Wanneer het kouder wordt, gaan veel motoren uit de verzekering en in de winterstalling. Van zegge december tot maart komen deze motoren dan ook niet meer naar buiten. Menig motor staat opgebokt, aan de lader en met alle vloeistoffen in orde gemaakt terwijl je prima kunt doorrijden in de winter.
Ik hoef absoluut geen schouderklopje, maar ik kan simpelweg niet zonder het motorrijden en daarom rijd ik in de winter door. Die maanden duren mij dan toch echt veel te lang. Ik haal zo veel ontspanning en plezier uit het motorrijden dat zelfs de kou (en het pekelen) mij niet tegen kan houden. Naast mijn eigen Monster 821 rijd ik ook op de Multistrada 1260s van mijn vriend.
Maar als je dan besluit door te rijden, moet je wel een soort van voorbereid de winter in gaan, toch? En hoe doe je dat dan? Om mij heen en in motorkleding winkels heb ik die vragen vaak voorbij horen komen. Iedereen bereidt zich anders voor op de winter en het is zoeken naar wat werkt voor jou. Online kan je genoeg algemene tips scoren, maar ervaringen van een zogenoemde doorrijder kon ik zelf niet zo snel vinden. Behalve wanneer ik met iemand stond te praten. Door mijn ervaringen op de belangrijkste pijlers te delen hoop ik dat jij er iets aan hebt.

Op kou kan je je kleden
De meesten rijden niet door omdat het te koud en/of te nat wordt. Begrijpelijk! Maar, zo zei mijn rijinstructeur altijd: “op kou kan je je kleden”. En niets is minder waar, maar dan moet je alsnog wel zin hebben om in die kou op te stappen. Daarnaast is de meeste winterkleding niet altijd even comfortabel, maar ook daar heb je keuzes in. Kleding wordt steeds inventiever en dat logge dikke motorpak is allang niet meer wat het geweest is.
Mijn motorkapstok puilt inmiddels een beetje uit (maar hey, er is altijd nog plek voor meer), maar ik weet dat ik in ieder geval in elk weer aangenaam op de motor kan stappen. Voor de winter rijd ik zelf in een Dainese D-Dry pak. Dit is een pak met het gelamineerde D-Dry membraan, wat waterdicht is tot 20.000mm. Even ter vergelijking: een Goretex pak heeft gemiddeld een waterdichtheid tot 28.000mm. De D-Dry combinatie is er dan ook eentje in het hogere segment qua betrouwbaarheid in de regen, maar je betaald er niet meteen de volle mep voor.
Een goede optie dus om mee te nemen in de overweging voor een winterpak. Hoe hoger de waterkolom, des te betrouwbaarder is het pak. Aan Gore-Tex hangt vaak een veel duurder prijskaartje, maar daar zit wel garantie op en het is gewoon de ultieme keuze voor een goed all-weather pak.
Lees ook: Waterdicht motorrijden met Gore-Tex
Diverse merken zijn vooruitstrevend in het gebruiken van soortgelijke materialen. Mijn motorlaarzen zijn altijd van Gore-Tex, tenzij ik schoeisel voor uitsluitend de zomer nog zou aanschaffen. Ook dan rijd ik eigenlijk altijd in laarzen. Buiten dat Gore-Tex laarzen de regen buiten houdt, is het ook iets warmer dan textiel. Als ik je een kleine tip mag geven: zorg dat je altijd wat speling houdt in jouw schoenmaat. Beter een maat te groot, dan te krappe laarzen in de winter. Mijn vriend zijn motorlaarzen zijn te krap, dus via de intercom hoor ik nog wel eens dat ie het koud heeft. Zorg dat je met een dikke (ski)sok nog goed in je laarzen komt én nog ruimte hebt om je tenen te bewegen. Afgeknelde voeten worden namelijk veel sneller koud.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor jouw handschoenen, zorg dat je daar ook een paar mm extra ruimte behoudt. Zelf heb ik lang haar en als dat loshangt kan ik dat in de winter onder mijn buff wegstoppen, wat automatisch als extra laagje dient in mijn nek. Heb je nou minder lang haar wat de nek niet bedekt, kijk dan eens naar gevoerde buffs. Zowel bij motorzaken en sportzaken (op de ski-afdeling bijvoorbeeld) zijn deze te vinden en ideaal voor op de motor.
