Een classic racer, dat is iets om trots op te zijn. Plaatjes zijn het! Maar hoe hou je ze zo mooi? En hoe zorg je ervoor dat je geen ongelukken door materiaalpech krijgt tijdens bijvoorbeeld een demorace? Jos Hammer van Hammer Motorsport geeft 4 gouden tips.
Al van jongs af aan is Hammer al op het circuit te vinden. Van manusje van alles bij een team in het ONK wegrace tot deelnemer aan classic races in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft Hammer een motorzaak in Steenwijk, waar hij gespecialiseerd is in het onderhoud en de reparatie van classic racers.
“Tijdens classic races zie je het wel eens misgaan. Er gebeuren ongelukken door een probleem met het materiaal. Doodzonde en niet nodig”, vindt Hammer. Vaak is dit volgens hem te voorkomen. Daarom geeft hij 4 gouden tips.
-
Poets je classic racer
“Dit is echt het allerbelangrijkste. Poets je motor wanneer je hebt gereden. Het is niet het leukste werk, maar door te poetsen zie je dingen. Zie het als een vorm van onderhoud buiten het reguliere onderhoud om. Een gepoetste motor staat niet alleen netjes, hierdoor ontdek je ook dat er een boutje los zit of dat er een klein beetje speling ergens zit. Zonder te poetsen was je hier voorafgaand aan een evenement of een tocht niet achter gekomen.”
“Poetsen betekent voor mij niet dat je met de hogedrukspuit over de motor heen gaat. Nee, poetsen doe je met een doek. Als je terugkomt van een race of tocht, dan zet je de motor direct klaar en het liefst op een verhoging. Trek je pak uit en laat de motor wat afkoelen. Daarna pak je een doek en ga je poetsen, elk onderdeel ga je bij langs.”
“Sowieso vind ik poetsen belangrijk. Ook als je met de motor terugkomt van een toerrit. Haal er even een natte doek bij langs. Daarmee poets je bijvoorbeeld heel makkelijk de dode vliegjes van de voorvorkpoten van je motor. Die vliegjes, daar zit een soort van zuurtje in die de chroom aantast. Later pak je het echte poetsspul, cleaners voor de lak en siliconen- of cockpitspray voor de plastic delen. Dit zorgt er ook voor dat je motor niet verkleurt.”

-
Controleer na elke sessie de remmen en wielen
“Een van de belangrijkste onderdelen op een classic racer zijn de remmen. Voorafgaand en na afloop van elke sessie dat je op de baan bent geweest, moet je de remmen controleren. Hoe zijn de remblokken? En hoe is het gesteld met de borging van de remmen? Vooral op demo evenementen willen hier nog wel eens ongelukjes mee gebeuren, doordat deelnemers vlak voor een rit nog een snel een wiel verwisselen. Het is dan extra belangrijk om alles goed te controleren.”
“Controleer je de remmen, kijk dan ook direct hoe de bandenspanning en de wiellagers zijn. Zit er speling op het wiel? Dan moet je dit zo snel mogelijk oplossen.”

-
Vervang de remolie na elk raceweekend
“Remolie vervangen is een onderdeel dat regelmatig wordt vergeten, maar toch erg belangrijk is. Ongeacht wat voor merk remolie je gebruikt, adviseer ik om de remolie te vervangen na elke race. Zeker wanneer het een zwaardere demo is geweest. De olie is namelijk erg warm geweest. Regelmatig zie ik dat mensen dit vergeten en soms zelfs een jaar lang met dezelfde remolie rijden. Vooral goedkopere soorten remolie kan dit echt niet. Het risico op een ongeluk is te groot.”
“Demobanen zijn doorgaans echte stop en go banen, vaak op industrieterreinen. Hard rijden op een recht stuk en dan vervolgens hard remmen voor een haakse bocht. In heel veel gevallen voel je dat je remmen minder worden, maar ik heb ook wel eens gehad dat het direct voorbij was. Dat wil je niet hebben.”
Lees ook: Wanneer rijdt mijn motor wegenbelastingvrij?
“Mijn mening is daarom dat je bij je remmen zeker moet weten dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Ik vind dit belangrijker dan snelheid en het tunen van de motor. Uiteindelijk draait het om veiligheid en dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Je kunt heel hard rijden, maar je wilt geen problemen hebben met remmen en daardoor misschien wel iemand anders onderuit rijden.”

-
Ketting controleren
“Een ander onderdeel van de motor dat nog wel eens vergeten wordt, is de ketting. Hiervan is het belangrijk om de spanning in de gaten te houden. Lukt het je zelf niet om zelf een ketting te spannen of weet je niet precies waar je op moet letten? Rij dan even langs een werkplaats.”
“Let bij de kettingcontrole ook op de tandwielen, en niet alleen op het achterste tandwiel. Mocht deze nog goed zijn, betekent dit niet automatisch dat het voorste tandwielen ook nog goed is.”
“Wil je de ketting smeren, dan kun je dit het beste doen na het rijden. Op dat moment is de ketting nog warm. Doe je er kettingspray op, dan loopt het smeer mooi in de ketting. Dit zorgt ervoor dat je ketting veel langer mee gaat.”
Goede tips van het schoonmaken en het dan zien. We hebben jaren Yountimers geraced met 2 Dolomite Sprints. Zien; de volledige onder bodem en motor ruimte spierwit, zie je elke kleine lekkage of wat dan ook. Remvloeistof; na elke training en wedstrijd 6 keer doorpompen per remklauw, dan is er altijd verse vloeistof in de remklauwen (niet vergeten bovenaan telkens het rempotje bij te vullen) Bij een auto doe je dat met 2 man, 1 pomt en 1 opent en sluit de nippels.
Misschien ter overvloede zeker als er meer mensen aan de motor werken, BOEKHOUDING. Een eenvoudige lijst is vaak al genoeg, en afstrepen dan weetje wat er gebeurd is en vooral wat niet.
Heb zelf een Kawasaki z650 uit 1978 al het onderhoud doe ik zelf ik heb deze motor nieuw gekocht ben zelf nu 64 jaar en nog steeds een heerlijkheid mee te rijden
Hoi, net nieuw hier. Ik heb een Spondon z900, GS1000 (helemaal verbouwd) en een z1100R AMA uitvoering. Allen in absolute nieuw staat en ja ik rij er gewoon mee. Niet elke dag daar heb ik een andere fiets voor. Gr Ron