Motorrijders.nl

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Powered by KNMV

Zoeken
Zoeken
  • Motorrijden
    • Clubs
    • Motorrijles
    • Motor kopen
    • Motorkleding
    • (Zelf)verzekerd op weg
  • Mijn motor
    • Techniek
    • Zelfbouw
  • Routes
  • Reizen
    • Reisverhalen
    • Reisgebieden
    • Voorbereid op reis
    • Motorhotels
  • Stories
    • Mens achter de motor
    • Pitstop
    • Motormuis
    • Podcast
  • Video’s
    • De Ambachtsman
    • Rij-tips
    • Onderhoud
Skip to content

Blijven rijden

27 juni 2022 4 min ... 7 Reacties

Alles wat je altijd al over banden wilde weten – vakantie bandenspanning special

Door Bas Vis

...
TwitterFacebookE-mail

Het is zeker dat banden en bandenspanning tot de meest besproken onderwerpen in de motorwereld horen. Niet zo gek natuurlijk, gezien de belangrijke rol die ze spelen. Maar tegelijkertijd bestaan er ook veel mythes en (soms zelfs regelrechte onzin-) verhalen over. Hoe het nou echt zit  en hoe ook jij een kenner wordt op bandengebied, vertellen onze experts je in deze en komende afleveringen.

Met die lang verwachte motorvakantie voor de deur wil je natuurlijk niets liever dan opstappen en wegwezen. Maar een goede voorbereiding is zeker voor een motorvakantie cruciaal. Een belangrijk onderdeel daarbij is de juiste bandenspanning. Uitgangspunt is dat je banden in goede conditie zijn: dus geen droogtescheuren, bulten op de wangen en genoeg profiel voor de hele vakantierit! Je zal niet de eerste zijn die diep in de laars van Italië er achter komt dat het nog niet zo eenvoudig is om in dat pittoreske slaperige dorpje de volledig kaal gereden achterband van je GoldWing te vervangen!  Met de juiste bandenspanning stuurt je motor beter, is het comfort hoger en gaat de band langer mee.

Maar realiseer je je ook dat alles aan en rond een motorband een compromis is. Meer van het ene betekent vaak minder van het andere. Zo zal een circuitband nooit de levensduur van een tourband kunnen halen. Uitgangspunt voor de bandenfabrikanten is ook een rijder van gemiddeld 75 kilo. Een stevig gebouwde rijder van 150 kilo schoon aan de haak zal dus niet de spanning voor een solorijder aan moeten houden, maar die van belasting met duopassagier.

Ook zal de levensduur van zijn band minder zijn dan die op een motor waar een lieflijk meisje van 48 kilo mee rijdt! Hetzelfde geldt voor de rijstijl; ben je een bochtenvreter, snelwegbrander of juist een kalme toerrijder? De “gemiddelde” motorrijder bestaat dan ook eigenlijk niet, maar de opgegeven bandenspanningen zijn daar wel op afgestemd. Houd daar rekening mee!

Wat is mijn juiste bandenspanning eigenlijk?

Je zou zeggen dat je die eenvoudig in het instructieboekje van je motor kan vinden. Maar de praktijk is weerbarstiger. Die opgegeven bandenspanning klopt wel, maar geldt alleen voor de banden waarmee de motor uit de fabriek is komen rollen. Voor nieuwe motoren met de originele banden is dat dus simpel.

Maar bij oudere motoren waar nieuwe en dus vaak modernere banden zijn gemonteerd, kunnen de verschillen in geadviseerde spanning aanzienlijk zijn. Bovendien kan de spanning zelfs per bandentype nog verschillen!