Waar ik eigenlijk nog naar op zoek ben is een buff die ook water afstoot. Vaak loopt er toch wel een beetje water mijn nek in en is mijn haar nat na een lange regen rit. Mijn Shoei GT-Air heeft een ingebouwd zonnevizier, die ik eigenlijk altijd gebruik als de zon schijnt. In de periodes met laaghangende zon is het echt heel fijn als jouw vizier schoon is. Alle vlekken en vegen worden namelijk nog eens versterkt door de felle zon. Zelf ben ik geen fan van een donker vizier, omdat ik heel veel in de donkere ochtend- en avonduren rijd. Een zonnevizier (of meekleurend vizier) is dan een mooie tussenweg.
Afgeknelde voeten worden namelijk veel sneller koud.
Vaak zijn er midden- en winterseizoen handschoenen te koop waar op de linker wijsvinger een klein wissertje zit. Tijdens mijn motorvakantie naar Frankrijk kwam ik terecht in een gigantische stortbui mét laaghangende zon. Ik reed net niet hard genoeg dat de druppels van mijn vizier gleden en dat wissertje was toen ideaal. Om mijn handen warm te houden heb ik Yamaha handvatverwarming erop zitten, maar ik hoor veel goede verhalen over verwarmde handschoenen. Ik stap toch regelmatig af met bleke vingertopjes. De handvatverwarming richt zich alleen op de binnenkant van jouw hand.
Op mijn Monster zitten geen handkappen, op de Multistrada wel. Dit scheelt wel iets, maar toch kruipt de kou er uiteindelijk wel langs. Wellicht maak ik de overstap naar verwarmde handschoenen als mijn huidige op zijn. Er zijn in ieder geval genoeg tips om de winterritten aangenamer te maken. De juiste laagjes dragen helpt hier zeker bij. Denk aan thermo kleding of dunne winddichte vesten die je gemakkelijk onder jouw motorpak aantrekt. Skisokken zijn mijn favoriete accessoire.

“Choose your battles, but not on your motorcycle”
Met een beetje logisch nadenken weet je dat banden in de winter veel minder snel op temperatuur komen en dat je op moet passen voor losse bladeren, olievlekken bij regen, en witte verdrijvingsvlakken. Maar hoe ga je om met een onverwachte hoosbui, rukwinden of ander verkeer wat niet goed uit kijkt? Waarom heb je geleerd tijdens rijlessen dat je niet naar een vrachtwagen moet kijken als je die inhaalt?
Rijden met slecht weer, en dat hebben we de laatste jaren steeds frequenter en heftiger, kan de reden zijn voor velen om niet door te rijden in de winter. Zelf vind ik het een uitdaging om zoveel mogelijk verschillende weertypes te ervaren, omdat ik ervan overtuigd ben dat je meer inzichten krijgt in jouw eigen kunnen en die van de motor. Zowel op droog en nat wegdek. Ook diverse cursussen na het behalen van jouw motorrijbewijs kan hier al bij helpen.
Met heftige rukwinden vind ik het soms prettiger om even een versnelling terug te schakelen, om meer tractie op de motor te houden. Bij het inhalen van grote voertuigen kan je onverwachts in een soort zuiging terecht komen, wanneer je het voertuig voorbij bent. Als je jezelf ruimer opstelt ten opzichte van het voertuig wat je wilt gaan passeren, heb je nog steeds een zelfde soort zuigwerking, maar heb je meer ruimte om jezelf op het wegdek te herplaatsen. Waar je normaal in het midden of aan de rechterkant van jouw rijstrook zou rijden, kan je hier bijvoorbeeld iets meer links aanhouden.
Met slecht weer probeer ik altijd meer afstand tot het overige verkeer te behouden. Helaas lukt dit niet altijd, want het lijkt steeds populairder te worden om zo dicht mogelijk op elkaar te rijden. Als ik geen ruimte over heb dan wissel ik van rijstrook. Als dat niet kan dan probeer ik voor of achter mij zoveel mogelijk ruimte te creëren. Remwegen worden langer, het zicht wordt slechter en het is voor automobilisten soms heel moeilijk te zien in de regen of jij een motor of auto bent. Let hier maar eens op als je zelf autorijdt in de regen.
