Banden horen tot de meest besproken onderwerpen in de motorwereld. Niet zo gek natuurlijk, gezien de belangrijke rol die ze spelen. Tegelijkertijd bestaan er ook veel mythes en soms zelfs regelrechte onzinverhalen over banden. We hebben een aantal vragen gesteld aan de experts van onder meer Bridgestone, de grootste bandenfabrikant ter wereld.
Wat vinden motorrijders de belangrijkste eigenschap van een motorband?
Om maar meteen de eerste mythe te debunken: dat is niet de prijs! Uit alle onderzoeken, en er zijn er veel geweest op dit gebied, blijkt zonneklaar dat vertrouwen, stuureigenschappen en grip in de regen met stip op de eerste plaats staan.
Motorrijders willen een band die specifiek in de regen optimaal presteert en juist op het nat veel vertrouwen geeft. Daarvoor worden veel verschillende technieken gebruikt.
Het meest recente voorbeeld daarvan is Bridgestones Pulse Groove-technologie, die wordt toegepast bij de nieuwe T32-band voor een veel efficiëntere afvoer van het water. Ook bijvoorbeeld Continental heeft het profiel van de nieuwe RoadAttack daarvoor aangepast.
Motorrijders waarderen dus uitstekende nat weer-eigenschappen het hoogst, gevolgd door grip, comfort en levensduur. Dan de prestaties op droog wegdek. Een band moet goed sturen op de droge weg, een goede feedback geven en een strak en stabiel karakter bij hoge snelheden vertonen.
Dat zorgt voor de fun die in het motorrijden zo belangrijk is. De prijs voor een premium band is een factor die veel minder doorslaggevend is voor veel motorrijders. De prijs moet goed zijn, maar de bereidheid om voor kwaliteit te betalen blijkt de norm te zijn.

Nieuwe motorbanden moeten voorzichtig worden ingereden
Een verstandig advies! Het is bij moderne motorbanden niet zo dat er smeermiddelen gebruikt worden om de band uit de mal te krijgen. Wel wordt door vrijwel alle merken een losmiddel gebruikt dat twee doelen heeft. Ten eerste natuurlijk om ervoor te zorgen dat de band los komt uit de mal, maar daarnaast heeft het ook een conserverende werking waardoor de veroudering van het rubber wordt tegengegaan.
Een ander heel belangrijk punt is dat bij nieuwe banden het vulkanisatieproces nog niet volledig is afgerond. Dat proces loopt tot in de eerste gereden kilometers door en is belangrijk voor de levensduur van je banden. Je zult merken dat je de vulkanisatie zelfs kunt ruiken! Het is die wat zwavelachtige geur van een splinternieuwe band die je moeilijk kunt thuisbrengen – nu weet je dus waar die vandaan komt!
Daarom ook het advies om het de eerste kilometers rustig aan te doen. Bandenfabrikanten adviseren tot zelfs 200 kilometer als inrijperiode.

Een lek gereden band moet je altijd vervangen
Ja, dat is absoluut veiliger. Een ‘plug’ wordt als noodmaatregel of thuiskomertje gebruikt en alleen wanneer er met een zeer beperkte snelheid gereden wordt. Zeker met de moderne uiterst krachtige motoren is het gewoon geen goed idee om met een gerepareerde band door te rijden, omdat het karkas beschadigd is, waardoor later stukken van het loopvlak kunnen loslaten.
We hebben voorbeelden gezien van met een plug gerepareerde banden waar later bij hoge snelheden letterlijk de lappen rubber vanaf vlogen. Wanneer je lek rijdt met een net nieuwe band, is dat financieel gezien een dure grap. Er is echter een bandenfabrikant die een lekrij-garantie aanbiedt. Daarmee ben je gratis 24 maanden gedekt tegen de financiële gevolgen van een lekke band. Een prettige gedachte.
Lees ook: Alles wat je altijd al over banden wilde weten – bandenspanning
Nieuwe (achter)banden rijd je sneller lek
Helaas geen fabeltje. Door het nieuwe profiel met de nog scherpe hoeken en randen van een nieuwe band ‘grijpt’ de voorband makkelijk spijkers, schroeven en allerhande andere rotzooi op, en dat buitelt allemaal richting achterband.
Schroeven en spijkers landen graag met de zware kopse kant op de weg (kwestie van zwaartekracht, snelheid en massa) en de scherpe punt doorboort vervolgens jouw net gemonteerde verse rubber. Niet voor niets hadden oude politiemotoren van die lelijke ‘spijkervangers’ onder het carter hangen. Gewoon een stevige lap rubber die tot bijna op de weg hing en opgeworpen spijkers naar de zijkant dirigeerde.
Ook de praktijkcijfers bewijzen de theorie dat nieuwe (achter)banden sneller lek rijden. Uit de Simply Ride-lekrijgarantieclaims blijkt zonneklaar dat er met 70 procent van de lek gereden banden minder dan 2.000 kilometer gereden was. En van die lekke banden betrof het in twee derde van de gevallen de achterband!