Toch is de oplossing voor dit dilemma niet zo moeilijk. De juiste bandenspanning vind je feitelijk alleen op de site van de bandenfabrikant. Wat je dan meteen opvalt, is dat er voor zeer veel motoren een bandenspanning wordt opgegeven van 2.5 bar voor en 2.9 bar achter. Bandenfabrikanten spelen altijd op safe en deze bandenspanning is dan ook zelfs voor extreme omstandigheden geschikt: de motor met een flinke bepakking, passagier, op topsnelheid en dat uren lang. Maar is die 2.5/2.9 ook de beste spanning voor jou? Dat hangt er vanaf. Ga je inderdaad met volle bepakking, passagier en veel haast op een zinderend hete zomerdag de Autobahn op, dan is dit zeker de aanbevolen spanning. Heb je echter een doorsnee gewicht en rijd je solo en zonder bepakking, dan zal je motor met 2.3 bar voor en 2.6 achter vaak comfortabeler rijden, strakker sturen en zelfs wat meer grip bieden.

De reden daarachter is dat de banden met een hoge spanning wat “puntiger’ van vorm worden. Met een zware belasting wordt dat gecompenseerd, maar met een lichte belasting krijgt de band net niet zijn optimale vorm. Ga je voor de maximale levensduur, dan is het simpel: hou gewoon de opgegeven spanning aan.

Maar let op! Er zijn motoren waar deze 2.5/2.9 spanning niet wordt aanbevolen. Denk aan een Suzuki Hayabusa (2/9/2.9 bar) of een Honda Pan European ST1100/1300 (2.7/2.9 bar). In dat geval moet altijd de door de bandenfabrikant voorgeschreven spanning gebruikt worden! Check dus altijd goed wat de voor jouw motor voorgeschreven spanning is.

Ik heb het gevoel dat met een hogere spanning dan voorgeschreven mijn motor lekkerder rijdt

In de praktijk zijn daar extreme voorbeelden van, bandenspanningen van tot bijna 4 bar en hoger komen voor. “De motor stuurt er zo lekker licht mee” is dan het argument. Op zich klopt dat. Door de hogere spanning wordt de band zoals hierboven al beschreven puntiger van vorm, heeft minder contactvlak met de weg en stuurt daarom lichter. Maar tegelijkertijd neemt de rechtuitstabiliteit af en is de kans op shimmyen (het van links naar recht slingeren van het voorwiel) sterk toe. Bovendien zal de band door dat kleinere contactvlak (veel) sneller slijten en nemen de grip en het comfort af. Niet aan te raden dus.

Is het echt nodig om de spanning bij een koude band te meten?

Ja. Wanneer een band opwarmt onder het rijden zal de spanning er van toenemen door de uitzettende lucht in de band. Dat kan echt met vele tienden van een bar oplopen. Het heeft dus ook niet zo veel zin om onderweg de spanning te meten. De voorgeschreven spanning is bedoeld voor een koude band en het is normaal dat deze tijdens het rijden wat oploopt.

Voor het op de juiste spanning zetten adviseren we zo’n simpel voetpompje thuis, in combinatie met een goede spanningsmeter. Die 50 cent pompen bij de tankstations zijn vaak onnauwkeurig en bij hobbycompressortjes zijn meestal geen waterscheiders aanwezig. De kans bestaat dan dat er vochtige lucht in je band wordt gepompt. Aangezien waterdamp veel meer uitzet dan lucht, leidt dit tot een zeer onstabiele bandenspanning.

Mijn onboard bandenspanningsmeter houdt alles goed bij

 Ja en nee. De spanningsmeter houdt inderdaad de spanning in de gaten, maar geeft daarbij wel de actuele spanning aan. Zoals hierboven uitgelegd kan die spanning onder het rijden flink oplopen en dat wordt keurig door de computer aangegeven. Maak dan niet de fout om bij de eerstvolgende stop de spanning te verlagen! Met een beetje ervaring weet je zelf snel hoeveel de spanning kan oplopen en dat dit normaal is.

Is het gebruik van stikstof nog actueel?

 Het was even een rage: stikstof in de banden. Met groene ventieldopjes was te zien dat er stikstof was gebruikt. Stikstof biedt zeker voordelen (zoals het minder snel leeglopen van de band), maar die zijn in de praktijk erg beperkt. Het is ook minder praktisch omdat je voor zoiets simpels als het op spanning brengen van je banden naar de dealer of bandenspecialist moet.