Daarnaast zeg ik tegen mijzelf nog regelmatig in de winter: “kijken, kijken, kijken”, want je kan echt nooit te vaak kijken! Motorrijders worden aangeleerd defensief te rijden, daar gooi ik voor mijzelf in dit soort ritten nog even de nadruk op. Ik merk vaak dat automobilisten gewoon (hun knipperlicht aangooien en vast) invoegen, maar kijken: ho maar. Als je er dan naast blijft rijden en ze iets te lang aan kijkt worden ze nog boos ook. Choose your battles, but not on your motorcycle. Jij bent degene die het kwetsbaarst is, dus gewoon lekker vlot er voorbij gaan en door rijden.

Een “winterproof” motor, bestaat dat?
In principe doe ik weinig aan mijn motor om deze “winterproof” te maken. Natuurlijk heb ik banden eronder zitten met voldoende profiel en grotere profielgroeven voor een betere afwatering en houd ik het normale onderhoud goed bij. Mijn huidige banden zijn de Michelin Road 5, waar ik af-fabriek op Pirelli Rosso III reed. Beiden hele fijne banden, maar de Pirelli’s gaven mij niet genoeg vertrouwen in de winter.
Dit is voor elke motorrijder heel persoonlijk en het ligt aan jouw eigen rijstijl welke band de voorkeur geniet. De Road 5’s geven in elke conditie genoeg grip, dus ik heb dit setje er het hele jaar door onder zitten. Ik rijd gemiddeld 25.000km per jaar en doe ongeveer 15.000-17.000km met een set banden. Volgend jaar wil ik de Pirelli Angel GT II gaan proberen. Soms is het ook een kwestie van proberen om te kijken of het nog beter kan, want helaas kan je bande niet eventjes onder jouw eigen motor uitproberen.
Bij slechter weer weeg ik af of ik mijn riding modes aanpas. Ik heb een Urban, Touring en Sport stand op mijn Monster821, waarbij de gasrespons als voornaamste aangepast wordt, maar ook de ABS en tractiecontrole. Standaard rijd ik in Sport, maar in de winter bij nat weer soms op Touring. Het is een handig hulpmiddeltje, maar niet nodig indien je jouw rijstijl al aanpast. Ik weet van vrienden dat zij ook hun vering, spiegels, stuur en dergelijke onderdelen zelfs aanpassen, maar bij mij blijft mijn motor vrijwel het hele jaar door gelijk.
Als er gepekeld is, spoel ik de motor daarna wel goed af. Mijn velgen smeer ik in met EZ lube van Motul, waardoor er een klein beschermend laagje op blijft zitten. Dit maakt het schoonmaken daarna ook weer iets makkelijker, omdat vuil niet zo aankoekt. Mocht het lukken, dan wacht ik tot de meeste pekel al weggereden is door ander verkeer en stap ik daarna pas op.
Heb jij nog tips voor mij of wil jij jouw ervaringen delen? Dat kan hieronder!
Goede tips,
Ik smeer mijn hele motor in met acf-50.
Maar na elke tot toch nog afsluiten met tuinslang en met perslucht droog maken.
Kan het rijden ook niet missen!
Speciaal voor de winter en kuip op mijn bmw gezet van een rt. Heerlijk uit de wind van knieën tot schouders ????
Ha Peter,
Like-minded dus, even wat kleine moeite nemen om door te kunnen blijven rijden. Fijn dat de kuip uitkomst biedt voor de wind. Ben inmiddels al zo gewend aan de rijwind op mijn monster, dat ik me stoor aan het windschermpje van de Multistrada haha.
Hoi, ik reed ook altijd door in de winter op mijn BMW R1150R met wunderlich handmufs. Zo kon ik samen met de handvatverwarming in de winter met zomerhandschoenen doorrijden. Nooit koude handen gehad????
Ha Jack,
Dat heb ik meerderen horen zeggen! Blijken die mufs toch wel een van de meest praktische, wellicht iets minder mooie, oplossingen hé ????
Het antwoord op kou is: laagjes. Ik rij met een (motor) spijkerbroek met daaronder een thermo legging van de Hema. Ook mijn handschoenen zijn meer zomer- dan winter georiënteerd, maar ik heb ski onderhandschoenen gekocht (kunnen ook keeperhandscjhoenen zijn) en daaroverheen draag ik nog latex handschoenen. Zelfs de plastic handschoentjes bij de benzinepomp kunnen uitkomst brengen. Geen koude handen. Regenpak altijd bij me en ook dat geeft extra warmte in extreme kou. Dus zelfs met een kleine investering kan je je normale gear winterproof maken. Pekel altijd meteen met koud water afspoelen! En over het algemeen nog voorzichtiger rijden, maar verder geen reden om niet te rijden in de winter.
