden

Door Amber Blokhuis

9 maart 2022 2 min

Dag van de Motorrijder – routes en pitstops bekend!

Blijven rijden

Door Frank Andringa

6 maart 2022 6 min

9 legendarische snelheidsrecords op de motor

  • Route

Door Leonoor Fischer

5 maart 2022 1 min

Aan de drukte van de randstad ontsnappen in Brabant

  • Reisgebied
Een geparkeerde motor langs de vangrail met de bergen van de Dolomieten op de achtergrond

Door Jens Holierhoek

2 maart 2022 3 min

Dolomieten

  • Route

Door Leonoor Fischer

26 februari 2022 1 min

Stadsroute Amsterdam

  • Route

Door Jarno van Osch

19 februari 2022 1 min

Utrechtse Motorondo

  • Reisgebied

Door Frank Andringa

16 februari 2022 4 min

Saksisch Zwitserland

  • Route

Door Leonoor Fischer

12 februari 2022 1 min

Zeeën van rust en ruimte in Drenthe

  • Reisgebied

Door Mark Litjens

9 februari 2022 3 min

Marokko

  • Route

Door Bas Prins

5 februari 2022 1 min

De Friese veertien-stedentocht

  • Route
Op de motor de Botlektunnel in Rotterdam

Door Mark Meisner

29 januari 2022 1 min

Op ontdekking in de Rotterdamse tunnels

Blijven rijden

Door Amber Blokhuis

28 januari 2022 1 min

Dag van de Motorrijder – 20 maart 2022

  • Reisgebied

Door Frank Andringa

26 januari 2022 7 min

Andalusië

  • Route

Door Tom van Appeldoorn

22 januari 2022 1 min

Rivierhoppen rond Arnhem

Blijven rijden

Door Sabrina de Wit

18 december 2021 5 min

Betoverend mooi: Op de motor door de Balkan – deel 3

  • Reisgebied

Door Jens Holierhoek

16 december 2021 3 min

Zuidwest-Noorwegen

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

14 december 2021 6 min

Doorrijden in de winter

Blijven rijden

Door Sabrina de Wit

11 december 2021 4 min

Betoverend mooi: Op de motor door de Balkan – deel 2

  • Reisgebied
Een prachtig uitzicht over Loch Lomond vanaf een van de bergtoppen

Door Jens Holierhoek

1 december 2021 3 min

Schotland

  • Route
Polder

Door Sigrid Heick

20 november 2021 1 min

De smalle dijken van Utrecht

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

19 november 2021 6 min

De machtige Pyreneeën – deel 3

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

17 november 2021 3 min

Pyreneeën-West

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

10 november 2021 3 min

Navarra

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

3 november 2021 3 min

Catalonië

  • Reisgebied

Door Jens Holierhoek

21 oktober 2021 3 min

Ardennen

  • Route
Geparkeerde motor in Zeeland voor een vuurtoren

Door Jarno van Osch

16 oktober 2021 1 min

Zeeland en zijn dikke dijken

Blijven rijden
Saarland

Door Tom van Appeldoorn

11 oktober 2021 4 min

Praten in je helm = risico’s zien!

  • Route
Met de motor langs het binnenhof in Den Haag

Door Mark Meisner

8 oktober 2021 1 min

Uitwaaien rond Den Haag

  • Reisgebied
Uitzicht in de avond over de haven van Kopenhagen in Denemarken met zeilboten en kleurrijke huizen

Door Jens Holierhoek

7 oktober 2021 3 min

Denemarken

Blijven rijden

Door Bas Vis

24 september 2021 4 min

Echt alles over de motorhelm

  • Route

Door Mark Meisner

17 september 2021 1 min

Rotterdams rondje

  • Route
Het uitzicht over het landschap van Zuid-Limburg vanaf de motor

Door Mark Meisner

3 september 2021 1 min

Bourgondisch Limburg

Blijven rijden
Ward de bles, Ducati 749

Door Tom van Appeldoorn

18 juli 2021 4 min

Mijn motor en ik – Ward de Bles

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

24 mei 2021 4 min

Zet een knotsgekke motorwereldrecord op jouw naam!

Pitstop
Schaaf

Door Bas van der Wal

19 mei 2021 5 min

Schaaf: “Ik reed als Marc Márquez en kwam superhard op een S-bocht af…”

Blijven rijden

Door Frank Andringa

6 mei 2021 4 min

Mijn motor en ik – Monique Konings

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

2 april 2021 5 min

Per Bullet naar Ladakh – deel 4

Blijven rijden

Door Mark Meisner

1 april 2021 1 min

Route: De kip en het ei rond Barneveld

Blijven rijden

Door Jarno van Osch

7 maart 2021 5 min

Verkooptoppers van Nederland, maar waarom eigenlijk? Deel 4, Yamaha Ténéré 700

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

12 februari 2021 4 min

Bestemming: Corsica – deel 2

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

6 februari 2021 5 min

Samantha van Wijk: “De motorsport is een mannenwereld, maar dat was ik wel gewend”

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

18 januari 2021 1 min

Grote brand bij Motorcycle Museum op Timmelsjoch

Blijven rijden

Door Mark Meisner

17 juli 2020 2 min

Wij zijn motorrijders

Blijven rijden

Door Frank Andringa

10 juli 2020 3 min

Voor elke rijder. De juiste route

Motorrijders.nl

Sluit je aan bij onze community!

Elke twee weken de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf in contact

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Footer

MEER OVER MOTORRIJDERS.NL – POWERED BY KNMV

#wefueltheride!
Motorrijder en -liefhebber ben je niet alleen als je op de motor zit, maar elk moment van de dag. Motorrijders.nl is het online ‘thuis’ dat de passie van motorrijders voedt met inspiratie en praktische informatie. We zijn het vertrekpunt als je wilt beginnen met motorrijden en het eindpunt als je er zelf niet meer op stapt, maar wel graag op de hoogte blijft.

CONTACTGEGEVENS

Papendallaan 51
6816 VD Arnhem
Info@motorrijders.nl

Heb je een tip voor de redactie? Mail naar redactie@motorrijders.nl

PARTNERS

Met trots werkt Motorrijders.nl samen met een aantal partners. Met een centrale en relevante rol voor alle motorliefhebbers kunnen wij ons bij uitstek vinden in de visie en werkwijze van deze partners.

Sluit je aan bij onze community!

Elke twee weken de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eifel
X