In de volgende aflevering #3  die binnenkort op Motorrijders.nl te lezen zal zijn: welke band past bij mijn motor – moet ik altijd voor het originele bandenmerk, type en maat kiezen – en nog veel meer bandeninfo die jou streetwise maken op het gebied van zwart rubber!

TwitterFacebookE-mail
...
GEEF EEN REACTIE
...
TwitterFacebookE-mail

Reacties

geef een reactie
  1. Patrick schreef:
    16 juni 2021 om 16:28

    “Voor het op de juiste spanning zetten adviseren we zo’n simpel voetpompje thuis, in combinatie met een goede spanningsmeter.”

    Iemand concrete voorbeelden welke producten dat kunnen zijn?

    Beantwoorden
    1. Tom van Appeldoorn schreef:
      17 juni 2021 om 07:20

      Hoi Patrick, Als je op Google even zoekt naar een voetpomp met manometer, krijg je flink wat resultaten in verschillende prijscategorieën.

    2. Denise schreef:
      18 juni 2021 om 19:11

      Een Donrox draagbare compressor is ideaal, neem je zo mee op vakantie!

  2. Bertus schreef:
    19 juni 2021 om 08:11

    Op de band staat toch het aantal psi wat erin moet in als deband koud is.

    Beantwoorden
    1. Derk Evers schreef:
      23 juni 2021 om 12:00

      Die PSI (Pounds per Square Inch)waarde is de maximale spanning die de band koud mag hebben. Die hoeft niet hetzelfde te zijn als de spanning die de bandenfabrikant voor jou specifieke motor opgeeft.

  3. Harry Kramer schreef:
    19 juni 2021 om 09:38

    Het gewicht van de motor speelt ook mee. Ik heb een zware motor (242Kg) en zit daar altijd alleen op (zelf bijna 100Kg).

    Bij een lagere bandenspanning heb ik toch het gevoel dat de motor wat wil zwalken bij 2.2/2.65. Daarom ben ik voorlopig terug bij 2.5/2.9.
    Wie weet ga ik nog eens experimenteren.

    Met vriendelijke groet,
    Harry Kramer

    Beantwoorden
  4. Robert-Jan schreef:
    6 december 2021 om 05:41

    Ik heb deze bandenspanningsmeter: Topeak Smartgauge D2 (digitaal). Gekocht bij AFS Motorparts. Zeer nauwkeurige meter en bij teveel druk kun je de band met het gele knopje wat leeg laten lopen. Perfect.
    Oppompen doe Ik met een moderne fietspomp. 4 à 5 keer pompen is altijd genoeg.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Blijven rijden

Door Frank Andringa

5 juli 2022 4 min

Romantici in de werkplaats: Hammer-broers hebben een passie voor klassieke racers

  • Route
Zaanse Schans motorrijden Ducati

Door Vincent Burger

2 juli 2022 1 min

Noord-Holland en zijn vele kusten

  • Reisgebied
Kasteel in het hart van Harz, Duitsland

Door Mark Litjens

30 juni 2022 3 min

Harz

Blijven rijden

Door Frank Andringa

29 juni 2022 4 min

Motorexamen voertuigbeheersing (AVB): Zweten, spanning en gehaald? (blog #7)

  • Reisgebied
Valsugana - Pieve Tesino - Lagorai Malga - Val Cion

Door Jens Holierhoek

16 juni 2022 3 min

Trentino

Blijven rijden

Door Frank Andringa

15 juni 2022 4 min

Motorrijles in de winter: Geen enkel probleem (blog #6)

  • Route
Motorrijden rondom Rotterdam

Door Vincent Burger

11 juni 2022 1 min

Onder de rook van Rotterdam

  • Route
Motorroute door Gelderland motor geparkeerd langs de Rijn

Door Jarno van Osch

28 mei 2022 1 min

Rillingen vanaf de Utrechtse Heuvelrug

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

27 mei 2022 4 min

Bagage op een naked bike

Blijven rijden

Door Jarno van Osch

26 mei 2022 4 min

Motormodel – Yamaha MT-01

  • Reisgebied
Een foto genomen van een klassieke motor met uitzicht over de Alpen van Tirol

Door Marc te Witt

20 mei 2022 2 min

Tirol (Seefeld)