Haha, ja die plastic handschoentjes van de benzinepomp hebben mij ook al eens warmere handen bezorgd in de winter. Laagjes zijn erg fijn, ik heb zelf veel thermokleding en zoals ik hierboven al zei, fan van skisokken! Ook met een klein budget kan je heerlijk doorrijden in de winter.
-graag meer foto’s van praktiese oplossingen voor koude handen (liefst met gebruikers reakties)
-foto van bijv, dat wissertje op de vinger van die handschoen (tòp idee!)
Ga
Goed
Gezond
Gerust en Gezwind maar zonder
Glijpartij!
Zwaaizwaai
Theo
Hi Theo, volgende keer zal ik wat meer foto’s bijvoegen van besproken onderwerpen! 😉 Mijn handvatverwarming is die van Yamaha, mooi klein en makkelijk weg te werken zonder lompe kastjes e.d.
Bedankt voor je tip!
Ik kan mijn Magna helaas niet uit de winterstalling halen. Nu 1985 dus ik kan 1 maart pas weer. Maar in de winter rijd ik door op mijn Honda wave 110i. Lichte motorscooter die me redelijk tegen de mouw beschermd.
Ha Henk-Jan, wat fijn dat je dan toch een manier hebt om lekker door te kunnen rijden in de winterperiode
Schaf als je in de winter echt door wilt rijden een verwarmd vest aan.
Ik ben de laatste 7 jaren gewoon dagelijks op mijn motor naar het werk gereden (65 km enkele reis) ongeacht het weer en temperatuur. Zelfs met -20 graden. Enkel bij (verwachte) gladheid of sneeuw bleef mijn motor (een BMW R1200RT) in de stalling.
Na dit éénn winter seizoen gedaan te hebben heb ik mezelf eerst verwend met verwarmde handschoenen en nog een jaar later met een verwarmd vest voor onder de motorjas.
Het voordeel van een verarmd vest is dat je hele bovenlichaam (inclusief je hals en armen) warm blijft waardoor je beter geconcentreerd kunt blijven. Afkoeling zorgt namelijk voor concentratieverlies, iets wat bij het motorrijden niet gewenst is.
Bijkomend voordeel was ook dat ik vanaf dat moment eigenlijk geen verwarmde handschoenen of handvat verwarming meer nodig had. Door het verwarmen van mijn lichaam en armen koelden mijn handen kennelijk minder af.
En inmiddels heb ik voor de zeer koude winterdagen ook verwarmde zolen voor in mijn laarzen. Hierdoor dus ook geen koude voeten meer.
Ja, het kost een paar duiten maar als het in de wintermaanden echt koud is, kan ik gewoon door blijven rijden, Zelfs met -20 graden heb ik gemerkt.
Het was dus wel even een investering (het vest) maar het heeft zich in comfort dubbel en dwars terugbetaald.
Ha Erik,
Verwarmde handschoenen heb ik inderdaad ook over na zitten denken, een vest echter nog nooit. Eigenlijk alleen de handen en voeten die bij mij wat koud blijven, de rest krijg ik wel warm. Wel grappig om te horen dat met een vest ook je hals wat warmer blijft. Nu heb ik langer haar wat als extra laag in mijn buff kan functioneren, maar denk dat dat voor velen een welkome extra is! Maar die zooltjes zijn wel een goeie! Heb je voor mij meer info daarover?
Hallo ik heb een bmw r50 van 1962 met zijspan en daar rij ik al een dikke 45 jaar mee heeft nooit een winterstalling gehad winter is nog mooier rijden als zomer je kan stoppen voor een lekker soepje mooier kan niet
Dat zijn nog eens jaren/kilometers Nino! Prachtig om te horen.
Gr, Leonoor
Mooi artikel Leonoor! Hoewel ik nog maar net een jaar mn rijbewijs heb, rijd ik ook in weer en wind. Mijn eerste ervaringen opgedaan vorig jaar jan/feb met regen, windkracht 9, etc…
Wat ik zelf in alle gesprekken die ik voer mis, is wanneer winter-motorrijders hun motor wel laten staan (lees; wanneer is het te glad). Mijn ervaring is tot nu toe dat ik – als ik de auto dan toch pak – achteraf denk: ach… het had best wel gekund.