Zijn alle motorbanden tegenwoordig even goed?
Veel motorrijders grijpen terug op vergelijkende bandentests om erachter te komen welke band nu het ‘beste’ is. Hoewel tegenwoordig vrijwel alle banden het predicaat ‘goed’ meekrijgen, is het aan te bevelen om even stil te staan bij hoe er precies getest wordt.
Vaak worden de tests namelijk uitgevoerd door professionele coureurs op afgesloten circuits. Om de testresultaten spectaculair te laten ogen moet er altijd een ranking aan de resultaten gekoppeld worden om daarmee een ‘winnaar’ te bepalen. Een geliefd testonderdeel zijn dan de rondetijden.
De verschillen zijn echter vrijwel altijd minimaal, waardoor fracties van seconden al het verschil kunnen maken tussen een eerste plek en de nummers drie, vier of vijf. Zoals een toonaangevend Duits motormagazine al schreef: “In de praktijk zijn deze verschillen echt verwaarloosbaar.”
Bij de tegenwoordig vaak echt minimale testverschillen is in feite de waarde van de ranking ondergeschikt. Een veel beter beeld krijg je aan de hand van de introductietests van de verschillende banden, waar dieper wordt ingegaan op juist de niet-meetbare factoren als het vertrouwen dat de banden geven en hoe ze aanvoelen. Precies die eigenschappen dus die de motorrijder cruciaal vindt.
Wat ik vooral mis in de verslaglegging is het product Ride-On, een stilling die de band weer luchtdicht afsluit mits het gat niet groter is dan zo’n 6 mm.
Ik ken Ride-on en tot mijn verbazing wordt ook de onbalans gedempt!
Ik rijd met Ride-On.
Leuk idee, maar niet voor de motor.
Smorgens, de eerste kilometer is dd motor een stuiterbal, tot het spul zich verdeelt heeft.
Bij hogere snelheden, spreek van af zo 140, metk ik een sterke onbalans.
Daarnaast zal het spul zich door de ronde vorm van de band in het midden verzamelen.
Als je dus precies in het midden een lekke band krijgt zal het helpen, maar niet als je dat naast het midden krijgt.
Een auto of vrachtwagenband is vlak, dan heb je dat probleem niet.
Nee,
Voor mij geen Ride-On meer voor de motor
Prettig leesbaar stuk, zonder onzin.
De motorbanden van Continental zijn vanaf de eerste meters nagenoeg direct beschikbaar om snel te rijden. Conti staat hier al jarenlang bekend om en zodra ik er weer een setje op heb liggen heb ik geen problemen met langzaam inrijden en het gas kan er dan ook weer behoorlijk op.
Heb heel veel plezier van de t32 van Batlex gt
Er is toch meer verschil tussen dd banden als hier gesuggereerd wordt.
Ik heb altijd met Michelin road gereden in weer en wind.
Nu heb ik een motor waarvoor deze band niet te krijgen is, en ben ik beperkt tot Avon en Bridgetone.
Ik rijdt nu met Bridgestone, en merk dat vooral op natte weg ik begin te glibberdn waar ik met de Michelin geen centje pijn had.
Ik mort nu echt voorzichtig rijden als de weg niet kurkdroog is.
Fijn dat er goede aandacht wordt besteed aan banden. Goede grip en zeker ook juiste spanning zijn van groot belang. Zeker als motor-instructeur erg fijn om deze artikelen te lezen. Morgen ook weer even bespreken met onze cursisten tijdens de BRAVO-A controle handelingen.
Gaan we nu hier ride on promoten? Daar gaat het hier niet om.
Heb nog 5000 km met geplugde achterband gereden, op de reparatie gaat de band zeker niet kapot
Klopt. Indien de band goed werd hersteld, kan hij nog een hele tijd mee. Ik kan me moeilijk voorstellen dat bij het binnendringen van een scherpe nagel of schroef, het karkas dusdanig beschadigd zou zijn dat er nadien de stukken rubber vanaf zouden vliegen. Ik heb al veel lekke banden gehad en ter plaatse hersteld. Nooit geen problemen mee gehad en vaak nog vele kilometers mee kunnen afleggen, ook op A-wegen.
Sta ook even still bij de vorm van de band.
Ronde banden sturen wat moeilijker in maar dat ervaarde ik op het circuit juist als erg prettig in tegenstelling tot de puntige sportieve band die zo ongeveer een gemeengoed zijn geworden.
Leuk artikel.
Alleen voor de lange duur zie ik wel grote verschillen in b.v. Levensduur en slijtage patroon van banden.