Blijven rijden

Door Frank Andringa

15 mei 2022 4 min

Mijn motor en ik – Anne-Fleur Zandbergen

  • Route

Door Leonoor Fischer

13 mei 2022 1 min

Genieten op de Veluwe

  • Route

Door Tom van Appeldoorn

4 mei 2022 1 min

Hoge heuvels, smalle dijken

  • Reisgebied

Door Mark Litjens

30 april 2022 3 min

Moezel

Blijven rijden
Banden onderhoud

Door Bas Vis

22 april 2022 4 min

Belangrijke vragen over motorbanden

  • Route

Door Mark Meisner

16 april 2022 1 min

De kip en het ei rond Barneveld

  • Reisgebied
Op twee motoren door het groene hart van Sauerland in Duitsland

Door Mark Litjens

12 april 2022 3 min

Sauerland

  • Reisgebied
Een uitzicht over het Teutoburgerwald met op de voorgrond een motor geparkeerd op de weg

Door Mark Litjens

7 april 2022 3 min

Teutoburgerwald

Blijven rijden

Door Frank Andringa

5 april 2022 4 min

Motorrijbewijs halen: nu is de tijd rijp (blog #1)

  • Route

Door Marc te Witt

2 april 2022 1 min

De polders van Utrecht

  • Reisgebied
Twee motorrijders rijden op een zonnige dag door de heuvels van Luxemburg

Door Jens Holierhoek

30 maart 2022 3 min

Luxemburg

Blijven rijden

Door Amber Blokhuis

9 maart 2022 2 min

Dag van de Motorrijder – routes en pitstops bekend!

Blijven rijden

Door Frank Andringa

6 maart 2022 6 min

9 legendarische snelheidsrecords op de motor

  • Route

Door Leonoor Fischer

5 maart 2022 1 min

Aan de drukte van de randstad ontsnappen in Brabant

  • Reisgebied
Een geparkeerde motor langs de vangrail met de bergen van de Dolomieten op de achtergrond

Door Jens Holierhoek

2 maart 2022 3 min

Dolomieten

  • Route

Door Leonoor Fischer

26 februari 2022 1 min

Stadsroute Amsterdam

  • Route

Door Jarno van Osch

19 februari 2022 1 min

Utrechtse Motorondo

  • Reisgebied

Door Frank Andringa

16 februari 2022 4 min

Saksisch Zwitserland

  • Route

Door Leonoor Fischer

12 februari 2022 1 min

Zeeën van rust en ruimte in Drenthe

  • Reisgebied

Door Mark Litjens

9 februari 2022 3 min

Marokko

  • Route

Door Bas Prins

5 februari 2022 1 min

De Friese veertien-stedentocht

  • Route
Op de motor de Botlektunnel in Rotterdam

Door Mark Meisner

29 januari 2022 1 min

Op ontdekking in de Rotterdamse tunnels

Blijven rijden

Door Amber Blokhuis

28 januari 2022 1 min

Dag van de Motorrijder – 20 maart 2022

  • Reisgebied

Door Frank Andringa

26 januari 2022 7 min

Andalusië

  • Route

Door Tom van Appeldoorn

22 januari 2022 1 min

Rivierhoppen rond Arnhem

Blijven rijden

Door Sabrina de Wit

18 december 2021 5 min

Betoverend mooi: Op de motor door de Balkan – deel 3

  • Reisgebied

Door Jens Holierhoek

16 december 2021 3 min

Zuidwest-Noorwegen

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

14 december 2021 6 min

Doorrijden in de winter

Blijven rijden

Door Sabrina de Wit

11 december 2021 4 min

Betoverend mooi: Op de motor door de Balkan – deel 2

  • Reisgebied
Een prachtig uitzicht over Loch Lomond vanaf een van de bergtoppen

Door Jens Holierhoek

1 december 2021 3 min

Schotland

  • Route
Polder

Door Sigrid Heick

20 november 2021 1 min

De smalle dijken van Utrecht

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

19 november 2021 6 min

De machtige Pyreneeën – deel 3

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

17 november 2021 3 min

Pyreneeën-West

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

10 november 2021 3 min

Navarra

  • Reisgebied

Door Leonoor Fischer

3 november 2021 3 min

Catalonië

  • Reisgebied

Door Jens Holierhoek

21 oktober 2021 3 min

Ardennen

  • Route
Geparkeerde motor in Zeeland voor een vuurtoren

Door Jarno van Osch

16 oktober 2021 1 min

Zeeland en zijn dikke dijken

Blijven rijden
Saarland

Door Tom van Appeldoorn

11 oktober 2021 4 min

Praten in je helm = risico’s zien!