Maar dat toch weer liever dan dat ik op mn motor (overigens, dat is een V-strom 650) zit en denk: oeps, het is toch wel spannend….
Heb je een advies?
Ha Taco,
Gaaf dat je het weer trotseert! Zelf laat ik mijn motor inderdaad alleen met echte gladheid staan, maar dat komt eigenlijk heel weinig voor in NL, tenminste niet in mijn woonomgeving. Pekel rijd ik namelijk rustig doorheen, daarna gewoon even heel goed afspoelen. Neem in ieder geval altijd het zekere voor het onzekere! Veel mooie km’s
Leuk artikel weer Leonoor! Nou laat ik mijn “ervaring” ook maar eens delen dan. Ik heb 19 november 2019 mijn motor rijbewijs gehaald en tot nu 30500 km gereden op mijn Tri colore 1100 DCT Honda Afrika Twin Adventure. Met alle weersoorten er niet af te krijgen dus. De Michelin Annokee banden die er nu 6500 km op zitten, vindt ik geweldig bij alle condities. Koud heb ik het bijna nooit in mijn lichte kleur Rev-it Dominator (gore tex) pak met voldoende laagjes en een bodywarmer. Uiteraard ook hoge Gore tex laarzen
De (standaard bijgeleverde) handvat verwarming max op stand 2 (van de 5) is voldoendes als het echt koud is icm gore tex winterhandschoenen (inderdaad iets groter dan je hand) met ruitenwisser voor als het regent. De extra mist lampen staan standaard aan om goed zichtbaar te zijn. Maar omdat het profiel wellicht ietwat op een motor agent zou kunnen lijken, valt mij op dat auto’s eigenlijk heel erg vaak al automatisch naar rechts gaan op de snelweg als ik aan kom rijden. Lekker veilig dus. Idd belangrijk om voldoende ruimte om je heen te houden m.n. bij windkracht 7+
Ik heb de motor standaard en eigenlijk altijd in de Sport stand staan en schakel bijna altijd even 2 versnellingen terug (DCT) als ik inhaal.
O ja, Pin lock in je vizier helpt enorm om condens tegen te gaan aan de binnenkant van je vizier
Wat een ontzettend leuke hobby dat motorrijden.
Een enkele keer weer eens in de auto gereden, maar wat valt dat tegen; veel minder actief en geconcentreerd, opgesloten in een kooi met de massa mee zonder “gaatjes te kunnen pikken”.
Dat je dat motor rijden pas op je 60ste ontdekt. Heb nog wat in te halen en dus rij ik het hele jaar door (in de zomer met een doorwaai pak). Ga in maart de basic all road training doen bij Berrt (en de vervolg trainingen) want het ultieme lijkt mij toch de lange off road reizen op mij Afrika Twin (daar is hij toch voor gemaakt)
Hoi Jan,
Je klinkt als een zeer gemotiveerde actieve motorrijder! Leuk hoor dat je op die (latere) leeftijd zo verslingerd bent geraakt aan deze geweldige manier van vervoer!! Grappig om te zien dat velen die reageren wel een beetje dezelfde tips en tricks hebben wat betreft doorrijden. Dat gevoel van in de auto rijden herken ik zeker, stap veel liever op de motor zonder restricties wat betreft zicht. Je hebt met de Africa Twin in ieder geval een prachtige motor uitgekozen en die offroad trips moet je zeker gaan doen, veel veilige kilometers nog!
Hoi Leonoor,
Mooi artikel! Hoe doe je het met je kleding eigenlijk, wanneer het vies wordt in de wintermaanden? Gooi je het in de wasmachine en doe je daarna een soort van waterdichte spray op? Of spoel je het gewoon af?
Hier lees je wat tips voor je spullen Chris! https://motorrijders.nl/motorrijden/motorkleding/motorkleding-wassen/
Hi Chris,
Ik maak het meestal even op het handje schoon na het rijden (modder, vliegjes, na regen en met natte doek) en na elk seizoen gooi ik mijn spullen in de was of fris ik het even goed op dmv sprays.
Vroeger, pakweg tot 12 jaar geleden reed ik altijd, ongeacht het weer. Geen aanpassingen aan de motor, een Moto Guzzi, afgezien van vaseline op de diverse contacten, tegen het vocht. Maar dat deed ik het hele jaar door. Qua kleding, zomers een motor spijkerbroek en leren jack, in de winter thermo ondergoed en de binnenvoering er in, evt bij echte kou een kinderboek. Nu, als heropstart is mijn GPZ500 niet aangepast, ook geen vaseline oud, het is immers een Japanner;-), nog steeds een leren jack, maar wél eerder de overstap naar winter broek en een textiel jas, mijn leren jack is op een leeftijd dat de voelt g wat dunnetjes wordt. Verder knappe winterhandschoenen met losse thermo handschoenen vd decathlon, leren laarzen met imitatie goretex en skisokken. En bij kans op gladheid,sneeuw en mist stap ik niet meer op de motor. Iets met ouder worden waarschijnlijk…
zelf nu korte tijd mn motorrijbewijs ,en daar ben ik zelf zeer enthousiast in en probeer ook zoveel mogelijk door te kunnen rijden.
al veel mogelijkheden aangepast ..verwarmde handgrepen ..verwarmde handschoenen..een broek die goed isoleert en het comfortabel houd
het streefpunt voor mij is nog wel om de voeten goed warm te kunnen gaan houden.de verwarming erin is wel erg warm…. een motorlaars die goed isleert lijkt me al een mooi oplossing en daar wil ik nog verder mee kijken
het is voor mij een heerlijk iets om op de motor door te kunnen gaan…heeeerlijk
Hoi hoi.
Door Corona rijd ik minder omdat ik nu thuis werk. Maar vorige winter bijna elke dag.
Ik heb geen handvat verwarming maar wel een doorbloedingsprobleem. Ik draag verwarmde handschoenen en Sokken die op de accu van de motor zijn aangesloten. Het merk Gerbing is hemels! Waar mijn vriend zijn voeten en vingers niet meer voelt heb ik nergens last van. Echt de investering waard.
Groetjes ,
Angelique
Hallo Motorrijders
Tja , misschien heb ik ook een oplossing gevonden. Zelf heb ik een Kawasaki GTR 1000 uit 1995. Ik heb in de kuip een verwarmingssysteem gebouwd met van die plastic verwarmingkokers. van een oude Volkswagen Kever.
Vervolgens heb ik het uiteinde eind van de buis boven de radiator uit laten komen met een verloop naar de achterkant van de radiator .
Een deel van de warme lucht van mijn radiator stroomt nu door de leidingen in mijn kuip. gecombineerd met een extra verhoogd windscherm rijdt ik niet alleen warm maar ook nog eens droog in de regen.
( behalve als ik stil sta natuurlijk ha ha, dan wordt ik kletsnat).
Samengevat: Dus ik gebruik de warmte van de radiator voor mijn kuip te verwarmen. ik kan de luchtstroom in de winter aanzetten door de radiator ventilator via een tuimelschakelaar in mijn kuip aan te zetten. natuurlijk kan ik ook de toevoer stoppen. Zeer handig in de zomer.
Veel rijplezier nog…
Leon
Hoe vet is dat! Daar is goed over nagedacht, heel tof!
Door rijden in de winter schijnt alleen over kou te gaan en dat zie je in de reacties terug. Gelukkig gaat het in dit artikel ook over techniek. Ik rij ook door in de winter (Yamaha TDM850 4TX) maar merk dat mijn huidige achterband Bridgestone Battlax BT023R hier slecht mee overweg kan. Hij is ook in een half jaar (7500 km) vervormd cq versleten. Ik ben op zoek gegaan naar specificaties van banden maar info is moeilijk te krijgen. Ben aan het kijken naar Anlas Winter Grip of Avon M&S banden. Met M&S banden is de snelheid beperkt ik kan alleen nergens een limiet vinden. Gelukkig is er veel info op Youtube mbt rijden in de winter.
Pekel afspoelen na een winterse rit klinkt logisch. Maar hoe doe je dat bij vorst zonder van je oprit een ijsbaan te maken? Kan het wel bij een wasstraat doen, maar daarna rijd je weer op een stuk gepekelde weg naar huis.