  • Route
Met de motor langs het binnenhof in Den Haag

Door Mark Meisner

8 oktober 2021 1 min

Uitwaaien rond Den Haag

  • Reisgebied
Uitzicht in de avond over de haven van Kopenhagen in Denemarken met zeilboten en kleurrijke huizen

Door Jens Holierhoek

7 oktober 2021 3 min

Denemarken

Blijven rijden

Door Bas Vis

24 september 2021 4 min

Echt alles over de motorhelm

  • Route

Door Mark Meisner

17 september 2021 1 min

Rotterdams rondje

  • Route
Het uitzicht over het landschap van Zuid-Limburg vanaf de motor

Door Mark Meisner

3 september 2021 1 min

Bourgondisch Limburg

Blijven rijden
Ward de bles, Ducati 749

Door Tom van Appeldoorn

18 juli 2021 4 min

Mijn motor en ik – Ward de Bles

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

24 mei 2021 4 min

Zet een knotsgekke motorwereldrecord op jouw naam!

Pitstop
Schaaf

Door Bas van der Wal

19 mei 2021 5 min

Schaaf: “Ik reed als Marc Márquez en kwam superhard op een S-bocht af…”

Blijven rijden

Door Frank Andringa

6 mei 2021 4 min

Mijn motor en ik – Monique Konings

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

20 april 2021 5 min

Hoe het nou zit met ‘geluidsflitspalen’

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

2 april 2021 5 min

Per Bullet naar Ladakh – deel 4

Blijven rijden

Door Mark Meisner

1 april 2021 1 min

Route: De kip en het ei rond Barneveld

Blijven rijden

Door Jarno van Osch

7 maart 2021 5 min

Verkooptoppers van Nederland, maar waarom eigenlijk? Deel 4, Yamaha Ténéré 700

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

12 februari 2021 4 min

Bestemming: Corsica – deel 2

Blijven rijden

Door Leonoor Fischer

6 februari 2021 5 min

Samantha van Wijk: “De motorsport is een mannenwereld, maar dat was ik wel gewend”

Blijven rijden

Door Tom van Appeldoorn

18 januari 2021 1 min

Grote brand bij Motorcycle Museum op Timmelsjoch

Blijven rijden

Door Mark Meisner

17 juli 2020 2 min

Wij zijn motorrijders

Blijven rijden

Door Frank Andringa

10 juli 2020 3 min

Voor elke rijder. De juiste route

Motorrijders.nl

Sluit je aan bij onze community!

Elke twee weken de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf in contact

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Footer

MEER OVER MOTORRIJDERS.NL – POWERED BY KNMV

#wefueltheride!
Motorrijder en -liefhebber ben je niet alleen als je op de motor zit, maar elk moment van de dag. Motorrijders.nl is het online ‘thuis’ dat de passie van motorrijders voedt met inspiratie en praktische informatie. We zijn het vertrekpunt als je wilt beginnen met motorrijden en het eindpunt als je er zelf niet meer op stapt, maar wel graag op de hoogte blijft.

CONTACTGEGEVENS

Papendallaan 51
6816 VD Arnhem
Info@motorrijders.nl

Heb je een tip voor de redactie? Mail naar redactie@motorrijders.nl

PARTNERS

Met trots werkt Motorrijders.nl samen met een aantal partners. Met een centrale en relevante rol voor alle motorliefhebbers kunnen wij ons bij uitstek vinden in de visie en werkwijze van deze partners.

Sluit je aan bij onze community!

Elke twee weken de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eifel
X