Ik rij ook het hele jaar door en heb altijd geleerd mij in laagjes te gaan kleden, en ja iets ruimere schoenen en je tenen in beweging houden en ja wat je schrijft skisokken zijn een goede optie verder zijn er ook dunne wind en waterdichte handschoenen welke ik in de winter nog onder m’n winterhandschoenen heb groetjes Klaske
Sinds ik een jaar om een Pan European rij wil ik eigenlijk niet meer met de auto. En het weer houdt me vooralsnog niet tegen. Kledingtips zijn zo’n beetje allemaal hetzelfde.
Ik rij met een jethelm waardoor ik in plaats van een buff een kok draag van softschell. De valt ruim over borst en rug waardoor wind en water geen invloed hebben.
Veel plezier en hou de glimmende kant boven.
Neen ik heb een winterstop van 2weken terug, ook mijn verzekering is daar op aangepast, mijn kindje in de winterslaap, En dan vanaf 1 maart halen we hem weer van stal, ik begrijp de wat jongere rijders gaan gewoon door maar met mijn 73 jaar doe ik het even niet.
Frank Eggerding
Hallo,
Ikzelf heb met auto onderdelen een kuip verwarming gebouwd voor mijn Kawasaki gtr 1000 uit 95. En de ventilator van de radiator geschakeld met een knopje. Als de motor warm is zet ik het knopje om en blaast de warme lucht van de radiator in de kuip. Ook heb ik zadelverwarming en zo kom
ik de winter door. Veel mensen staan verbaasd als ze de warme lucht voelen.
Oeps ik had het al eerder vermeld. Komt waarschijnlijk door Corona…..
Hoi,
Natuurlijk rijd ik ook door, alleen als het glad is niet. Naast al het voorgaande toch nog een tip. Voor als het echt koud wordt zet ik een kartonnetje voor de ½ of 3/4 van de radiateur. De warmte heeft meerdere effecten: je zit in wat meer warme lucht en het blok wordt veel warmer en loopt veel fijner. De computer wordt gefopt: inlaatlucht is heel koud maar blok is heel warm. Brandstofverbruik daalt significant!
Ik heb Bark Buster universele handmoffen, die ik vanaf het najaar op de motor zet. Je handen zitten uit de wind en blijven droog. Dat laatste vind ik erg belangrijk. Vrienden van me hebben van stug kunststofplaat kappen gemaakt voor de voeten, die daardoor ook uit de regen en kou blijven. Koude voeten zijn slechter voor je lichaam dan koude handen.
Probleem blijft de helm. Ik ben brildragend en in de regen beslaat me de boel altijd. pinlock of niet. Dan zet ik het vizier op een kier. Ook niet alles.
Hoi Leonoor wat in regenen betreft bij je nek .
Ik heb onderkleding van merino wol .( online gekocht bij Thermowear geeft heeeeel goede uitleg)
Daarover heen heb ik bij stormachtig weer een dun ademend fietsjack.
Komt het water niet op je lijf en door de ademende werking zweet dat niet
Succes !
What about the accu ? Bij zomerse en mindere temperaturen geen problemen met starten maar bij temperaturen rond of onder nul als de motor een nachtje buiten heeft gestaan ? Zit je bepakt en bezakt op het zadel , startknop indrukken, hoor je alleen nog maar een klik klik geluid. Accu kennelijk in winterslaap stand. De accu is een Aliant lithium iron accu (YLP 24)van Hocoparts , ongeveer een jaar oud. Ja, accu tegen de nachtvorst inpakken met een ‘ warme deken’ is een optie maar zou niet moeten. Kennelijk is deze lithium iron accu niet zo actief meer bij lage temperaturen.
Accu zou goed moeten zijn, vaak is er ergens een lek stroom en het klopt dat de accu minder sterk is met koude. Echter een accu van 1 jaar moet gewoon goed zijn.
Mijn ervaringen met doorrijden sinds afgelopen jaar;
Motor:
Regen is na verloop van tijd funest voor elektrische contacten. Motor bij woon-werk gebruik onbeschut hele kantoordagen buiten in de regen laten staan heeft zo zijn invloed op de betrouwbaarheid van met name schakelaars. Mijn Triumph heeft een schakelaar bij de koppeling zitten die extreem snel begon te verweren en op een gegeven moment geen contact meer maakte waardoor starten van de motor letterlijk hit-or-miss begon te worden. Condens en vocht bij lichtschakelaar zorgde tevens voor groot licht wat spontaan zelfstandig aan ging . Beschut parkeren of vaseline op de contacten heeft dus de voorkeur.
Verder geen Gel of Lithium accu nemen, die zijn onbetrouwbaar in koudere temperaturen. Daardoor ook met lege accu gestaan, de ouderwetse accu’s zijn beter bestand tegen vrieskou. Zelfs splinternieuwe accu die vol was opgeladen voor gebruik trok na een nacht vrieskou leeg.
Elektrische Accessoires indien mogelijk afkoppelen. Navigatielader veroorzaakte na de voornoemde kantoordagen in de stromende regen lekstroom en dus voor zwakke accu’s – ondanks afdekkende kapjes e.d.
Combinatie regen en vrieskou heeft twee keer tot een bevroren stuurslot geleid, nog geen oplossing voor gevonden behalve het slot afgedekt houden.
Ketting goed gesmeerd houden, vooral vanwege pekel. Die rommel gaat overal zitten en ik ben te lui om dagelijks de motor na gebruik af te spoelen – blij dat ik na een lange dag weer thuis ben.
Banden op juiste spanning houden, verkeerde bandenspanning zorgt voor verlies van grip en daar heb je al minder van in de wintermaanden.
Kleding;
Investeer in goede waterdichte kleding. Koop het duurste pak wat je kan betalen, het betaald zich dubbel en dwars terug in comfort en veiligheid (comfortabel zijn verhoogd de veiligheid).
Ik zal nooit iets anders dan Rukka kleding kopen. Het kost relatief veel, maar ik heb het echt nog nooit koud gehad en nog geen druppeltje regen doorgelekt. Mijn Rukka kleding heeft binnenvoering die in en uitgeritst kan worden naar gelang de buitentemperatuur. Ik heb het met voering eerder te warm dan te koud en laat deze dus ook in de winter vaak achterwege.
Idem voor handschoenen en laarzen – bespaar hier niet op. Koop Gore-Tex handschoenen en laarzen die het meest comfortabel zijn en kijk niet naar de prijs. Als je dagelijks op de motor zit is comfort geen luxe maar een noodzakelijkheid.
Rijstijl;
Ik rijd een stuk behoudener gedurende de donkere dagen, neem ruim afstand en positioneer mezelf zodat ik zichtbaar ben en blijf voor de automobilisten. Zeker in de wintermaanden wordt er weinig tot geen rekening gehouden met motoren in het verkeer. Tijdens filerijden of het filteren voor stoplichten al helemaal niet. Ik heb mijn rijstijl daarop aangepast.
Ik heb de motor twee keer laten staan, beide keren was er een weeralarm afgegeven. Regen, wind, vrieskou, ik rijd er doorheen, voornamelijk door goede kleding.
Zelf rij ik alle winters door en stop enkel wanneer er te veel sneeuw of ijzel op de doorgaande wegen ligt, storm, regen en hagel zijn ok om te rijden. Het voelt fijn, om alleen maar enkele motorrijders te zien in de winter en wel fijn om te groeten. Ik heb veel reflexie op mijn 45 jarige cx500 omdat automobilisten niet op motoren letten in de herfst en winter. Nu in de lente zijn er opeens weer vele motoren op de weg, die raar rijden en zich belangrijk voelen. Meestal schaam ik me voor die lui en groet ze niet. Doe even normaal, denk ik dan en wees niet de puber bestuurder. Ze kijken me vaak minderwaardig aan, omdat ik geen duur pak heb of dezelfde kleur motor. Ik ben echt en zij de knaapjes, die bij het stoplicht hard weg moeten rijden, maar niet op het groene licht letten. In april zijn er dan ook weer veel ongelukken door slecht rijden, zachte banden, niet gewend enzovoort. Ik vind het verdrietig voor ze. Rij liever de winter door en begrijp dat motorrijden zwaar gevaarlijk is.
Ik rij na de pekel op de weg door de plassen en spray van auto’s. Verder een keertje afspoelen en gewoon rijden. Pekel is minder erg dan men denkt en een smoesje om niet te rijden in de winter. Ik rij door, mijn motor ook al 45 jaar en pekel? Tja, prima smoes voor bange mensen.
Ga motor rijden, maar blijf slim, niet stoer.